Snart er det 13 år siden 22. juli-tragedien, og selv om et minnesmerke på Utøya er på plass og et midlertidig står i regjeringskvartalet, mangler vi fortsatt et nasjonalt, permanent minnested etter terrorangrepet.
I dag presenterte ti kandidater sine forslag til hvordan minnesmerket skal se ut. De ti er plukket ut av 220 som først søkte om å levere forslag.
Inspirert av Picasso
Blant kandidatene som har levert sine forslag er det flere store navn innen arkitektur og kunst.
Blant andre arkitekt og grunnlegger av Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen, forfatter og billedkunster Matias Faldbakken og arkitektene Beate Hølmebakk og Per Tamsen som utformet det nåværende minnestedet på Utøya.
Faldbakken har latt seg inspirere av Picasso-verket i regjeringskvartalet.
– Jeg så Picasso-verket stå i riggen utenfor høyblokka, da fikk jeg en idé at den riggen burde ivaretas og fylles med noe nytt. Jeg har tenkt at det skal bli en torgskulptur som fungerer som samlingspunkt, minnemarkeringer og seremonier, sier forfatteren og billedkunstneren.
Blir en viktig del av Oslo sitt byrom
Kunster AK Dolven hadde med seg en modell til presentasjonen. Hun har foreslått et ni meter høyt soltårn som minnested.
– Vi har et soltårn i arktisk marmor fra Fauske. Og bak marmoren er det et lys som en slags sol som går opp og ned som representerer tiden. Og på plassen rundt soltårnet skal det lages fotspor, sier Dolven.
Tidligere Oslo-ordfører Marianne Borgen er leder av juryen som skal beslutte hvilke av de 10 som skal bli til 3 til høsten. I mars 2025 blir vinneren av konkurransen utnevnt.
– Vi leter etter en skisse som kan møte alle forventningene som er til et nasjonalt minnested. Et sted for å minnes, reflektere, og hvor man kan ha arrangementer og være et sted som gir håp. Og som blir en viktig del av Oslos offentlige byrom.
I juryen sitter også representanter fra AUF og Den nasjonale støttegruppa etter 22. juli.
– Vi håper å få noen tilbakemeldinger fra publikum. Vi ønsker en åpen prosess, sier Borgen.
Ingen åpningsdato
Det nasjonale minnesmerket skal ligge ved inngangspartiet i det nye regjeringskvartalet på Johan Nygaardsvolds plass.
Det er det statlige organet Kunst i offentlige rom (KORO) som er ansvarlig for all kunst som skal inn i det nye regjeringskvartalet.
Prosjektleder for nasjonalt minnested etter 22. juli i KORO, Mari Magnus sier de ikke har en åpningsdato for når minnestedet skal stå klart.
– Er det noe vi har lært etter de prosessene som har vært siden angrepet i 2011, så er det at tid til god forankring er en foutsetning for dette arbeidet, sier Magnus.
Publisert 06.06.2024, kl. 16.00