Familien på fem måtte ut med 20.000 kroner ekstra for å redde den ti dager lange ferien.
tirsdag 25. juni kl. 10:28Kortversjonen
- En familie fra Bærum endte opp med å betale 20.000 kroner ekstra for å redde sommerferien.
- Booking.com endret deres bestilling fire uker før avreise, og tilbød en dårligere erstatning.
- Familien fant til slutt et nytt feriehus via Airbnb, men til en betydelig høyere pris.
Trude Kristin og mannen Arild fra Stabekk hadde strukket feriebudsjettet litt ekstra for å finne et fint feriehus til årets sommerferie. En topp moderne funkis med oppvarmet basseng rett ved stranden i Durrës, Albania.
Familien som liker å oppleve nye steder, ville teste ut Albania, et stadig mer populært reisemål for nordmenn. Men for å få barna med på laget, valgte de å gå litt opp i standard på overnatting denne gangen. Ti dager i juli til 38.000 kroner.
– Fire uker før avreise fikk vi en melding fra Booking.com hvor de ba oss endre reisen fra fellesferien til senere på sommeren, i august eller september, sier Trude Kristin fra Bærum, som driver sitt eget firma med design av små kjøkkenløsninger.
Familien ønsker ikke å ha etternavnet i saken.
– Vi ble ganske sjokkert. Vi skulle reise i juli. Hvordan kan et stort og seriøst reiseselskap plutselig endre en bestilling på den måten?
Å flytte ferien var vanskelig.
– Vi kunne jo ikke bare ta ferien til høsten. Vi hadde kjøpt ikke-refunderbare flybilletter for 20.000 kroner og måtte dessuten reise i barnas skoleferie, sier hun.
Så begynte en lang dialog med booking.coms kundeservice.
VG har ikke lykkes med å få en uttalelse fra Booking.com, men har lest korrespondansen.
Det viste seg at huset de hadde booket ikke lenger var tilgjengelig.
– Booking.com sa at feriehuset vi hadde leid var blitt solgt siden vi bestilte det i mars. Det virket jo veldig merkelig.
Booking.com ønsket ikke å kompensere flybillettene, men tilbød familien et alternativt overnattingssted.
Mannen Arild mente det ikke engang var noen vits å vise kona bildene av det nye overnattingsstedet.
– Det var en leilighet av lav standard med en helt annen beliggenhet og ikke et alternativ for en familie på fem, sier Trude Kristin.
Manglet basseng
Leiligheten de fikk som erstatning for den nye villaen de egentlig hadde bestilt, hadde ikke bare en helt annen standard – det manglet også basseng.
Prisen lå 18.000 kroner under prisen av den de først hadde bestilt.
– Dersom vi aksepterte den alternative leiligheten, kunne de kompensere oss med 25 euro, som de skrev. Dersom vi ikke tok denne, fikk vi ingen slik kompensasjon, forteller hun.
De hadde ikke lyst til å la ferieplanen gå i fløyten. Trude Kristin forteller at de også hadde vist huset til barna.
– Vi hadde jo gledet oss veldig og følte vi hadde ikke annet valg enn å finne oss et nytt sted selv. Det var jo en viss standard på det vi hadde leid, så vi ville jo finne noe tilsvarende.
Nå har de funnet et feriehus på samme resort gjennom AirBnb.
– Det er et identisk hus på samme sted, men det koster oss dyrt. Nå koster det 60.000 kroner for 10 dager. 20.000 mer enn det vi først bestilte.
Hun understreker at de ikke hadde rukket å bli belastet for den første bestillingen.
Familien synes det har vært en fortvilende og kostbar erfaring.
– Vi står frem i VG for å gjøre andre oppmerksomme på risikoen det er å bestille gjennom booking.com, som vi trodde var en seriøs og profesjonell reiseaktør.
– En viss risiko
Thomas Iversen i Forbrukerrådet sier det alltid er forbundet med en viss risiko å bestille overnatting i utlandet selv.
– Men som regel går det fint. Og Booking.com er ingen versting, sier Iversen som mener tallene taler for seg:
– Vi får 50.000 henvendelser i året. Av disse gjaldt 80 av dem Booking.com. Smått og stort, fra folk som ikke synes overnattingsstedet var helt som de så for seg til kanselleringer på kort varsel.
– I forhold til de tusenvis som bestiller overnatting gjennom denne bookingtjenester er ikke det så høye tall. Til sammenligning får vi over 1000 klager på Elkjøp hvert år, sier han.