Flere tar opp vennelån: Her er tabbene du må unngå

3 weeks ago 10


– Det er bra å være to om å dele på kostnadene og oppussingen, sier Kasper Olsen.

22-åringen står midt i et åpent rom hvor gulv og tak er ribbet. Det skal bli et allrom, med åpent kjøkken og stue. Plast dekker gulvet, og et par vinduer står mot en vegg.

Kasper kjøpte for noen måneder siden sin første bolig med treningskameraten, Matias. Kameratene opp et felles lån, et såkalt vennelån, for å kjøpe et eldre hus på Nøtterøy utenfor Tønsberg.

– Vi kjenner hverandre godt gjennom mange år fra skole og håndballen, vi ønsket begge å kjøpe bolig nå, og vi tenkte det var fint å gå sammen om det, sier han.

Kasper Olsen, med bor og plate i nedstrippet rom.

RIVER NED OG BYGGER OPP: Kasper Olsen og kameraten Matias har revet ned det meste innvendig. Nå bygger de nytt åpent kjøkken og stue.

Foto: Theo Aasland Valen / NRK

Så strenge er lånekravene

De siste tiårene har boligprisene raskere enn lønningene. For nye generasjoner blir det stadig mer krevende å få kjøpt seg sin første bolig, og flere vil tidlig inn på markedet uten partner.

Men kravene fra bankene for hvor mye du skal tjene og ha spart i egenkapital, er i utgangspunktet strenge.

Terje Storvik; DNB

ØKT INTERESSE: Banksjef Terje Solvik i DNB opplever at flere unge ønsker å kjøpe bolig med en kamerat, og banken tilbyr vennelån.

Foto: Theo Aasland Valen/NRK

Enkelte velger å spleise med en venn og stå ansvarlig for lånet sammen, og store banker som DNB og Sparebank1 har egne venneløsninger.

– Vi opplever en økende etterspørsel etter vennelån, forteller banksjef Terje Solvik i DNB.

Kasper har fersk bachelor i økonomi og ledelse og fast jobb, og sammen med Matias kunne også mer plass prioriteres med et større budsjett.

– Ved å gå sammen greier vi å få mer bolig for pengene, og vi får et ekstra soverom også, som vi kan leie ut, sier Kasper.

Kasper Olsen på byggeplassen i boligen sin

BYGGER OM: Kasper Olsen og kameraten gjør om rommene, og får et ekstra soverom som kan leies ut.

Foto: Theo Aasland Valen/NRK

Tabbene du må unngå

Å signere lånepapirer sammen, innebærer også et stort ansvar som kan skape trøbbel i privatøkonomien.

– Vennelån er en fin ordning for å komme seg inn på boligmarkedet, men fallgruvene er mange, sier advokat Rida Arshad hos Boligeierne.

Hun fremhever at man bør avklare både økonomiske, juridiske og praktiske forhold på forhånd.

Det betyr at venner må ha en god skriftlig avtale. I tillegg bør du kjøpe med en venn som klarer å håndtere økonomien godt, ifølge henne.

Hvis vennen ikke klarer å betale sin del av låneavdraget, blir du nemlig selv ansvarlig overfor banken.

Rida Arshad, advokat i Huseierne

FALLGRUVER: Advokat Rida Arshad råder unge til å skrive kontrakt når de kjøper bolig med venner

Foto: Rikke Åserud/Huseierne

Vedlikehold er også en løpende utgift som må håndteres.

– Når man eier noe sammen må alle bidra til vedlikehold og til uforutsette reparasjoner, da er det bra at man har en plan for hvordan dette skal fordeles, sier Arshad.

Hva hvis den ene får kjæreste?

En slik avtale om å eie sammen, må også si noe om hva som skjer med sameiet dersom livssituasjonen endrer seg.

– Mye kan skje. Man kan få seg kjæreste, ny jobb et annet sted, eller reiseplaner. Det kan fort oppstå situasjoner hvor den ene eller begge vil selge og flytte ut eller en ønske, sier Arshad og fortsetter:

– Da er det viktig å ha en avtale på plass som regulerer hvordan dette skal håndteres i stedet for at det skal bli store og alvorlige problemer.

Kameratene Kasper og Matias har en slik sameiekontrakt på plass. De regner med at de vil unngå fallgruver, og at det blir en vellykket sameieperiode.

– Vi håper vi er ferdig her inne til jul, slik at vi kan flytte inn da, sier Kasper Olsen.

Vennelån

ALL FRITID: Kasper Olsen og kameraten bruker all fritid på å bygge om og pusse opp. I tillegg får de mye hjelp av venner og familie

Foto: Theo Aasland Valen/NRK

Publisert 02.11.2024, kl. 08.20

Read Entire Article