Penge-influencere
Dette er debatten
- I et leserinnlegg i VG kritiserte Simen Bondevik influencere som gir råd om investering, krypto og bitcoin rettet mot unge gutter.
- Bondevik mener det er problematisk at influencerne lokker med en hverdag for man ikke må jobbe fra åtte til fire, og heller oppfordrer til å finne alternative måter å tjene penger på.
- «La meg setje det på spissen: Om alle hadde sete heime i sin eigen sofa, investert i aksjar på mobilen og selt sjølvhjelpskurs slik dei gjer og oppfordrar andre til, så hadde ikkje samfunnet gått rundt», skrev han.
- «Noreg manglar tusenvis av sjukepleiarar, lærarar, butikkmedarbeidarar og andre viktige yrkesgrupper. Berre innanfor helse- og omsorgssektoren manglar det 13.000 arbeidstakarar.
Då er det provoserande å sjå desse videoane frå mikroinfluencarar, som freistar med god betaling for lite arbeid som kan utførast heime i sofaen frå eigen mobil.», skrev han i det samme leserinnlegget. - Vil du dele din mening? Send en mail til ungemeninger@vg.no, så snakkes vi!
At flere prøver å finne nye måter å tjene penger på, bør ikke gjøres skam på, men heller heies frem.
Flere unge er redd for å bli «stuck» i en hverdag hvor man jobber fra 8 til 4, og deretter kun får noen få uker med ferie og lavtlønnet pensjon i retur.
De ser til økonomi-influencere etter nye måter å tjene penger på.
Denne trenden mener Simen Bondevik må stoppes, fordi det skader felleskapet at færre vil ha klassiske jobber.
I stedet for å klandre unge for å følge «økonomi-tips», burde Bondevik først forsøke å forstå hvorfor flere unge lytter til influencerne.
Unge i dag er mer engstelige for økonomien enn for klimakrisen. Dette bekreftes også i statistikken.
Over 50.000 unge i alderen 20-30 år har betalingsanmerkning og fire av ti vet ikke konsekvensene av en betalingsanmerkning.
Influencerne hadde neppe nådd frem uten pessimismen blant unge om fremtiden.
Om noe, er det politikerne som burde ta ansvar for den usikkerheten de har skapt og den manglende kunnskapen unge har om privatøkonomi.
I et naivt ønske om økonomisk trygghet, kan man lett bli fristet av krypto-drømmen og influencernes glansbilde av luksus - som oftest ikke stemmer med virkeligheten.
Utfordringen er at mange av influenserne kun er ute etter klikk, mer enn å gi reelle råd.
At unge vender seg til disse ukritisk, er et symptom på at unge ikke har lært nok om hvordan man skal drive privatøkonomi i løpet av utdanningen.
Jeg tror heller ikke at det er et problem at unge trekker seg vekk fra klassiske «åtte-til-fire»-jobber, slik Bondevik beskriver.
Selv om vi mangler arbeidskraft i omsorgssektoren og yrkesfagarbeidere, så burde ikke unges interesse for økonomi bli sett på som en trussel for fellesskapet vårt.
Er ikke denne trenden først og fremst et uttrykk for ønsket om å sikre egen økonomisk fremtid, noe som også vil gagne den norske velferdsstaten?
Vi må heie frem de som ønsker å skape verdier - ikke umyndiggjøre dem.