FHI: Høy forekomst av alvorlig infeksjon hos barn og eldre

4 months ago 36


BAKTERIER: Streptokokk A-infeksjoner er en av de vanligste årsakene til bakterieinfeksjon hos mennesker. Foto: Md Babul Hosen / Getty Images

I sjeldne tilfeller kan infeksjonene utvikle seg til alvorlige tilstander som blodforgiftning, toksisk sjokk med organsvikt, eller infeksjon med såkalte kjøttetende bakterier.

  • Bilde av Malene Birkeland
torsdag 23. mai kl. 10:59

De siste to vintrene er det rapportert en stor økning av alvorlige streptokokk A-infeksjoner til FHIs meldingssystem for smittsomme sykdommer.

Barn under 10 år og eldre over 70 år har vært spesielt rammet. Det skriver FHI i en ny rapport torsdag.

Streptokokk A-infeksjoner er en av de vanligste årsakene til bakterieinfeksjon hos mennesker. De fleste infeksjonene er milde, som halsbetennelser, mellomørebetennelser, sårinfeksjoner, brennkopper og skarlagensfeber. I sjeldne tilfeller kan infeksjonene imidlertid utvikle seg til alvorlige tilstander som blodforgiftning, toksisk sjokk med organsvikt, eller infeksjon med såkalte kjøttetende bakterier.

– Årsaken til økningen av alvorlige streptokokk A-infeksjoner er ikke klar. Flere hypoteser er nevnt, som for eksempel at smitteverntiltakene under pandemien førte til færre infeksjoner og dermed fikk ikke immunforsvaret trent seg like godt på å bekjempe infeksjoner. Det kan ha ført til lavere immunitet i befolkningen mot noen smittestoffer, sier lege Yngvild E. Bentdal ved FHI.

Hun legger til at det er høyere risiko for alvorlige bakterieinfeksjoner etter virusinfeksjoner som vannkopper, influensa og RSV.

FHIs overvåkningsdata for alvorlige streptokokk A-infeksjoner 2022–2024 meldt til MSIS viser at:

  • Sent i og etter covid-19-pandemien ble barn under 10 år spesielt rammet, i likhet med mange andre land i Europa.
  • Etter denne atypiske sesongen kom en ny økning i forekomsten av disse alvorlige infeksjonene i desember 2023. Tilfellene toppet seg i januar og februar 2024, særlig hos barn under 10 år og eldre over 70 år. Flest tilfeller totalt ble meldt i januar 2024 med nesten 3 ganger flere tilfeller enn forventet. Det var ingen påviselige forskjeller i geografisk fordeling av tilfeller i periodene før og etter pandemien.
  • I mars og april 2024 har antallet tilfeller gått ned, og i mai 2024 ser det foreløpig ut til at forekomsten har normalisert seg. 
  • FHI har ikke oppdaget nye bakterietyper blant bakterieisolatene som er undersøkt. 

Les også: Den «kjøtt­etende» bakterien

Publisert: 23.05.24 kl. 10:59

Relaterte emner

Read Entire Article