Hege Røsåsen ble overvåket av politiet, og deretter tvunget til rustest da hun var gravid. Kripos har tilkjent henne 25.000 kroner i erstatning. – Altfor lavt, mener hennes advokat John Christian Elden.
fredag 9. august kl. 20:43Kortversjonen
- Hege Røsåsen ble overvåket av politiet og tvunget til rustest mens hun var gravid.
- Kripos har tildelt henne 25.000 kroner i erstatning, noe advokat John Christian Elden mener er for lite.
- Røsåsen er glad for anerkjennelsen, men mener beløpet er en vits for så alvorlig maktmisbruk.
– Det skal gå an å ytre seg om ruspolitikk uavhengig om man har barn eller ikke, sier Hege Røsåsen etter at Kripos har tilkjent henne erstatning.
To og et halvt år etter at gravide Hege Røsåsen ble tvunget til å avlegge rustest fordi politiet ulovlig hadde overvåket henne og delt informasjon med kommunen, har Kripos tilkjent henne 25.000 kroner i oppreisningserstatning.
Det er for lite, mener Røsåsen og hennes advokat John Christian Elden.
Røsåsen får erstatningen fordi politiets overvåkning og deling av informasjon om henne var et grovt tjenestebrudd, skriver Kripos:
«Feilene som ble begått var av en slik art at de samlet sett utgjorde et grovt brudd på tjenesteplikter. (...) Din klient var i tillegg gravid, og gravditet anses i seg selv om en sårbar og emosjonelt krevende tilstand», skriver Kripos i et brev til Røsåsens advokat John Christian Elden.
De dekker også utgiftene hennes til juridisk bistand i forbindelse med oppreisningskravet.
– Ventet i over to år
Røsåsen er glad for at Kripos mener hun har krav på oppreisning, men mener at beløpet de har tilkjent henne er for lavt.
– Jeg setter pris på at de prøver å rydde opp, men å få 25.000 kr i oppreisning for å oppleve så brutal maktmisbruk i starten av en graviditet er en vits. Mannen min og jeg ønsket å legge episoden bak oss så fort som mulig, men det har ikke vært så lett når vi har måttet vente i over 2 år på erstatning. Kripos burde foreslå en sum som virkelig kommuniserer at det har skjedd grove feil som aldri skal gjenta seg, sier hun til VG.
Det var like før jul 2021 at samfunnsdebattant Hege Røsåsen ble rustestet mot sin vilje. Årsaken til at kommunen krevde rustest var fordi hun var gravid.
I vedtaket viste kommunen til hennes politiske ytringer om rusmidler. Dette var informasjon som kommunen hadde fått fra politiet, og som politiet ikke skulle gitt fra seg, viste det seg. Rustesten var negativ.
Politiet ble bøtelagt
– Jeg var i en ekstremt sårbar situasjon som gravid. En politibil, ambulanse og noen fra Eidsvoll kommune møtte opp utenfor boligen vår for å ta meg med til legevakten med makt. Gravide skal aldri oppleve noe sånt. Kommunen kunne ha ringt meg, hvis de var så bekymret, sier Røsåsen i dag.
I fjor fikk Røsåsen, som tidligere hadde etternavnet Grostad, en beklagelse fra politimesteren i Øst politidistrikt. De fikk også 80.000 kroner i bot fra Spesialenheten for å ha delt personopplysninger og etterretningsinformasjon til kommunen.
Ett år senere får altså Røsåsen selv 25.000 kroner i oppreisning.
Elden har allerede sendt inn klage på beløpet, som han mener er for lavt. Han mener at erstatningen burde være dobbelt så høy.
– Grovheten i taushetsbruddet og konsekvensene dette fikk for Hege, tilsier at hun bør få en merkbar erstatning og dekket alle sine utgifter. Vi har derfor bedt om at beløpet økes, sier Elden til VG.
Han reagerer på at erstatningen Kripos har gitt Røsåsen er langt laverer enn de 80.000 kronene som Øst politidistrikt har fått i bot. I klagen til Kripos skriver han at boten er helt uten reell konsekvens for staten. Han forklarer hva han mener til VG:
– En bot der staten må betale staten penger, uten at noen enkeltpersoner rammes eller får noen reaksjon, er et nullspill. Eller enda verre, det er det samme som å laste kostnaden over på folket.
– Rettsstridig
I klagen skriver han at informasjonen som politiet ga kommunen var «sensitive og høyst personlige opplysninger som er spredd til personer som har anvendt disse videre på en rettsstridig måte.»
Han har ennå ikke fått svar på klagen. Det er fordi Politidirektoratet, som skal behandle klagen, ennå ikke har mottatt den fra Kripos, får VG opplyst.
– Vi vil behandle den når vi mottar den. Uten å ha mottatt saken, kan vi ikke si noe om forventet saksbehandlingstid, skriver seksjonssjef Kristine Langkaas til VG.
Røsåsen ble tvunget til en rustest blant annet fordi hun hadde ytret seg i rusdebatten.
Hun har blant annet ønsket å produsere MDMA i Norge – et legemiddel som også er et populært rusmiddel, og som sykehuset i Østfold nå bruker i utprøvende behandling av alvorlig depresjon.
– Jeg har bestemt meg for å fortsette å gjøre det, fordi folkehelsen kan forbedres dersom flere rusmidler blir lovlige, spesielt visse psykedeliske rusmidler, mener hun.