Eurovision: Eden Golan opptrer nå

5 months ago 38


Det er knyttet stor spenning til Eden Golan og Israels fremføring i kveld. Kvelden før ble hun møtt med buing.

Foto: ANDREAS HILLERGREN / EPA / NTB
  • Bilde av Stein Østbø
torsdag 9. mai kl. 22:24

VG er ikke inne i selve arenaen, men i presserommet - der et hundretalls journalister og fans ser showet på storskjermer - er det merkelig stille etter voldsomme jubelscener etter bidrag fra blant andre Spania, Frankrike og Hellas.

Eden Golan fremsto tidligere på semifinaledagen som uberørt av alt bråket rundt henne.

– Jeg er her, og jeg er fokusert på musikken, sa Israels Eurovision-håp Eden Golan tidligere på semifinaledagen.

Det var på spørsmål om hva hun tenkte om den store propalestinske demonstrasjonen i Malmö sentrum at Golan ganske riktig påpekte at hun ikke var der, men i Malmö Arena for å fokusere på musikken.

– Jeg ønsker å spre glede og kjærlighet, det er hva som teller, sa hun foran VGTVs mikrofon.

Eurovision overrasket også med en egen Jahn Teigen-hyllest midt i andre semifinale.

Programleder Malin Åkerman mintes og hyllet vår kjære nullpoenger fra 1978 med å spille utdrag fra hans tre Eurovision-bidrag; «Mil etter mil», «Do-Re-Mi» og «Adieu».

– Han representerte sitt land tre ganger, og hver gang brakte han noe unikt til denne konkurransen, sa Malin Åkerman.

Jahn Teigen døde i 2020, 70 år gammel.

16 kvalifiserende land fremførte sine bidrag i kveld, bare ti går videre til den store finalen på lørdag. Nesten helt på tampen kom først Israel, så Norge.

I tillegg fikk vi høre bidragene fra de siste tre landene som er forhåndskvalifiserte til finalen; Frankrike, Italia og Spania.

Disse gikk videre fra første semifinale

* Serbia

* Portugal

* Slovenia

* Ukraina

* Finland

* Litauen

* Kypros

* Kroatia

* Irland

* Luxembourg

På den siste oddsoversikten fra Eurovisionworld ligger både Israel og Norge trygt inne blant de ti som i kveld går videre til finalen.

Når det gjelder selve finalen, er Gåte nå nede på 14.plass på oddsen, mens Marcus & Martinus og Sverige ligger på 12.plass. De tre øverste plassene er besatt av Kroatia, Sveits og Ukraina.

Mens Eden Golan måtte tåle litt buing – men også applaus – fra salen også onsdag kveld, var det en storfornøyd norsk gjeng i Gåte som avslørte toppform etterpå.

– Etter en lang rekke med prøver var det helt sykt fint å endelig få opptre foran et fullsatt Malmö Arena i kveld. Vi kunne føle energien og trøkket fra publikum helt opp på scenen, Nå gleder vi oss vilt til morgendagens semifinale, sa Gunnhild Sundli onsdag kveld.

Det har virkelig vært en kronglete vei for Eden Golan og Israel frem til kveldens semifinale i Eurovision Song Contest (ESC). Bidraget het først «October Rain», men den tittelen ble for sterk for ESC-arrangør EBU ettersom flere ting i teksten kunne tolkes som hint til Hamas’ terrorangrep den 7. oktober i fjor.

Og politikk er som kjent ikke noe man skal ha i ESC.

Ytterligere to ganger måtte Israel endre tekst før EBU vendte tommelen opp og godtok landets bidrag under navnet «Hurricane».

Les også: Én av fem nordmenn vil boikotte Eurovision på grunn av Israels deltagelse

Eden Golan har selv holdt en lav profil i Malmö siden hun kom rett før forrige helg. Sikkerhetsoppbudet har vært ekstremt rundt både den israelske artisten og i hele Malmö der hele 1000 politifolk fra Sverige, Norge og Danmark ivaretar sikkerheten for alle tilreisende.

LES HVORDAN MALMÖ HAR HOLDT PUSTEN DENNE UKA!

Read Entire Article