For en feststart – men vi er ikke så mye klokere

5 months ago 68


Da har vi sett alle i EM. Da er vi vel blitt klokere? Ikke så veldig. Men vi er blitt gladere.

GIGANTEN: Jude Bellingham var det store lyspunktet for England da Serbia ble slått 1–0. Foto: OZAN KOSE / AFP / NTB
onsdag 19. juni kl. 13:25

Vi vet ikke så mye mer om hvem som vinner til slutt. Ingenting, faktisk.

Det gjør vi strengt tatt aldri i de første ukene av et mesterskap.

Men vi vet at det har vært en drøm av en EM-start, en folkefest og en scoringsfest.

2,83 mål i snitt pr. kamp er høyere enn i alle tidligere EM, selv om det skal godt gjøres å opprettholde det tallet mesterskapet ut.

En langskuddfest har det også vært. Elleve mål på tolv kamper fra utenfor 16-meteren, på veldig god vei mot å slå rekorden fra forrige EM: 18 på 51 kamper.

I 2012 og 2008 var det bare åtte og seks. I de mesterskapene var det Spania som styrte, og spanjolene trillet gjerne ballen inn på målstreken før de gadd å score. Vakkert det også, men det er greit med noen skudd i krysset innimellom.

Årets Spania trillet plutselig ballen rett frem og knuste Kroatia. Anført av 16 år gamle Lamine Yamal har spanjolene sett skarpest ut av alle.

Anført av 23 år eldre Cristiano Ronaldo var Portugal litt sløvere, men det blir ikke enkelt å stå imot dette laget når Vitina, Bruno Fernandes, Bernardo Silva får ferdigslipt det offensive maskineriet.

Den albanske eventyrledelsen etter 23 sekunder mot Italia er turneringens øyeblikk, tett fulgt av rumenske og tyrkiske drømmescoringer. Vi har sett en engelsk supermann på 20 år, en brukket fransk stjernenese, en uheldig belgisk arm, en litt heldig portugisisk overtidsscoring og en fantastisk kamp der man kanskje ventet det aller minst, Tyrkia mot Georgia. For å nevne noe.

FORTSATT NESE FOR GULL? Kylian Mbappés smell er dårlig nytt for Frankrike. Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP / NTB

Hva med VAR? Det er alltid et eller annet, det slipper vi selvsagt ikke unna.

I den ene enden: Ryan Porteous røde kort mot Tyskland. Strålende videobruk.

I den andre: Handsen som fratok Belgia utligningen mot Slovakia. Den strider mot det meste av fotballfornuft. Annulleringen kan sikkert forsvares i regelverket, men enten mener dommerne at Loïs Openda handser forsettlig (merkelig, i så fall), eller så blir han dømt for å «berøre ballen med hånd/arm ved å gjøre sin kropp unaturlig større» og da man må spørre seg hvordan i all verden han skal løpe, i en tett duell der han får den dytt. Med armene helt inntil kroppen?

SKJEBNESVANGERT: Löis Openda toucher så vidt ballen i en tett duell der han får en dytt av Slovakias Dennis Vavro. Hvor skal Openda ha armene? Foto: Lee Smith / Reuters / NTB

Dermed har det blitt rotete for Belgia, men det er fortsatt mulig å rydde opp. Det skal godt gjøres å surre det til for de beste når bare åtte av 24 nasjoner skrelles bort etter to uker, men for Kroatia er det kraftig oppoverbakke med en seig minusmålforskjell.

HUSKER DU 2016? Cristiano Ronaldo, Nani og Joao Mario reddet seg videre med 3–3 i den siste kampen mot Ungarn. Portugal ble mestere. Foto: © / Reuters / Reuters / NTB

De aller største gullfavorittene vant, og vi kan høyst sannsynlig slå fast at den kommende europamesteren åpnet med seier. Det er slett ikke hver gang det skjer.

I de ti siste mesterskapene (EM og VM) har bare fem av mesterne vunnet åpningskampen. To av dem tapte (Argentina i forrige VM og Spania i 2010), mens Portugal snek seg videre som en av gruppetreerne i 2016-EM etter å ha åpnet med tre uavgjort.

Derfor er det selvsagt ingen som helst grunn til bekymring hos kanonene Frankrike (bortsett fra Mbappé), England, Portugal og outsiderne Italia og Nederland, som alle måtte jobbe hardt for sine ettmålsseire.

At vinneren sliter i starten er like mye en regel som et unntak.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article