VAR fjerner spontanitet og glede fra fotball, mener psykolog. Filosof sier VAR gjør oss mindre menneskelige.
lørdag 22. juni kl. 08:00Kortversjonen
- VG har pratet med en psykolog, filosof og komiker om VAR.
- Erlend Mørch mener VAR ødelegger øyeblikkelig feiring og sammenligner det med en byråkratisk prosess.
- Psykolog Asbjørn Kolseth sier VAR står i konflikt med umiddelbar glede og påvirker jubelen blant fans.
- Filosof Einar Duenger Bøhn hevder VAR gjør oss mer avhengige av teknologi, noe som kan dehumanisere oss.
En komiker, psykolog og en filosof går inn på en bar. Det høres kanskje ut som starten på en dårlig vits, men er heller starten på en ny prat om VAR.
Så møttes kanskje aldri Asbjørn Kolseth, Einar Duenger Bøhn og Erlend Mørch på en bar. Men de hjalp VG bli klokere på noen spørsmål:
- Hva gjør VAR med det moderne mennesket?
- Hva sier debatten rundt VAR om det moderne mennesket?
- Og ødelegger VAR for allmenn folkehelse?
– I stedet for å hoppe av glede når ballen er i nettet, så opplever man det nå som at man har sendt inn en søknad til plan- og bygningsetaten og venter på et vedtak.
Det sier Erlend Mørch om VAR. Han har selv vært aktiv i debatten rundt VAR på X, og tok nylig sarkastisk til ordet for VAR-VAR på profilen sin.
Han tror innføringen av VAR er en del et ønske om å fange en absolutt sannhet
i en idrett han sammenligner med selve livet.– Det handler om samarbeid, lagånd og sterke individer. Men også en dommer. Og at dommeren ved hjelp av teknologi kan fange den absolutte sannhet slik at alle skal føle en rettferdighet, det kommer aldri til å skje.
VAR diskuteres av både eksperter og fans etter nesten hver kamp. Senest etter 0–0-kampen i EM mellom Frankrike og Nederland fredag.
– Med VAR fjerner du muligheten til å være et menneske som viser skjønn. En dommer ser noe som teknisk sett er feil, men som er irrelevant for spillet. Han har ikke lenger mulighet til å ignorere dem med disse verktøyene. Det er fullstendig ødeleggende.
Hva tenker du?Hva synes du om VAR i fotballen?aFå det vekk!bDet er bra slik det er nåcVAR er en god idé, men må bli bedredDet VAR en god idé, men funker ikkeeJeg vil ha VAR-VARPsykolog Asbjørn Kolseth er enig med Mørchs analyse om at debatten rundt VAR handler om menneskers søken etter en absolutt sannhet.
– Som moderne, rasjonelle mennesker har vi et ønske om å finne en objektiv sannhet og en tydelig rettferdighet. Det kommer dessverre i konflikt med spontan glede og jubel.
Som fotballentusiast har psykolog Kolseth erfart at VAR endrer måten han feirer på. Han tror dette gjelder mange.
Han mener fotballfans nå holder litt igjen i feiringen i frykt for at mål blir annullert eller at klareringen ender med straffe imot. Noe gleder har rett og slett blitt borte, ifølge psykologen.
– Det betyr ikke at jeg sier at det skaper skikkelig dårlig psykisk helse i befolkningen.
– Skaper det bitte litt dårlig psykisk helse i befolkningen?
– Jeg vil ikke si noe om psykisk uhelse! Men jeg kan si at det er godt for oss å gi oss helt hen, uten reservasjoner og tenkning. Det er vanskeligere med VAR.
Mennesket blir mer og mer avhengig av teknologi for at ting skal gå bra, forteller Einar Duenger Bøhn.
Han har selv skrevet bok om teknologiens filosofi, og mener VAR er et eksempel på hvordan mennesker tyr til teknologi for presisjon og effektivitet.
– Jeg tror det ligger en implisitt antagelse her om at presisjon og effektivitet bare er et gode, sier han og legger til:
– Men det er jo ikke det, i seg selv. Hitler var jo effektiv, men ikke god.
VAR blir for filosof Bøhn enda en måte mennesket delegerer arbeidet til maskiner.
– Hva gjør det med oss som mennesker?
– Vi blir mer fremmedgjorte og mer avhengig av systemer som ikke er mennesker. Med det blir vi litt mindre mennesker, for å si det enkelt.
En større filosofisk diskusjon rundt selve formålet med fotball burde blitt dratt opp før VAR ble innført, ifølge filosofen. Om presisjon og effektivitet var det viktigste med spillet kunne man byttet ut spillerne med fotballroboter, påpeker han.
– Tenk på alle de gode diskusjonene som fulgte av dårlige dommeravgjørelser, som man nå mister.