Harald Henden levde hele sitt voksne liv i fotografiets tjeneste. I 30 år var han i verdensbegivenhetenes sentrum – for å dokumentere for VGs lesere.
En av de siste konfliktene han dekket, var krigen i Ukraina.
Siden den brøt ut, var han flere ganger i landet. Som alltid sørget han for å være tett nok på til å kunne vise hvordan sivilbefolkningen ble rammet av russiske bomber. Han tilbrakte også tid i skyttergraver på frontlinjen, for å vise virkeligheten til ukrainske soldater.
Henden siste oppdrag for VG var i Israel. Han rykket til området kort tid etter Hamas-angrepet 7. oktober. Han hadde fulgt Gaza tett i størsteparten av sine år som pressefotograf, men denne gangen slapp han ikke inn, i likhet med kolleger fra medier over hele verden.
– I Gaza går det så inni helvete utover barna. Det siste offeret jeg fotograferte under konflikten i 2012, var en fire år gammel jente som het Rihan. Hun ble drept mens hun var ute og lekte i gården utenfor familiens hus, fortalte Henden i et portrettintervju i VG i januar 2024.
Henden var særlig opptatt av å vise hvordan krig og katastrofer påvirket vanlige mennesker i de rammede områdene – og spesielt barna. En rekke av historiene han laget sammen med sine journalistkolleger for VG, handlet om barn og unge.
I 2001 reiste han til Pakistan for å fotografere barnearbeid.
I 1995 var Harald Henden i Afghanistan sammen med en VG-kollega, kort tid før Taliban tok over Kabul. Et flyangrep rammet boligområder og Henden dro for å dokumentere.
Her tok han et av bildene han senere ble prisbelønnet for.
– Bomben hadde gjort stor skade og folk lette desperat i ruinene. Idet vi går ut av bilen kommer en mann bærende på det døde spedbarnet og legger det i armene til moren, fortalte Henden til fagbladet Journalisten.
Bildet ble kåret til Årets bilde 1995.
Irak var det første krigsområdet Harald Henden reiste til på oppdrag for VG. Det var under den første Gulfkrigen i 1991. Tolv år senere var han tilbake. Sammen med kollega Kim Riseth, leide de en firehjulstrekker og hengte seg på de amerikanske styrkene inn i Irak.
Det er inne i Irak fotografen tar det han sier er «en av de vanskeligste avgjørelsene jeg har tatt gjennom hele min karriere».
De blir med amerikanske styrker i et pansret personellkjøretøy med åpen takluke. Det smeller i kjøretøyet når kulene treffer.
– Jeg var så redd at jeg var kvalm, fortalte Henden til VG i 2024.
Den amerikanske og allierte krigføringen i Afghanistan førte fotografen til landet en rekke ganger. Henden var på Serena Hotel da det ble angrepet av terrorister, og var en av dem som utførte førstehjelp på kollega og Dagbladet-journalist Carsten Thomassen, som senere døde av skadene han ble påført.
Det ble en opplevelse som satte dype spor i fotografen, og helt til det siste klarte ikke Henden å snakke om opplevelsen uten å bli berørt.
Etter opplevelsen på Serena fortsatte Henden å reise tilbake til Afghanistan, og nabolandet Pakistan, for å kunne dokumentere krigføringen, sivilbefolkningens lidelser og ringvirkningene av konflikten.
Henden var til stede under krigen på Balkan på 1990-tallet.
I 1999 strømmet titusenvis av kosovoalbanere over grensen fra Kosovo til Makedonia, på flukt fra serbernes etniske rensing. Henden hadde vært i området en stund for VG, og laget flere reportasjer til avisen om katastrofen mens den utspilte seg.
Etter hvert ble grensen mellom Kosovo og Makedonia stengt, og makedonske soldater og politi holdt flyktninger innesperret.
– Det har alltid vært viktig for meg å gjøre mitt beste for at mennesker jeg møter skal beholde sin verdighet når jeg får lov å fotografere dem i livets kanskje vanskeligste situasjoner, sa Harald Henden i sin takketale da han mottok Fritt Ord prisen tidligere i år.
I Sierra Leone i 2000 sto han midt i en slik situasjon. I den 11 år lange borgerkrigen i landet fikk tusenvis av mennesker kuttet av armer og ben av opprørere. I en leir traff han et av ofrene og i et kort øyeblikk kommer en liten jente bort til onkelen sin. Han tar rundt henne med sine to proteser.
Krigsfotografen vendte tilbake til de urolige områdene i Midtøsten en rekke ganger de siste 20 årene. I Irak i 2016 og 2017 dokumenterte han ofrene for IS og kampene mellom terrororganisasjonen og irakiske stryker.
Fra kampene i Mosul kom mødre på flukt med sine spedbarn som var alvorlig underernært. Henden og kollega Nilas Johnsen besøkte en klinikk drevet av Leger Uten Grenser, og fortalte historien om tvillingene Mariam og Eman (1 måned gamle), som veide litt over to kilo:
Harald Henden var på reisefot store deler av sin karriere i VG. Og historiene han tok med seg hjem, handlet like mye om overlevelse som om død. Og mange ganger har han vært tett på mennesker som bidrar med hjelp.
I 1996 reiste han til Angola for å følge jordmoren Kristin Liland på jobb. Spedbarnsdødeligheten der var 20 prosent.
– Å være jordmor skal dreie seg om livet, ikke døden, fortalte jordmoren til Henden.
Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, Somalia, Ukraina, Palestina, Syria, Kosovo, Russland, DR Congo, Jemen, Colombia, Sierra Leone, Libya, Libanon, Haiti. Jordskjelv, borgerkriger, folkemord og invasjoner. Listen over Harald Hendens dokumentasjon er lang.
Fotografen etterlater seg et livsverk som har satt spor i norske lesere i 30 år. Og som i en tid der kunstig intelligens og falske nyheter utfordrer hva man kan tro på, vil være et vitnesbyrd for fremtiden.
Publisert: 03.07.24 kl. 12:19