Jonas puster Erna i nakken på VGs nye måling. Men det blåser fortsatt en mild høyrevind over Norge.
tirsdag 13. august kl. 16:18Det kunne blitt en boost uten sidestykke for Arbeiderpartiet om de ved inngangen til den politiske høsten igjen var landets største parti.
Men selv om Høyres fall fra toppnoteringene i fjor fortsetter, er det lite eller ingenting som tyder på at partiet går mot en krasjlanding.
Tvert imot: Erna Solberg holder stand, også etter en sommer der nyhetsfokuset har vært rettet mot alt annet enn norsk politikk.
Sammenlignet med den hysteriske valgkampen i USA, er norsk politikk så mild i formen at man nesten må være nerd eller statsviter for å forklare hva de reelle forskjellene mellom statsministerkandidatene Støre og Solberg faktisk består i.
Det er naturligvis bra. Det skulle tatt seg ut om de to barket sammen slik vi ser i det vilt fascinerende spetakkelet «over there» som nå engasjerer en hel verden, så å si minutt for minutt.
Tenk hvis Støre konsekvent kalte Solberg for «elendige Erna», eller Solberg omtalte Støre som «Jukse-Jonas». Litt gøy en stund, kanskje, men ikke helt tilpasset det norske lynnet.
Samtidig er kamp-aspektet ved politikken viktig for å holde interessen oppe. Politikk er ikke bare saker, det er også et spill der den ene siden vinner og den andre taper.
Hvis uenigheten mellom Ap og Høyre koker ned til hvem av dem som har økt barnetrygden mest, slik vi kunne få inntrykk av i sesongens første statsministerduell, kan det gå mot et nokså trått valgår i 2025.
Samtidig er det liten tvil om at Støre-leiren er på oppadstigende rus for tiden. Ap har igjen etablert seg over 20 prosent, og det letter presset på en presset statsminister.
I historisk forstand er det å legge listen uanstendig lavt, men alle de viltre spådommene om sosialdemokratiets død bør i det minste legges bort til fordel for mer tempererte analyser.
Skjønt – selv om Støre og Ap puster Solberg og Høyre i nakken, er det venstresiden som har den klart tyngste jobben foran seg.
De borgerlige partiene ligger an til å få flertall, noe som vil gi Erna Solberg en tredje periode som statsminister – hele 35 år etter at hun ble valgt inn på Stortinget første gang.
Mens hennes venner i Frp har stabilisert seg på et høyt nivå, sliter Støres umake regjeringspartner noe voldsomt med entusiasmen.
Under 30 prosent av de som stemte på dem sist sier de vil gjøre det samme nå.
Trygve Slagsvold Vedum og hans nyansatte spinndoktor Skjalg Fjellheim har litt av en sjau foran seg for å vinne tilbake en del av de mange Sp-velgerne i 2021 som nå har satt seg på gjerdet.
Også Sps favorittmotstandere i Miljøpartiet De Grønne er helt på felgen ett år før valget. Kun 2,3 prosent er kanskje i overkant svakt sammenlignet med andre målinger, men tidsånden er så visst ikke på MDGs side.
MDG blør til de andre klimapartiene, ikke minst til SV, som stadig gjør det godt på målingene.
Man skal selvsagt aldri ha et for tungt fokus på enkeltmåling, men KrFs oppslutning på 3,3 prosent viser hvilket brakkvann partiet befinner seg i for tiden.
Med en sykmeldt partileder og en nestleder på vei ut av politikken, synes utfordringene for Bondevik og Svarstad Hauglands gamle parti å være nesten uoverstigelige.
Noe må skje, som det heter, om KrF ikke skal risikere å falle helt ut av norsk politikk – noe som vil bety en svekkelse av den borgerlige blokken som inntil videre, altså, holder regjeringspartiene og venstrepartiene på behørig avstand.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.