Umar Farooq Zahoor (49) er etterlyst av norsk politi for millionbedrageri. Nå får han en høythengende utmerkelse fra presidenten i Pakistan.
torsdag 29. august kl. 17:12Kortversjonen
- Umar Farooq Zahoor (48), etterlyst i Norge for millionbedrageri, får en prestisjetung medalje fra Pakistans president.
- Han anklages for svindel i Norge, men hedres nå for sin rolle i en omstridt sak om diamantgaver i Pakistan.
- Farooq Zahoor har tidligere vært involvert i økonomisk kriminalitet i både Norge og Sveits.
Utmerkelsen som heter «Hilaal-e-Imtiaz» er den nest høyeste utmerkelsen som gis av den pakistanske presidenten til sivile.
I Norge er Umar Farooq Zahoor etterlyst i forbindelse med bedrageriet mot Nordea bank på drøye 60 millioner kroner i 2010, opplyser statsadvokat Carl Graff Hartmann til VG.
Statsadvokaten er ansvarlig for straffesaken mot Umar Farooq Zahoor.
– Norsk påtalemyndighet har i lengre tid ønsket Umar Farooq Zahoor pågrepet og utlevert til Norge, sier Hartmann til VG.
Ifølge pakistanske medier mottar norskpakistaneren den høythengende medaljen for sin rolle i en omstridt sak om diamantgaver og Pakistans avsatte statsminister, Imran Khan (71).
Luksusgavene var i utgangspunktet statsgaver gitt til Pakistan av Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman.
Umar Farooq Zahoor sto frem i et TV-intervju i november 2022 og hevdet han kjøpte en av luksusgavene fra en av den avsatte presidentens venner.
Imran Khan ble først dømt for korrupsjon i forbindelse med luksusgavene, men denne dommen ble senere opphevet.
Den avsatte presidenten har sittet fengslet siden i fjor, blant annet anklaget for korrupsjon, oppvigleri og å oppfordre til voldelige demonstrasjoner mot militæret.
Khan mener anklagene er grunnløse og iscenesatt av ledere i militæret, som er en politisk maktfaktor i landet.
Dubai som base
Norges Høyesterett har slått fast at Umar Farooq Zahoor (48) skal pågripes for sin rolle i det som anses som et av Norges største bankbedragerier.
– Umar Farooq Zahoor er etterlyst av norsk politi. Han er siktet for grovt bedrageri og hvitvasking, sier Hartmann til VG.
Den ettersøkte norskpakistaneren skal etter planen motta den høythengende medaljen under en stor seremoni 25. mars neste år.
Mens han har vært etterlyst av norsk politi har Umar Farooq Zahoor operert fra Dubai. Han har blant annet vært involvert i et salg av gassturbiner som endte i skandale, salg av overpriset coronavaksine til fattige land og han har skaffet seg diplomatpass i Liberia.
Dømt i Norge og var etterlyst i Sveits
I 2003 ble Farooq Zahoor dømt til ett års fengsel for å ha underslått flybilletter fra sitt eget reisebyrå. Oslo tingrett slo fast at han hadde vist et klart forbrytersk forsett, og at handlingene var grundig planlagt og hadde et profesjonelt preg, heter det i dommen.
Umar Farooq Zahoor møtte ikke i retten. Før rettssaken ble behandlet i Oslo tingrett, mottok dommeren et brev hvor den tiltalte ba om å få utsatt saken ytterligere. I brevet opplyste Oslo-mannen at han var i Sveits, der han lå i forhandlinger med noen bankforbindelser.
I 2004 ble Umar Farooq Zahoor (48) etterlyst av sveitsisk politi for å ha laget en falsk bank og svindlet 22 investorer for 20 millioner amerikanske dollar, ifølge en rettskraftig dom fra Zürich tingrett.
Umar Farooq Zahoors newzealandske forretningspartner ble i 2006 dømt til tre år og seks måneder i fengsel for storsvindelen. Umar Farooq Zahoor flyktet fra Sveits. Sveitsisk politi klarte aldri å få tak i den etterlyste mannen og i 2019 ble saken lagt bort på grunn av foreldelse.
Umar Farooq Zahoor sonet aldri dommen på ett års fengsel fra Oslo tingrett. Politiet fikk ikke tak i ham og etter 10 år ble dommen foreldet.
Nekter skyld
Umar Farooq Zahoor har hele tiden nektet for å ha gjort noe straffbart i tilknytning til det rekordstore bedrageriet. Hans nye norske forsvarer er advokat Øystein Storrvik.
– Det er en svært gammel sak som vi arbeider med å få en avslutning på. Men denne konkrete saken knyttet til utmerkelsen ønsker vi ikke å kommentere, sier Storrvik.
Ikke første medalje
I fjor mottok Umar Farooq Zahoor også en æresmedalje fra president Obiang Nguema Mbasogo (82) i Ekvatorial-Guinea i Afrika.
Den aldrende presidenten har styrt landet i over 60 år og regnes som et av verdens mest korrupte land.
Befolkningen i det lille oljerike landet er lutfattig mens presidenten, med sin anslåtte formue på over seks milliarder kroner, regnes for å være en av verdens rikeste statsoverhoder.
Begrunnelsen for æresmedaljen ble oppgitt å være at den etterlyste norskpakistaneren hadde skaffet utenlandske investeringer til landet for over en halv milliard norske kroner.