Flyktet fra Taliban da Kabul falt: – Norges rolle står til stryk

4 months ago 37


Ayesha Wolasmal kritiserer Norge etter «hjerteskjærende scener» i Afghanistan.

 Taliban-krigere feirer at det er ett år siden de tok kontroll over Afghanistans hovedstad. Bildet er tatt i 2022. Foto: Ebrahim Noroozi / AP

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Det var akkurat så dramatisk som det alle andre så på TV, sier Wolasmal i E24-podkasten Stopp verden, i samtale med samfunnsredaktør Torbjørn Røe Isaksen.

Der forteller hun om da hun måtte flykte fra Kabul, mens Taliban inntok byen.

– Jeg har jobbet i konfliktområder i mange år, og har vært vitne til mye. Men jeg tenker likevel at dette er det verste jeg noensinne har opplevd. Ikke bare fordi at jeg så disse desperate menneskene rundt meg, men også hva de gjorde med meg, sier Wolasmal.

Oslo-kvinnen har tjenestegjort for forsvaret i Afghanistan, jobbet på den norske ambassaden, og med vaksiner og helse for FN.

Hun har selv familiebakgrunn fra Afghanistan.

I 2021 falt område etter område i landet under Talibans kontroll, og vestlige styrker var på vei ut etter 20 år i landet.

I podkasten forteller hun om den dramatiske evakueringen fra storbyen.

– Det var hjerteskjærende scener utenfor flyplassen, og fullt kaos, forteller hun.

Les også

Ayesha Wolasmal: Møtene med Taliban, kvinnene og Sancerre

– Norges rolle står til stryk

Da Taliban rykket inn i hovedstaden, kom det som et sjokk.

– Jeg hadde aldri i min villeste fantasi trodd at de skulle ta Kabul, at det skulle gå så raskt, sier Wolasmal.

 Ayesha Wolasmal ble fotografert av VG etter at hun ble evakuert fra Afghanistan i 2021. Foto: Harald Henden / VG

Hun hadde nesten akkurat kjøpt ny leilighet i Kabul.

– Jeg hadde alle mine eiendeler på et lager i Dubai. Så mens Taliban tok provins etter provins, fikk jeg venner til å reise fra Dubai til Kabul med kofferter full av klær og sko og kunst.

Wolasmal er svært kritisk til evakueringen av storbyen.

– Norges rolle i den evakueringen står jo til stryk, mener hun.

– I Nederland så måtte jo utenriksministeren gå på dagen.

 De siste norske soldatene fra Afghanistan ankommer Gardermoen i 2021. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

UD: – Intens, farlig og svært krevende situasjon

Det var Ine Marie Eriksen Søreide fra Høyre som var utenriksminister på det tidspunktet.

I dag svarer Utenriksdepartementet ved statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik (Ap):

– Jeg er enig med Wolasmal i at det var en intens, farlig og svært krevende situasjon i dagene da Kabul falt i 2021. Forberedelsene for å kunne trekke oss ut av Kabul begynte likevel lenge før 15. august. Den krevende situasjonen som da oppsto kom fordi den siste utviklingen gikk raskere enn vi og våre allierte hadde forutsett, sier Kravik.

– Jeg deler Wolasmals ønske om en bredere, nasjonal refleksjon. Vi vil ta initiativ til et offentlig og uavhengig utvalg som skal drøfte Norges Afghanistan-engasjement de siste årene, fra 2015 til Talibans maktovertagelse. Mitt håp er at det arbeidet vil gi oss verdifull innsikt som kan komme til nytte i fremtiden.

Statssekretæren sier at UD lærte mye av den omfattende krisen, og det er kunnskap har blitt brukt i håndteringen av senere kriser.

– Vi er glade for at 1100 mennesker ble evakuert til Norge i løpet av de intense dagene, under svært vanskelige omstendigheter. Evakueringen fra Kabul er også en historie om at norske ressurser fant hverandre raskt, og samarbeidet godt, sier han.

– Worst from both worlds

 Taliban-ledere i Kabul markerer at det er ti år siden grunnleggeren av Taliban, Mullah Mohammad Omar, døde i 2013. Foto: Ebrahim Noroozi / AP

Mange av dem som forlot Afghanistan, både utlendinger og afghanere, vendte aldri tilbake.

Det gjorde Ayesha Wolasmal.

Denne uken kom hun med boken «Tusen dager med Taliban» der hun beskriver sin tid i Afghanistan etter maktovertagelsen, og kampen for å kjempe seg frem i det nye Taliban-byråkratiet for å kunne fortsette med helseprogrammer og vaksinering.

– Hva er det du husker best fra alle disse rundene?, spør Røe Isaksen.

 Ayesha Wolasmal gjester Torbjørn Røe Isaksen i podkasten Stopp verden. Foto: Erik A. Holm-Nyvold/Podme

– Jeg blir like fascinert hver gang jeg går inn i et møte med en talib som bare ligger og sover på kontoret, og liksom tar seg en høneblund midt på dagen. Det er så uproft da, men det er også så afghansk, sier hun.

Wolasmal klarte etter hvert å få et slags arbeidsforhold med det nye regimet, men hun er dypt kritisk til Taliban som hun mener forener det verste fra en type bokstavtro islamisme med tradisjonelle praksiser i det afghanske samfunnet.

– Det er the worst from both worlds. Det går veldig hardt ut over kvinner, rett og slett.

Read Entire Article