Foreløpig nei til unoterte aksjer i Oljefondet: Bekymret for høye honorarer

5 months ago 46


Finansdepartementet ønsker å bevare roen rundt Oljefondet.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) frykter at hvis det blir for mye uro rundt Oljefondet, for eksempel rundt unoterte investeringer, så vil det kunne slå ut på andre typer politiske debatter om fondet. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum setter foreløpig foten ned for å åpne Oljefondet for investeringer i unoterte aksjer, som Norges Bank og Oljefondet har ivret for.

På en pressekonferanse fredag var han tydelig på hva som veide på den negative siden.

– En av utfordringene med unotert er at det i sin natur blir mye høyere honorarer til forvalterne, og det er mindre åpenhet rundt de ulike eierskapene og transaksjonene, sier finansministeren.

Han vektla at Finansdepartementet hadde gått grundig inn i problemstillingene knyttet til investeringer i unoterte aksjer, og at «bred politisk konsensus og bred ro rundt fondet» har vært hovedvurderingene.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum, her fra fredagens pressekonferanse. Foto: Fredrick C. Ekeseth / E24

Omdømmefrykt

Dette selv om Norges Banks og Oljefondets vurderinger om at investeringer i unoterte aksjer gjennom aktive eierfond, såkalt private equity, kan gi høyere avkastning over tid, ifølge finansministeren.

– Det er den avveiningen, roen, den politiske stabiliteten rundt fondet, som er kjempeviktig og som ikke er noen selvfølgelighet. Spesielt i den type urolige tider som vi er i nå, så ser vi hvor viktig det er med bred politisk konsensus om fondet, opp mot avkastning, sier Vedum.

I fondsmeldingen skriver Finansdepartementet at selv om meravkastningen etter kostnader vil kunne være høy ved investeringer i unoterte aksjer, kan høye honorarer i seg selv være negativt for fondets omdømme.

«Dagens forvaltningsmandat stiller krav om at Norges Banks avtaler med eksterne forvaltere skal inkludere et tak for honorarer, noe banken vurderer som lite trolig at aktive eierfond vil akseptere. Dette kravet må derfor tilpasses eventuelle investeringer i aktive eierfond», heter det.

Fjerde gang nei

Norges Bank råd om å åpne Oljefondet for unoterte aksjer har tidligere blitt avslått tre ganger, sist i 2018, så i 2010 og i 2006.

– I hvilken grad er det et problem for Norges Bank at de nå får nei for fjerde gang?

– Nei, det er bra at Norges Bank er så politisk styrt. Nettopp det at vi har den brede forankringen skaper stabilitet for Norges Bank i hverdagen, at det er bredden i norsk politikk som står bak investeringene, det er ikke skiftende ting, sier Vedum.

Les også

E24-kommentator Torbjørn Røe Isaksen: Et nederlag

– Mindre transparent

Han legger til at han er opptatt av å ha tett og god dialog med Norges Bank, og å få deres innspill, som nå.

– Jeg ønsker også å gå nye runder nettopp for å få den eventuelle endringen bredt og trygt forankret, og så har jeg også en uro om at dette er mindre transparent enn noterte selskaper, sier Vedum.

Den samfunnsmessige diskusjonen rundt investeringene i Statens pensjonsfond Utland, og Norge som en svært stor kapitaleier, opp mot andre land, og stater, har man også i stor grad holdt rolig, påpeker han.

– Og dét er et veldig viktig mål for oss, at vi ikke får NBIMNBIMNorges Bank Investment Management, som forvalter Oljefondet. med som del av det som oppleves som norsk utenrikspolitikk, sier Vedum.

Ekspertråd

Finansministeren holder likevel døren på gløtt for investeringer i unoterte aksjer i fremtiden.

Et ekspertråd skal nedsettes i tråd med anbefalingene til Sverdrup-utvalget, blant annet for å vurdere dette, og hvordan det kan påvirke risikobildet, og skape debatt og usikkerhet rundt fondet, ifølge ham.

– Når vi ikke åpner nå, så mener vi at vi skal bruke mer tid på å vurdere det videre. Det er gode argumenter som også har kommet fra Norges Bank og NBIM, sier Vedum.

Ingen tidslinje

På spørsmål fra E24 på hvor lang tid, gir ikke finansministeren noe klart svar.

– Vi bruker den tiden vi trenger, for dette skal stå seg i generasjoner. Når man skal gjøre den type linjevalg så er jeg veldig opptatt av at det skal være godt forankret også i Stortinget, sier Vedum og fortsetter;

– Det vil helt sikkert også nå i forbindelse med årets behandling i Stortinget (fremkomme) hvilke ulike vurderinger som er, og hva som er skrevet av de ulike partiene, sier Vedum.

– Sterkt beklagelig

I forkant av fondsmeldingen har kun KrF gått ut med eksplisitt støtte til å åpne for unoterte investeringer i Oljefondet, noe de også gjorde i forkant av at fondet åpnet for unotert infrastruktur i 2019.

KrF-stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad reagerer på dagens beslutning.

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Det er sterkt beklagelig, men ikke overraskende, at finansministeren ikke lytter til faglige råd. Nå kommer KrF til å fremme forslag i Stortinget om at Oljefondet kan investere i unoterte aksjer. Vi håper å mobilisere et flertall for dette, sier Ropstad til E24.

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, støtter regjeringens beslutning om ikke åpne Oljefondet for unoterte aksjer nå.

– Risikoen for at dette vil svekke fondets legitimitet i befolkningen er for stor, sier Kaski til E24.

Foto: BI-forsker Espen Henriksen.

– Svært klokt

Espen Henriksen, forsker i finansiell økonomi ved Handelshøyskolen BI, mener at å åpne for unoterte aksjer vil være å gjøre det stikk motsatte av det som har gjort Oljefondet til en suksess.

– Dette virker svært klokt. Suksessoppskriften til forvaltningen av Statens Pensjonsfond Utland har vært bred risikospredning og stordriftsfordeler i åpne markeder. Investeringer i unoterte aksjer ville vært konsentrerte veddemål og med skalaulemper i lukkede markeder, sier Henriksen.

Les også

E24-kommentar: Bratt oppoverbakke for Oljefondet på Stortinget

Les på E24+

Skal Oljefondet få investere i «private equity»? Her er argumentene for og imot

Les også

Storforvalter mener Oljefondet bør få investere i unoterte aksjer

Les også

Professor frykter Oljefondet kommer bakpå: – Det kan ta ti år å bygge opp

Read Entire Article