Fetteren til Birgitte Tengs får 26 millioner kroner i erstatning

1 month ago 9


– Etter en kamp i nesten 30 år har fetteren omsider fått en viss reparasjon for den urett han har blitt utsatt for, skriver fetterens advokat, Kristian Foss Aalmo, til NRK.

Fetteren til Birgitte Tengs og staten har inngått et forlik om erstatning. Det kommer frem i et dokument NRK har fått innsyn i.

Han får 26 millioner kroner i erstatning for å gjennom flere år ha vært urettmessig dømt for drapet på sin kusine i mai 1995.

– Saken har hele veien vært en enorm belastning for fetteren og skapt store økonomiske utfordringer for ham. Forliket gjenspeiler det betydelige økonomiske tapet han har lidt.

Aalmo skriver at fetteren er glad for at det nå kan settes en sluttstrek i det som for ham har vært et mange års langt mareritt.

Var uskyldig dømt i 25 år

Drapet på Birgitte Tengs har vært en verkebyll for hele Karmøy i nesten 30 år.

I november 1997 ble fetteren til Birgitte Tengs uriktig dømt for drapet på sin kusine, og måtte betale oppreisning til Tengs sine foreldre.

Men fetteren ble året etter frikjent for drapet på sin kusine i Gulating lagmannsrett. Oppreisningskravet ble imidlertid opprettholdt av lagmannsretten i en sivil sak.

Og det er denne erstatningsdommen som har hengt over fetteren i snart 30 år. Fetteren har forsøkt å få saken gjenåpnet flere ganger. Ikke før i 2022 at dommen ble gjenåpnet av Agder lagmannsrett.

Her var ikke lagmannsretten i tvil om at fetteren måtte frifinnes for kravet om oppreisning.

– Det er uomtvistet at fetteren er uskyldig, skriver justisdepartementet i forliket.

– Har medført tydelige belastninger

Justisdepartementet skriver at saken har vært en av de mest omtalte kriminalsakene i nyere tid. Staten anerkjenner at saken har medført betydelige belastninger for fetteren.

– Fetterens muligheter for alminnelig livsutfoldelse, både i yrkeslivet, i hans sosiale liv og for øvrig har vært innskrenket gjennom store deler av hans voksenliv, skriver justisdepartementet.

NRK møtte fetteren til Birgitte Tengs i 2012

Fetteren har lenge kjempet for full frifinnelsen og en erstatning fra staten.

Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

Gjennom sin advokat uttrykker fetteren at han ikke unner noen den behandlingen som han selv har vært utsatt for, og at det ikke kan repareres fullt ut med penger.

– Gjennom forliket har staten erkjent de feil som er gjort og den belastningen staten har påført ham. Dette har vært viktig for vår klient. Fremover ønsker han ro for seg og sin familie, skriver advokaten.

NRK har vært i kontakt med justisdepartementet om saken, som foreløpig ikke har svart våre henvendelser.

For to år siden snakket fetteren til NRK og forklarte at Norge ikke bare hadde dømt han feilaktig, men også gjentatte ganger nektet å rette opp feilen.

– Dette har ødelagt en storfamilie og også påført meg enormt stor skade, sa han til NRK.

Krevde 103 millioner

Fetteren fremmet et erstatningskrav mot staten i 2023 på i overkant av 103 millioner kroner, kommer det frem i forliket.

Men i september ble de enige om at staten betaler 26 millioner kroner til fetteren.

Fem av disse millionene er ifølge staten en kompensasjon for ikke-økonomisk tap som følge av belastningene saken har medført.

Resten av summen skal dekke økonomisk tap, blant annet tidligere og fremtidige inntektstap og utgifter.

I tillegg betaler staten ut 17 millioner kroner til dekning av skatt. Det er nemlig slik at uansett bosted for fetteren så kan det komme et skattekrav på utbetalingen.

Denne summen dekker eventuelt staten. Om det derimot ikke kommer et skattekrav, vil disse 17 millionene måtte betales tilbake til staten innen 15. juli neste år.

Det betyr at avtalen med fetteren kan komme til å koste den norske stat 43 millioner kroner.

Emilie Enger Mehl

Justisminister Emilie Enger Mehl kunne ikke love en erstatning sist hun møtte fetteren. Nå har imidlertid staten betalt ut.

Foto: William Jobling / NRK

Staten påpeker at avtalen er et fullt og endelig oppgjør.

Kravet fra fetteren for kostnadene han har hatt til råd og juridisk bistand fra Arvid Sjødin, Bent Endresen og Grete Strømme behandles separat, opplyser justisdepartementet.

Fortsatt ingen dømt for drapet

En annen mann ble i fjor dømt for drapet på Birgitte Tengs i tingretten, men også han ble senere frikjent i lagmannsretten. Denne mannen har fremmet et erstatningskrav på 20 millioner kroner.

Etter nesten 30 år står politiet fortsatt uten en gjerningsperson for drapet på Birgitte Tengs.

Publisert 25.10.2024, kl. 15.11

Read Entire Article