Fabelaktige fakta! Anmeldelse: «Livet er livsfarlig»

3 weeks ago 5


 AschehougTegneserieskaper Sigbjørn Lilleeng og geolog og forfatter Reidar Müller ble denne uken nominert til Brageprisen for sin nye tegneseriebok. Foto: Aschehoug

Det er bare å takke «Livet er livsfarlig!» for å inspirere neste generasjons forskere.

Torsdag 31. oktober kl. 08:56

En av de bøkene jeg husker aller best fra da jeg var barn var et fantastisk leksikon over dyr i havet. På sitt beste får sakprosa for barn fakta til å fremstå som noe som grenser mot magi. Og akkurat sånn er «Livet er livsfarlig».

«Livet er livsfarlig» ble nettopp nominert til Brageprisen 2024, i kategorien sakprosa for barn og unge.

Boka er en tegneserie rettet mot barn fra 6 år og opp. Umiddelbart møter vi Liv, som er på besøk på Naturhistorisk museum med klassen.

BOKANMELDELSE

«Livet er livsfarlig!»

Forfatter: Reidar Müller

Illustratør: Sigbjørn Lilleeng

Sjanger: tegneserie/ barnebok

Forlag: Aschehoug

Sidetall: 179

Pris: 399 kr.

Hun kjeder seg, og er dessuten på kant med en jentegjeng på trinnet.

Plutselig snubler hun over dinosauren Iggy, som nekter å akseptere Livs påstand om at museet er kjedelig.

For å overbevise henne tar han med Liv på en reise millioner av år tilbake i tid, for å vise hvor magisk, utrolig og ikke minst tilfeldig det er at akkurat hun lever på jorden den dag i dag. Og med det: hvor langt unna kjedelig evolusjonshistorien er.

«Livet er livsfarlig» er en herlig svær bok, med taktilt omslag, glinsende overskrift og illustrasjoner som bokstavelig talt skriker mot deg.

Undertittelen, «Den utrolige historien om livets utvikling fra bakterier til deg», blir nesten komisk tørr satt opp mot det visuelle sirkuset på omslaget.

 Sigbjørn LilleengTegneserien er en tidsreise gjennom livets historie – og her møter du spinnville spinnosaurer, gigantiske øyenstikkere, supersvære skorpioner og som her: en sabeltanntiger. Foto: Ill: Sigbjørn Lilleeng

Boka er skrevet av geolog og forfatter Reidar Müller og tegnet av tegneserieskaper Sigbjørn Lilleeng. I 2020 ga de ut boka «Supervulkaner og digre dinosaurer - den kjempestore boka om Norges kjempelange historie».

Allerede før «Livet er livsfarlig» var gitt ut ble boka solgt til flere land.

Müller og Lilleeng har funnet en nydelig balanse mellom fakta og fjas, som åpenbart også vil hefte større barn.

Fortellingen er på mange måter svært enkel, Liv og Iggy rusler seg gjennom historien, fra pekambrium til kenozoikum.

Tegnestilen til Lilleeng er nokså naivistisk når det kommer til Liv og Iggy, mens illustrasjonene blir mer realistiske når det kommer til faktaformidling om dyr og fenomener. Grepet underbygger effektivt at boka består av både en fantasiberetning og harde fakta.

Lilleeng varierer mellom ruter, helsiders tegninger og mikro-innsmett med tilleggsfakta. Formleken skaper både luft og driv i dramaturgien på en gang.

Det er også gøy hvordan Müller skriver små sidehistorier, som for eksempel om forskerne som oppdager faktaene som beskrives.

Og man trenger virkelig disse pustepausene som tilbys, for det er på grensen til overveldende mye fakta man skal ta inn over seg her.

Men potensialet for tørr faktaformidling kontres heldigvis effektivt med hvordan det, uavhengig av om det diskuteres små bakterier eller gigantiske dinosaurer, mates på med svære farger, beist og overraskelser.

Resultatet er at leserens entusiasme uunngåelig øker parallelt med Livs.

Boken lander i et budskap som understreker hvordan vår eksistens henger sammen med alt som har vært før oss, og hva slags ansvar vi har for å ta vare på jorda nå når vi en gang er så heldige å ha overlevd livet selv.

Jeg klarer ikke se for meg noe annet enn at flerfoldige barn vil få vekket sin indre forskerspire av denne fabelaktige faktaboka.

Read Entire Article