Kortversjonen
- Erna Solberg løfter frem Mari Holm Lønseth (32) som Høyres nye justispolitiske talsperson.
- Lønseth er bekymret for økende ungdoms- og gjengkriminalitet i Norge.
- De vil satse på forebyggende tiltak og styrke politiet etter nedgangen på 600 politifolk.
Norges tidligere statsminister har veldig lyst til å flytte inn i statsministerboligen igjen.
Nå setter Solberg et nytt lag
i stortingsgruppen – og drar frem nye navn som skal sikre Høyre-seier høsten 2025.En av dem hun drar frem i ny rolle, er 32 år gamle Mari Holm Lønseth fra Trondheim, som blir Høyres nye justispolitiske talsperson:
– For mange piler peker feil vei. Vi må ta tryggheten tilbake, sier Lønseth til VG.
Lønseth og Solberg er sterkt bekymret for både gjengkriminalitet og økende ungdomskriminalitet.
– De siste årene har det blitt over 600 færre politifolk
i Norge. Samtidig som kriminaliteten både øker og blir mer alvorlig, sier Lønseth og legger til en alvorlig mine:– I vårt naboland Sverige sliter de med mye ungdomskriminalitet og gjengkriminalitet. Det ser vi i større grad også smitte til Norge. Dette er ikke bare et Oslo-fenomen, sier hun.
– Jeg er Mari
Høyre-nestleder Tina Bru kom med en sjokkbeskjed i april: hun tar ikke gjenvalg til Stortinget. Det er opp til landsmøtet om hun fortsetter som nestleder, sa Bru.
Det kan hende Bru får en posisjon som gjør det naturlig at hun er nestleder, påpeker Solberg. For eksempel som statsråd hvis Høyre-lederen vinner valget neste år. Men det kan også hende at Høyre taper valget, og at partiet trenger en ny nestleder med stortingsplass.
– Ville du sagt ja til å bli nestleder hvis du får muligheten?
– Det er en helt hypotetisk problemstilling, sier Lønseth.
– Er du den nye Erna?
– Hun skal få lov til å være seg, så skal jeg være meg selv.
– Du er ikke den nye Erna?
– Hun er Mari, sier Solberg.
– Jeg er Mari, sier Lønseth.
Men Solberg sier at hun velger nye talspersoner fordi de skal satses på.
Lønseth har jobbet både med kommunalpolitikk og innvandring, som innvandringspolitisk talsperson. Solberg ble tidligere kalt «Jern-Erna», blant annet på grunn av sin restriktive linje i innvandringspolitikken som kommunalminister.
Hun sier at Lønseth er en grundig politiker:
– De vi velger som talspersoner er alltid potensielle statsråder på de områdene de jobber med. Og så skal det alltid forhandles om hvilket parti som får hvilke poster, men vi er opptatt av justispolitikk, sier Solberg.
Lønseth har fem løfter:
Dette vil hun gjøre
Flere politifolk der det trengsLønseth sier at det ble 2500 flere politifolk med Høyre i regjering, mens det så langt under Støre har blitt over 600 færre.
Hun mener at politiet må få mer å si når en ny regjering eventuelt bestemmer hvor politiet skal styrkes. Hun er kritisk til at regjeringen brukte ressurser på å opprette lensmannskontor i distriktene som er lite besøkt.
Lønseth sier at kriminelle gjenger fra Sverige driver aktivitet i hele Norge.
Hun vil skjerpe straffene for gjengkriminalitet, for å bruke barn som løpegutter, ran, trusler og utpressing og for å bære våpen, blant annet. Hun vil også inndra utbytte fra kriminell virksomhet i større grad enn i dag.
Hun sier at mange unge faller inn i kriminalitet fordi de ikke opplever mestring, bor trangt, har «utetid» istedenfor innetid og ikke deltar på idretts- og fritidsaktiviteter.
– For ofte skyldes det også dårlig integrering. Vi må forebygge at unge havner inn i den onde spiralen. God skole, sommerjobber og fritidstilbud er viktig.
Hun vil ha tettere oppfølging av ungdom i risikosonen og tiltak mot yngre søsken av gjengkriminelle. Hun vil også ha hardere reaksjoner på gjentatt kriminalitet, forbedret ungdomsstraff og en landsdekkende institusjon for barn som har begått alvorlig kriminalitet. Og et exit-program for de som vil ut av det.
Lønseth sier at barn og unge under 18 år i økende grad blir utsatt for overgrep enten fysisk eller over internett.
– Omfanget av overgrepsmateriale er svimlende og til å grøsse av. Innsatsen mot dette må styrkes, sier hun.
Lønseth sier at krigen i Ukraina har skapt den største flyktningkrisen i Norge siden andre verdenskrig, mens antall asylsøkere til Europa øker.
– Denne økningen kan også komme til Norge. Vi må forberede oss på det, og sikre at det ikke er mer attraktivt å flykte til Norge enn til andre land, sier Lønseth og viser til at Sverige har strammet inn.
Hun sier at Høyre har foreslått å starte arbeidet med et nytt asylforlik nå, og bedt regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til innstramminger (i for eksempel familiegjenforening) for å sikre at Norge ikke er mer attraktive for flyktninger enn våre naboland.
– Frp har vært «tough on crime»
og streng i innvandringspolitikken i 30 år. Hvorfor skal velgerne gå for dere, når de kan velge originalen hos Frp?– Det er ikke på dette feltet du finner de største skillene mellom oss og Frp. Her har vi stått sammen i mange år, sier Lønseth.
– Med Høyre og Frp sammen i regjering kan velgerne være trygge på å ha to partier som kjemper for en tøff justis- og innvandringspolitikk, ikke ett som later som de er tøffe mot kriminalitet og ett som er mest opptatt av lensmannskontor, legger hun til.
Høyre har de siste årene reagert kraftig på at regjeringen har prioritert å gjenopprette nedlagte politikontor på små steder rundt omkring i Norge.
– Hodeløst uansvarlig
– Høyre vil avkriminalisere narkotika, som jeg mener er en kritisk dårlig idé når de kriminelle gjengene kan tjene milliarder på at norsk ungdom bruker narkotika. Det er hodeløst uansvarlig, svarer justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).
Både hun og Ap-nestleder og arbeidsminister Tonje Brenna peker på hva regjeringen har gjort: styrket pengestøtten til politiet, skjerpet ungdomsstraffen, kuttet i kvoteflyktninger og strammet inn på familieinnvandring.
– Jeg ønsker Høyres nye justistopp velkommen etter inn i denne utfordringen, som vi er nødt til å løse med å være tøff mot kriminalitet og tøff mot årsakene til kriminalitet, i stedet for å være tøff i media, sier hun og fortsetter:
– Når Høyre samtidig styrer flere av Norges største byer, bør de være sitt ansvar bevisst med å jobbe målrettet i det forebyggende arbeidet for at sårbare ungdom får oppfølgingen de trenger for å unngå kriminalitet.
Lønseth og Solberg reagerer spesielt på kutt i forebyggende tjenester i politiet.
– Når det er 600 færre politistillinger, så er det ikke blålysdelen som forsvinner først. Det betyr at det ofte er den langsiktige investeringen i forebygging for å holde unge unna kriminelle miljøer som ryker først, sier Solberg.
Les også: Smask! Høyre- og Frp-toppene falt helt pladask
Hun sier at bildene og historiene fra Sverige gjør sterkt inntrykk.
– Det er helt forferdelig å se 11-åringer gå inn på restaurant i Sverige med beskjed om at de skal skyte en person. Heldigvis er vi ikke der enda, men vi ser at det er ungdom som trekkes mot det, sier hun.
– Tror du vi havner der?
– Vi har god mulighet til å hindre at vi havner der. Men det krever en helt annen forebyggende politikk og sterkere justispolitikk, sier Solberg.