Forsker om Putin-utspill: – Langsiktig strategi for å spre uro og splittelse

4 months ago 85


Foto: Valentina Pevtsova / AP / NTB

Russland-forsker mener presidenten heller bensin på bålet og bygger opp under forestillingen om at USA er dypt splittet.

  • Bilde av Jørn E. Kaalstad
torsdag 6. juni kl. 02:45

– De brenner seg selv fra innsiden, deres stat, deres politiske system (...) Det er åpenbart over hele verden at tiltalen mot Trump er basert på hendelser som skjedde for mange år siden, uten direkte bevis. Det er å bruke rettssystemet i en politisk kamp, sa Vladimir Putin til utenlandske medieledere onsdag kveld.

Han siktet til den såkalte hysjpenge-saken, der USAs tidligere president forrige uke ble kjent skyldig i dokumentfalsk.

Det var ikke en tilfeldig uttalelse fra Russlands president på den økonomiske konferansen i St. Petersburg onsdag.

– Dette er en del av Putins langsiktige strategi for å spre uro og splittelse der han kan, sier Jakub M. Godzimirski, seniorforsker NUPI til VG.

Jakub M. Godzimirski<-Jakub M. Godzimirski

seniorforsker NUPI

Putin sa på konferansen at Russland ikke forventet at utfallet av det amerikanske presidentvalget i november ville resultere i en politisk endring overfor Moskva, men utelukket ikke at det ville bli et skifte, ifølge Reuters.

Han kalte sittende president Joe Biden en forutsigbar, gammeldags politiker, men sa at Moskva ville «jobbe med den som vinner og ikke blande seg inn i amerikansk innenrikspolitikk».

– At Putin «støtter» Trump ved å kalle rettssaken mot ham for politisk handler ikke nødvendigvis om at han vil at Trump eller Biden skal vinne valget i USA, men han heller bensin på bålet og bygger oppunder forestillingen om at USA er dypt splittet, sier Godzimirski.

– Er det virkelig vilkårlig for russerne hvem som vinner USA-valget?

– Tja, dersom Trump vinner vil det skape uro i USA og Trump har sagt han vil kutte i støtten til Ukraina, og det vil være gunstig for Russland, sier Nupi-forskeren.

På den andre siden, mener han, dersom Biden vinner så vil Trump stelle i stand mye bråk, slik som i 2021. Således vil det være en bekreftelse på at USA brenner fra innsiden og at USA er en stormakt på vei ned.

Jennifer Leigh Bailey, professor ved NTNU, sier uttalelsene fra Putin ikke vil påvirke det amerikanske presidentvalget.

– De som allerede er skeptiske til Trump er også skeptiske til Putin, så disse uttalelsene vil ikke påvirke dem som normalt vil stemme på Biden, sier hun.

Tilsvarende vil Putins «støtte» til Trump gi hans tilhengere ny kraft i påstandene om at rettssaken mot ham var politisk motivert, mener hun.

Jennifer Leigh Bailey<-Jennifer Leigh Bailey

Professor ved NTNU

– Størst fordel med Trump

– Det viktigste for Putin er å undergrave tilliten mellom folk og makteliten i USA – og så andre steder i verden, sier Godzimirski, som har jobbet med russisk utenrikspolitikk i nesten 30 år.

Men, seniorforskeren mener det trolig er størst fordel for Russland dersom Trump vinner, fordi han er en splittende skikkelse som også har skapt splid mellom Europa og USA.

Trump er den første presidenten i amerikansk historie som er tiltalt i en straffesak. I fem uker gikk den såkalte hysjpengesaken for retten på Manhattan i New York.

LES MER: Trump kjent skyldig: –⁠ ⁠ Dette er en skam

Godzimirski mener Putin har et blandet, litt paranoid forhold til Trump.

– På en side undergraver Trump tilliten til USAs allierte over Atlanterhavet. På den annen side er Trump svært uforutsigbar og en utfordring for russerne, ikke minst militært, sier han.

Men Putins uttalelse onsdag om at rettssaken mot ham «var politisk» bygger opp under konspirasjonsteorier.

– Når Putin kommer med slike uttalelser så viser det at det ligger noe i påstander om at det er en sammensvergelse mellom de to, sier han.

Den kjente russiske forfatteren og Kreml-kritikeren Mikhail Zygar (42) sa til VG i fjor høst at Vladimir Putin venter på at Trump skal bli president i USA.

LES MER: Mueller-rapporten: Slik forsøkte Russland å påvirke valget

Read Entire Article