Forlag «kjøpte seg» anmeldelser på Ark.no

1 month ago 10


Resultat: Det strømmet på med positive vurderinger av forlagets norske utgave av spenningsromanen «Bruden» skrevet av spanske Carmen Mola.

De fleste av disse vurderingene er skrevet av personer som selv jobber i Ark-butikker rundt om i landet, men dette opplyses ikke bokhandlerkundene om.

Ark-sjefen legger seg flat – les hans svar litt lenger ned i saken.

Vanligvis legges det ikke igjen så mange vurderinger av bøker på Ark.no – men «Bruden» har fått over 20 anmeldelser.

Til sammenligning har en av fjorårets mest populære bøker, «Da vi var yngre» av Oliver Lovrenski, fått inn åtte anmeldelser.

Samtlige av de 24 som har lagt igjen vurderinger av «Bruden» har gitt fire eller fem av fem mulige stjerner – og har lagt igjen vurderinger som:

«Dette var en skikkelig page-turner! Det var umulig å legge den fra seg.»

«Spenning og uhygge fra første side, den er vanskelig å legge fra seg og timene flyr»

Den sistnevnte teksten er også gjengitt i videre markedsføring fra forlaget i en pressemelding til norsk media. Der står det oppgitt at personen jobber i Ark.

Men på Ark.no står det ingenting om at anmeldelsene er skrevet av medarbeidere på for eksempel ARK Egertorget eller ARK i Arendal eller på ARK Gjøvik – slik VG har dobbeltsjekket at de faktisk gjør.

Her skjermbilde fra forrige uke. Da VG sjekket vurderingene mandag formiddag, var det 24 som hadde lagt igjen vurdering.Her skjermbilde fra forrige uke. Da VG sjekket vurderingene mandag formiddag, var det 24 som hadde lagt igjen vurdering.

Det opplyses heller ikke om at dette er del av en konkurranse som forlaget Moment har sendt ut på e-post til Ark-ansatte.

I e-posten, som VG har fått gjengitt innholdet av, skriver forlaget at man er med i trekningen å om å vinne følgende – hvis man leser boken og skriver en anmeldelse på Ark.no:

  • Tur til Spania
  • Kindle
  • Gavekort på 300 kroner

Forlaget: – Jobber på en annen måte

Forlagssjef Harald Enersen i Moment forlag bekrefter at denne e-posten ble sendt ut til Ark-butikker over hele landet.

– Vi har gått aktivt ut for å få bokansatte med oss for å profilere boken. Vi er et lite forlag som slåss mot de store, og vi jobber på en litt annen måte for å nå ut.

 Marius Rosbach/Nett.noForlagssjef i det nye forlaget er Harald Enersen - som har lang fartstid i bokbransjen. Foto: Marius Rosbach/Nett.no

– Men blir ikke dette å «kjøpe» anmeldelser – og føre leserne bak lyset?

– Nei, vi jukser ikke. Vi er offensive, det er derfor vi heter Moment forlag også, sier Enersen – som ikke vil gå med på at dette er å «kjøpe seg» anmeldelser uansett hvilke spørsmål VG stiller rundt akkurat dette.

– Jeg er ikke enig i det, sier han.

– Les boken selv da!

På spørsmål fra VG om ikke de ansatte kan bli ekstra positive i anmeldelsene sine fordi de hadde lyst på en tur til Spania, sier han:

– Les boken selv, da, og se hva slags stjerne du ville gitt! Jeg tror du er samstemt med de som har gitt fire eller fem.

Forlagssjefen poengterer at boken har fått god mottakelse andre steder:

– Du må få med at boken har fått 4,3 stjerner og nesten 19000 anmeldelser på Amazon, sier Enersen.

 Moment forlagMoment forlag sier de jobber på en annen måte for å nå ut, og at de i helgen lot flere blodige bruder gå rundt i Ålesund i forbindelse med lanseringen av boken. Foto: Moment forlag

I ettertid sier han følgende om anmeldelsene fra de ansatte på Ark.no:

– Det burde nok kanskje vært opplyst om at de jobber i Ark, sier han.

– Hva med konkurransen og premiene som er lovet for anmeldelsene – burde ikke den også vært opplyst om?

– Nei, det blir å gå for langt.

– Men nå blir det jo ingen konkurranse. Det har du satt en stopper for, sier Enersen og legger til:

– Neida, jeg mente ikke det siste der. Men konkurransen er over, ja.

Ark-sjefen: – En glipp

For etter at VG tok kontakt med Ark med spørsmål om de synes det er greit at egne ansatte er med på dette, bestemte bokhandlerkjeden seg for å fjerne anmeldelsene.

– Det har rett og slett skjedd en glipp, dette skal ikke skje. Alle anmeldelsene blir slettet i løpet av dagen, sier administrerende direktørd Stein Ove Gudmundsrud i Ark til VG.

 ArkAdministrerende direktør i Ark, Stein Ove Gudmundsrud. Foto: Ark

Dette ble gjort mandag ettermiddag.

Ark-sjefen forklarer «glippen» med at det har vært sommerferieavvikling – og at denne e-posten fra forlaget ikke har blitt fanget opp sentralt.

– Her har det ikke vært noen voksne hjemme. Det er jo også sånn at noen forlag setter i gang ting ut mot butikkene som ikke har gått gjennom oss i Ark sentralt.

Han understreker:

– Vi skal ikke ha anmeldelser fra våre ansatte på vår egen nettside.

– Hvordan kunne det likevel skje – og særlig uten å opplyse om at de jobber i Ark?

– Jeg kjenner at jeg ikke har så lyst til å kommentere akkurat det. Men vi har noen etiske retningslinjer som jeg nå tror vi skal gå gjennom på nytt – slik at alle kjenner til hva som er greit og ikke greit.

Ark-sjefen mener det er kritikkverdig at kunden ikke ble opplyst om at vurderingene var skrevet av ansatte:

– Jeg liker ikke at dette har skjedd. Jeg synes ikke dette er måten vi skal drive salg på. Og våre ansatte skal ikke motta premier og goder fra leverandører, sier Gudmundsrud.

– Hva gjør dette med troverdigheten til Ark, kan vi stole på vurderingene som ligger ute på andre bøker?

– Dette burde ikke ha skjedd – og vi skal så klart overlate arenaen til å skrive anmeldelser til våre kunder – så det blir troverdig. Ark er en solid og skikkelig aktør, hvis vi gjør slike ting, mister vi troverdigheten. Vi er allerede i gang med å følge opp interne rutiner, sier Gudmundsrud.

– En misforståelse

Forlagssjef Harald Enersen i Moment er ingen fersking i hverken forlag- eller bokhandelbransjen. Han har startet flere forlag, og var sterkt involvert i både Notabene og Boklageret - som gikk konkurs i 2019.

Han startet Ålesund-baserte Moment i januar.

Enersen forklarer at han trodde forlaget hadde fått klarsignal fra ARK sentralt om at det var greit å sende ut e-posten, men at han nå har fått tilbakemelding fra Ark om at det ikke var det.

– Dette var en misforståelse mellom Ark og forlaget.

– Det har ikke vært vår intensjon å lure noen, målet vårt var å gi bokhandlerne intensiv for å lese akkurat denne boken i jungelen av andre bøker. Vi har heller ikke oppfordret noen til å legge ut falske anmeldelser, sier Enersen.

Ark bokhandel

Ark-kjeden eies av Gyldendal ASA - som er det ledende konsernet i den norske bokbransjen, og har virksomheter i alle ledd i verdikjeden, fra forlag og innholdsproduksjon til distribusjon, handel, markedsplasser og tjenester.

Selskapets hovedmål er å skape og formidle verdier innenfor kultur- og kunnskapsfeltet.

Read Entire Article