Eurovision: Norge stemplet som antisemitter i israelsk media

4 months ago 34


RYSTET: Gåte og den norske delegasjonen reagerer sterkt på påstander om antisemittisme. Her er Gåte avbildet etter semifinalen, der de for øvrig gikk videre til finalen med kun fem (!) stemmers margin. Foto: NRK

NRK måtte be om ekstra sikkerhet rundt sin delegasjon etter å ha fått antisemittiske påstander kastet på seg i israelsk media under Eurovision-uken i Malmö.

torsdag 23. mai kl. 09:48

– Det var svært ubehagelig. Både skremmende og trist, sier NRKs delegasjonsleder Stig Karlsen til VG.

– Her ble vi uthengt i noen av de største mediene i Israel med bilde og video av oss, og med fabrikkerte påstander stikk i strid med våre verdier, forteller Karlsen.

Utgangspunktet for påstandene om norsk antisemittisme kom etter en episode tidlig i Eurovision-uken der Gåte beskyldes for å nekte og snakke med israelske journalister til fordel for nederlandsk presse.

Hendelsen ble filmet av den israelske journalisten Yaniv Dornbush som deretter gikk kraftig ut mot Gåte og den norske delegasjonen på egne sosiale medier.

Stig Karlsen avviste i etterkant overfor Dagbladet at dette hadde noe å gjøre med holdningen til Israel, men at tiden var knapp og at Gåte ikke rakk å snakke med alle.

Senere viste det seg at flere israelske medier plukket opp episoden, blant annet kom det en større reportasje i Walla! News, ett av de største nettstedene i Israel – heleid av The Jerusalem Post - som også viste filmen fra Yaniv Dornbush.

Gåtes Magnus Børmark sier til VG at han «skjønte noe sånt kunne skje».

– Men det var viktig for oss å ha tillit til at israelsk media og regime klarte å respektere verdiene vi var samlet rundt i Eurovision. Disse klippene, sammen med hva Bambie Thug opplevde fra Kan (Kan er den offisielle israelske kringkasteren, red.anm.) sin kommentator med oppfordring til hat mot hen - samt noen andre tilfeller - gjorde at vi i fellesskap konfronterte EBU i Malmö, sier Børmark.

Les også: MGP-finalistene synger ut om Israel-striden

Stig Karlsen forteller om sterke reaksjoner etter at sakene om norsk antisemittisme dukket opp i israelske medier.

– Det tikket inn ubehagelige meldinger fra ukjente, og det første jeg måtte gjøre var å se på eventuelt behov for å øke sikkerheten til delegasjonen ytterligere. Etter en kort telefonsamtale var Eurovisions sikkerhetsteam raskt til stede på hotellet, forteller Karlsen.

Toppledelsen i NRK vil de nærmeste dagene drøfte veien videre.

– Hva blir NRKs kjernebudskap til EBU etter årets Eurovision?

– Det vil vi komme tilbake til etter at den interne prosessen er gjennomført.

Les også: Derfor er det kaos i Eurovision

Intens filming fra den israelske delegasjonen og journalister i Malmö var et hett samtaleemne under Eurovision-uken. Flere lands artister, deriblant irske Bambie Thug, nederlandske Joost Klein, sveitsiske Nemo, greske Marina Satti og portugisiske Iolanda, reagerte på filming som ikke ble stanset da de ba om det.

Hverken den israelske delegasjonen eller kringkasteren Kan har besvart flere henvendelser fra VG om disse episodene.

EBU har heller ikke svart VG konkret på spørsmål om hendelsen med den norske delegasjonen, men svarer slik i et generelt skriv som er sendt ut ved flere anledninger:

«Vi beklager at noen delegasjoner til Eurovision Song Contest i Malmö ikke respekterte regler og konkurranseånden, både på stedet og gjennom sine sendinger. Vi snakket med en rekke delegasjoner i løpet av evenementet om flere forhold som vi ble gjort oppmerksomme på».

Read Entire Article