Den voldtektsdømte mannen rømte under en helsesjekk på Ullevål sykehus. Halvannen måned senere sporet politiet ham opp på et bilverksted i Borås i Sverige.
lørdag 24. august kl. 15:37Kortversjonen
- En voldtektsdømt mann rømte fra Ullevål sykehus i juni. Han ble pågrepet i Sverige i midten av juli.
- Mannen ble utlevert til Norge 22. juli og gjeninnsatt i varetekt i Oslo fengsel.
- Politiet har siktet fire personer for bistand til å unndra seg straffeforfølgning, mens den femte er mistenkt.
I starten av juni ble mannen, som nylig hadde blitt dømt til 16 år fengsel for grov voldtekt av sine egne døtre, i tillegg til trusler mot sin ekskone, fraktet fra Oslo fengsel til Ullevål sykehus fordi han angivelig hadde helseproblemer.
Politiet droppet vakthold – og den innsatte tok seg ut fra sykehuset og ble borte. Politiet tok selvkritikk for manglende vakthold, og etterlyste ham internasjonalt.
Det er tidligere kjent at mannen ble pågrepet i Sverige i midten av juli, men nå gir politiet flere detaljer om pågripelsen og hvordan de klarte å komme på sporet av ham:
– Domfelte ble pågrepet i Borås i Sverige, hvor han ble lokalisert på et bilverksted hvor han senere har forklart til politiet at han utførte arbeidsoppgaver, skriver politiadvokat Tone Riksen i Øst politidistrikt i en e-post.
– Tok tog
Mannen ble utlevert til Norge allerede 22. juli, og ble deretter gjeninnsatt i varetekt i Oslo fengsel.
– Han har forklart seg til politiet om unndragelsen, og har forklart at han tok småjobber og ellers fikk bistand fra ulike for politiet ukjente personer. Det fremstår noe uklart hvordan han reiste fra Norge til Sverige, men siktede har forklart at han tok tog, opplyser Riksen.
Den voldtektsdømtes forsvarer, Tarik Abbou, ønsker ikke å kommentere denne saken.
Etter at politiet etterlyste mannen, fikk de et tips som skulle viste seg å bli helt sentralt.
– Det medførte et gjennombrudd i saken, opplyser Riksen.
Politiet siktet fire personer for bistand til å unndra seg straffeforfølgning, mens den femte er mistenkt. Det er snakk om tre kvinner og to menn.
– Tre av de siktede har rent faktisk tatt ham med seg hjem hvor han har oppholdt seg et kort tidsrom, noe de også erkjenner, skriver Riksen.
Hun understreker at det er et sentralt tema hvorvidt de siktede personene visste at domfelte unndro seg straffeforfølgning, ettersom dette var på et tidspunkt før han ble etterlyst offentlig.
– De to andre er siktet gjennom bruk av tvangsmidler, men fremstår slik det ser ut nå ikke å ha noen reell involvering i saken.
Sporet telefon
Gjennom etterforskningen avdekket politiet at mannen som rømte fra sykehus hadde skaffet seg en telefon.
– Det var kartlegging av hvilken telefon og påfølgende sporing av denne som til slutt førte til at han ble funnet i Sverige, opplyser Riksen.
Advokat André Berven forsvarer en av de siktede kvinnene i saken. Hun erkjenner ikke straffskyld.
– Det stemmer at politiet mener min klient har bistått mannen underveis i rømmingen, ved blant annet å ta ham med seg hjem, men hun var kun hjemme en kort periode i samme tidsrom som mannen befant seg der.
Berven opplyser at hans klient er umyndig, og at hun ikke hadde kjennskap til at mann hadde rømt, bakgrunnen hans eller at noe straffbart skal ha funnet sted.
Advokat Håvard Flatland representerer en av de andre siktede kvinnene.
– Hun stiller seg uforstående til at hun overhodet har blitt siktet. Hun har forklart seg, og jeg regner med at hun blir sjekket ut av saken ganske snart.
Flatland sier at han, ut fra sakens dokumenter, ikke forstår hvilken rolle klienten hans skal ha hatt – og mener politiet har gått for bredt ut i siktelsene.
Advokat Anne M. Evenrud forsvarer en tredje siktet – som heller ikke erkjenner straffskyld.
VG har ikke lyktes å komme i kontakt med bistandsadvokaten i saken.
Da mannen rømte fra sykehuset, var voldtektsdommen mot ham ennå ikke rettskraftig. 9. august i år ble anken nektet fremmet av Høyesterett, og dermed skal han nå overføres fra varetekt til soning.