Forsvant på Everest for 100 år siden – nå er skoen hans funnet

2 hours ago 6


I september snublet et dokumentarteam fra National Geographic over en støvel som stakk ut fra en smeltende isbre.

Skoen og den tilhørende sokken viste seg å inneholde en menneskefot. På den tilhørende sokken står navnet A.C. Irvine.

Andrew «Sandy» Irvine har vært savnet siden juni 1924. Den gang forsøkte han og George Mallory å bli de første som besteg verdens høyeste fjell.

Om de nådde toppen, vet man fortsatt ikke.

Bildet viser en sokk med navnelappen A.C. Irvine på. Sokken antas å tilhøre den savnede fjellklatreren Andrew Irvine, som forsvant i 1924.

Navnelappen er fortsatt godt synlig på den potensielt 100 år gamle sokken.

Foto: Jimmy Chin / AP

– Det er det første virkelige beviset på hvor Sandy endte opp, sier regissør og fotograf Jimmy Chin, som var med på ekspedisjonen, til National Geographic.

Funnet ble gjort idet de var på vei ned Rongbuk-breen på nordsiden av Everest. Noen dager tidligere hadde teamet funnet en oksygentank fra 1933.

Satelittbilde fra 2011 viser den nordlige ruten til Mount Everest, hvor klatrere føllger Rognbuk-breen (nederst til venstre).

Satellittbilde fra 2011 viser den nordlige ruten til Mount Everest, hvor klatrere følger Rognbuk-breen (nederst til venstre).

Foto: AFP

Det året hadde et ekspedisjonsteam funnet en isøks som tilhørte Irvine. Chin forteller at det fikk dem til å spekulere i om kroppen hans kunne være i nærheten, og dermed begynne å lete i området.

Et dødelig fjell

Det er ikke unikt at levninger fra omkomne klatrere dukker opp på Everest. Totalt har 332 personer mistet livet i forsøket de siste hundre årene, ifølge The Himalaya Database.

Den store høyden og værforholdene gjør det imidlertid vanskelig å finne de omkomne – og livsfarlig å hente de ned. Flere hundre har dermed blitt liggende i isødet i årevis.

Andrew Irvine var bare 22 år gammel da han ble med på ekspedisjonen. Han og den mer erfarne klatreren George Mallory ble sist sett i live 8. juni 1924, da de var på vei mot toppen

Mallory hadde en enkel forklaring da han på 1920-tallet ble spurt om hvorfor han ville bestige Everest:

– Fordi den er der.

.

Det siste kjente bildet av George Mallory og Andrew Irvine på base camp ved Everest. Bildet er tatt mens de gjør seg klar for å klatre mot toppen.

Det siste kjente bildet av George Mallory og Sandy Irvine. Bildet er tatt 8. juni ved base camp, idet de gjorde seg klare for å bestige toppen.

Foto: AP

Mallorys kropp ble funnet i 1999, men har siden blitt borte igjen. Flere har spekulert i hvorvidt kroppen hans har blitt flyttet en gang på 2000-tallet av kinesiske myndigheter, ifølge The Guardian.

Nådde de toppen?

Irvine og kameraet han hadde med seg har imidlertid vært sporløst forsvunnet i 100 år. Mange har vært på jakt etter Irvine - og potensielle bilder på kamerarullen hans.

Det nye funnet kan nå gi svar på hva som skjedde med Irvine – og om de faktisk nådde toppen før de døde.

De ville i så fall ha klart bragden 29 år før Tenzing Norgay og Edmund Hillary, som besteg toppen i 1953.

Chin forteller at han og kollegene raskt forsto betydningen av hva de hadde funnet. Han omtaler det som et emosjonelt øyeblikk.

– Vi løp alle bokstavelig talt rundt og ropte F-ordet.

Jimmy Chin med skoen som ble funnet på Mount Everest i september. Den antas å tilhøre Andrew Irvine, som forsvant i 1924.

Jimmy Chin poserer sammen med fjellstøvelen som ble funnet i september.

Foto: AP

Levningene er nå sendt til DNA-testing for å bekrefte hvorvidt de faktisk tilhører Irvine. Chin sier han håper oppdagelsen kan gi svar til familiens etterlatte og for fjellklatrersamfunnet generelt.

Til BBC sier Julie Summers, Irvines grandniese, at funnet er fantastisk.

– Vi hadde alle gitt opp ethvert håp om at spor etter ham skulle bli funnet, sier hun.

Summers sier imidlertid hun er glad for at slektningens nærmeste pårørende ikke er i live i dag.

– For dem er Everest graven hans.

LES OGSÅ:

Publisert 12.10.2024, kl. 11.46

Read Entire Article