Formel 1-team krangler om vinger: – Forsøker å tøye regelverket

2 months ago 18


 DANIEL DAL ZENNARO / EPA / NTBOscar Piastri aksjon på Monza. McLarens vinger har kommet under lupen hos rivalene. Foto: DANIEL DAL ZENNARO / EPA / NTB

Red Bull og Ferrari ville ha svar på om vingene på bilene til McLaren og Mercedes var lovlige.

onsdag 4. september kl. 17:12

Kortversjonen

  • Det har blitt reist tvil om lovligheten av de fleksible vingene som Formel 1-teamene McLaren og Mercedes bruker.
  • Red Bull og Ferrari har bedt FIA (det internasjonale bilportforbundet) om å undersøke saken.
  • FIA har nå konkludert med at alle vinger er innenfor reglene.

Nå har de fått svar fra FIA (det internasjonale bilsportforbundet):

Ja, vingene til alle Formel 1-teamene er innenfor reglene.

– Det er i sportens natur at teamene forsøker å tøye regelverket og at teamene beskylder eller mistenker andre for juks. Enten det er fleksivinger, asymmetriske bremser eller annet, sier Viaplay-kommentator Atle Gulbrandsen til VG.

Flere motorsportsnettsteder, blant dem Racingnews365, meldte mandag og tirsdag at Red Bull-sjef Christian Horner og hans Ferrari-kollega, Frederic Vasseur ville ha samtaler med FIA angående bruken av fleksible vinger i Formel 1.

Spesielt vingene til McLaren og Mercedes har fått oppmerksomhet i de siste løpene for tilsynelatende å bøye seg mer enn regelverket tillater, men begge har bestått de vanlige FIA-testene for belastning.

Red Bull-rådgiver Helmut Marko har vært blant dem som ønsker en grundigere undersøkelse av McLaren- og Mercedes-designene. Red Bull har slitt de siste løpene. Max Verstappen ble bare nummer seks i Italia Grand Prix sist helg. McLaren-bilene gikk fortest av alle, men en strategisk genistrek av Ferrari ga seier til Charles Leclerc.

Hvorfor har saken om de fleksible vingene kommet opp? Spørsmålet går til Atle Gulbrandsen:

– Vingene på en Formel 1-bil skal egentlig ikke røre på seg eller bøye seg i fart, noe som selvsagt er vanskelig å unngå i slike hastigheter. Og en bakvinge, for eksempel, som bøyer seg ned i høy hastighet vil føre til mindre luftmotstand og sånn sett være en fordel. Derfor måles dette jevnlig av FIA for å sjekke at de ikke flekser mer enn tillatt.

Read Entire Article