Oslo kommune tester nå ut å gi kontrakter spesifikt til bedrifter med mye arbeidsinkludering. Petter Stordalens Strawberry er først ute.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Resepsjonist Danial Chaudry er en av dem som har kommet ut i jobb på et Stordalen-hotell gjennom samarbeidet Strawberry har med arbeids- og inkluderingsbedriften Oslokollega.
Chaudry, som har Aspergers syndrom, har nå jobbet på The Hub midt på Jernbanetorget i Oslo sentrum i to og et halvt år.
– Jeg trives godt, det er gøy å jobbe her. Det er mye nyttig å lære, så det går fremover og fremover. Det var en del kollegaer som hadde startet før meg, men nå er jeg en av de som har jobbet her lengst.
Les på E24+
Hun har skapt sin egen arbeidsplass. Her er tre gründeres beste tips
Chaudry har også gjort det skarpt i ulike salgskåringer blant de ansatte, skyter Andreas Berfenstam i Oslokollega inn når E24 møter de to sammen på The Hub.
– Jeg trives veldig godt med å gjøre salg, å spørre gjesten om gjesten ønsker å oppgradere, forteller Chaudry.
Berfenstam mener de trenger bedrifter som tør å gå foran og vise verdien av slike ordninger og tiltak.
– Det er ikke bare sånn at man jobber her, man jobber her og leverer en supervare, sier han.
Stordalen: – Gjør ikke dette for å være snille
I Strawberry-systemet til Petter Stordalen er det et annet hotell som står fremst i rekken når det kommer til arbeidsinkludering. Det er Comfort Hotel Børsparken, nærmeste nabo til Oslo Børs.
Her har man til enhver tid flere ansatte på arbeidstrening, som har kommet inn gjennom samarbeidet med Oslokollega.
Stordalen selv sier inkludering og mangfold har blitt en del av kulturen deres.
– Det er en viktig del av vår evne til å vokse på topplinje, bunnlinje, og få et arbeidsmiljø som jeg ikke skal si at er unikt, men som er veldig annerledes enn mange andre steder.
Comfort Hotel Børsparken er den første bedriften Oslo kommune tildeler en såkalt reservert kontrakt basert på arbeidsinkludering. Det skjer gjennom et kriterium om at minst 30 prosent av de ansatte skal komme utenfra arbeidslivet eksempelvis gjennom henvisning fra Nav.
– Det er viktig å si at vi ikke gjør dette for å være snille. Vi gjør det fordi vi tror det er viktig, og viktig for Strawberry. Vi har hundrevis av historier om mennesker som har kommet inn, og som gjør en helt ufattelig innsats. Ideen om at de som står utenfor er arbeidssky, den er helt feil. Alle de vi møter vil bare en ting, inn i jobb, sier Stordalen.
Hotellkongen mener dette første forsøket fra kommunen med å stille et slikt krav til arbeidsinkludering, også «utmerket godt kan gjøres i en helt annen skala».
– Ikke bare den enkelte kommune, men også staten, har en enorm innkjøpsmakt. De kan bruke den ved å stille krav, som de delvis gjør på miljøsiden, men de kan gjøre det på mange andre områder.
– Trenger å få med oss arbeidsgivere
Hotellbransjen og helse og omsorg er de to hovedområdene Oslokollega har satset på. Den ideelle bedriften, som er deleid av Oslo kommune, jobber med økt inkludering av de som står helt eller delvis utenfor arbeidslivet.
Det kan være folk som har fysiske eller psykiske helseutfordringer, rusproblemer, som sliter med å få jobb på grunn av språk eller av andre grunner har hull i cv-en eller falt utenfor.
– Vi har valgt oss de bransjene som vi vet at allerede nå og ganske raskt kommer til å stå i utfordringer med å finne bemanning. Vi trenger å få med oss både arbeidsgivere og de som skal ut i jobb for å få det til, sier Berfenstam i Oslokollega.
Stordalens Strawberry og sykehjemsetaten er to hovedsamarbeidspartnere. Det skjer blant annet gjennom at man har to såkalte «opplæringshubber», en på Comfort Hotel Børsparken og en på Lambertseterhjemmet. Der har man spesielt mange som er ute i arbeidstrening, og ansatte i Oslokollega som følger opp.
– Vi står overfor en bemanningskrise om et par år, eller til og med nå, og så har vi samtidig en kostnad til et utenforskap. Vi mener jo at det ene er løsningen på det andre. Men om vi skal få det til må arbeidsgiverne være med på det, og staten må være.
Berfenstam er også påpasselig med å få frem at det de driver med på ingen måte er unikt for Oslo. Oslokollega er en del av alliansen Kopano, med lignende bedrifter rundt omkring i hele Norge.
Tester på hotellkontrakt
Finansbyråden i Oslo, Hallstein Bjercke (V), deltok sammen med Petter Stordalen på arrangementet der den reserverte hotellkontrakten ble presentert.
Kontrakten som formelt ble inngått i fjor høst, innebærer at Oslo kommune som standard skal bruke Comfort Hotel Børsparken når det eksempelvis kommer gjester til byen for å ha møter med noen i kommunen.
– Det å bruke innkjøpsmakten vår på klima- og miljøområdet har funket veldig bra. Vi har lyst til å bruke den på andre områder. Det å få til inkluderende arbeidsliv, å få flere som trenger hjelp til å komme ut i arbeidslivet den hjelpen, det er en måte vi kan bruke innkjøpsmakten vår.
Bjercke beskriver en reservert kontrakt som en mekanisme for å belønne bedrifter som tar ekstra samfunnsansvar. Det innebærer at bare bedrifter som oppfyller et gitt kriterium kan konkurrere om å bli tildelt den.
Byråden mener potensialet er «mye større enn man skulle tro».
– Når vi begynte å stille krav om nullutslipps gravemaskiner på byggeplasser, ristet bare folk på hodet. I dag finnes det knapt gravemaskiner på diesel i Oslo. Og nå stiller vi det kravet i alle kontrakter på byggeplasser.
– Vi skal gå frem så fort vi kan, men samtidig skal vi ha næringslivet og leverandørene med oss. Vi må tørre å gå litt lenger enn det bransjen tror og er komfortable med.