Flere tilfeller av antibiotikaresistente bakterier påvist på OUS

2 months ago 15


 Terje Pedersen / NTBPå Kvinneklinikken på Ullevål har undervisning blitt satt på pause som følge av smittesporingen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Smittesporingen er belastende for driften, sier avdelingsleder.

fredag 6. september kl. 19:29

110 studenter og opptil 40 lærere, leger og pasienter har blitt eller skal bli testet for bakteriene, bekrefter avdelingsleder på smittevernavdelingen på Oslo universitetssykehus, Egil Lingaas, til VG.

Flere tilfeller av meticillinresistente gule stafylokokker (MRSA) har blitt påvist siden fredag uke. Hvor mange tilfeller det er snakk om ønsker ikke Lingaas å kommentere.

Meticillinresistente gule stafylokokker (MRSA)

  • Gule stafylokokker er vanligvis bakterier som viser seg i helt ufarlige hudinfeksjoner
  • Men noen gule stafylokokker kalt MRSA er bakterier som er resistente mot flere typer antibiotika. Problemet med disse er at infeksjoner med disse er vanskelige å behandle og krever spesielle typer antibiotika.
  • 20–30 prosent av voksne er bærere av gule stafylokokker uten at de har symptomer på infeksjon. Hos friske voksne som bærer MRSA vil det vanligvis ikke føre til sykdom. Men en infeksjon forårsaket av MRSA er imidlertid forbundet med økt sykelighet og dødelighet. I arbeidet mot MRSA er det et hovedmål å hindre at stammer etablerer seg i norske helseinstitusjoner.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Likevel sier han at det i sommer har vært flere tilfeller enn normalt.

– Hittil er det ikke noe smitteutbrudd. Selv om vi finner flere samtidig så er det ikke nok til å si at det er smitteutbrudd. Min rolle er å finne smittekilde, hvem som er smittet og identifisere, sier Lingaas.

Har du tips i saken? Kontakt VGs journalister her.

Avdelingslederen sier de jobber på spreng for å skaffe seg oversikt:

– Vi tar oss ikke fri i helgen, for å si det på den måten. Når vi har så mange prøver får laboratoriet veldig mye å gjøre også. De har satt på ekstra folk så vidt jeg vet, for å få det unna fortest mulig.

Bilde av Egil LingaasEgil Lingaas

Avdelingsleder på avdeling for smittevern på OUS

Hittil er omtrent halvparten av de som skal testes testet, sier avdelingsleder Lingaas. De forventer at prøvesvarene foreligger i løpet av den kommende uken.

Han understreker at eventuell smitte til pasienter kan være alvorlig:

– På sykehus er det mennesker rundt deg som er mer sårbare og konsekvensen av smitte kan være alvorlig. Dersom noen isoleres er hovedgrunnen å hindre at pasienter får det, for hvis de får det og får infeksjon så kan det være trøblete å behandle infeksjonen.

Lingaas bekrefter at både norske og utenlandske studenter skal bli eller har blitt testet.

– Det jeg vet er at Kvinneklikken har ønsket at studenter og lærere ikke skal være på avdelingen frem til svarene foreligger, sier avdelingslederen.

Han understreker likevel at deres råd er å fortsette undervisningen som normalt og ikke ta noen ekstraordinære forholdsregler.

Pressevakt på OUS, Anders Bayer, opplyser at vurderingen ved Kvinneklinikken er tatt for å unngå sjansen for å smitte sårbare pasientgrupper.

– Klinikklederen sier også at studenter som er rammet av dette og må sitte i karantene vil få ta igjen gapet de går glipp av, sier Bayer.

– Store konsekvenser for pasienter og ansatte

Lingaas forklarer på generelt grunnlag at hvis det blir påvist smitte hos en person som har vært i kontakt med en pasient, vil vedkommende bli isolert.

– Går smittesporingen utover driften?

– Jeg kan si at generelt når vi har disse bakteriene så går det utover driften, fordi isoleringen krever enerom. Og man må ha eget personell og ekstra klær, så koster det penger og påvirker sykehusets kapasitet. Det har store konsekvenser for pasienter og ansatte.

– Siden det nå har vært flere tilfeller enn normalt, så går det vel da utover driften nå?

– Det er ikke tvil om at det er belastende, så vi er ikke noe glade i det her.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article