Endrer regler for uføre – på høy tid, mener Handikapforbundet

3 hours ago 4


Da hun for første gang i livet fikk full jobb, fikk Guri Anne Egge også et stort pengekrav fra Nav.

Årsaken er et regelverk hvor Nav har hatt liten mulighet til å vise skjønn.

Nå endres regelverket.

– Jeg syntes det er veldig bra at politikerene har tatt tak i denne urettferdige konsekvensen for uføretrygdede å komme i jobb, sier Egge.

– Det er på høy tid, sier forbundsleder Tove Linnea Brandvik i Norges Handikapforbund.

Gjennom flere år har interessegruppene forsøkt å påvirke politikerne til å gjøre noe med regelverket, og nå skjer det.

Hvis du var så heldig at du kom i jobb på slutten av året, så måtte du betale tilbake alt du hadde tjent tidligere. Sånne typer situasjoner gjorde det virkelig risikabelt for de som ønsket å prøve seg i jobb sier Brandvik.

Tove Linnea Brandvik

Tove Linnea Brandvik i Norges Handikapforbund mener at hvis vi som samfunn egentlig er opptatt av at så mange som mulig skal kunne komme tilbake i jobb, så bør vi jo egentlig gjøre det mye enklere.

Foto: Henning Rønhovde

Endrer regelverket

Jeg skjønner veldig godt at man kan bli urolig for å miste trygd dersom man prøver å jobbe. Det er nettopp fordi at folk skal få prøve seg at vi nå gjør disse regelendringene, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

Kort fortalt er de nye reglene slik:

Du skal ha lov til å gjøre et forsøk på å komme deg ut i jobb. Lykkes det, skal du ikke trekkes noe av uføretrygden som du hadde før du gjorde forsøket.

Og: du kan gjøre flere forsøk på å komme i jobb. Men du kan ikke ha en inntektsøkning OG heve uføretrygd, dersom pengene kommer fra sesongarbeid eller bonusutbetalinger.

Hele oppsummeringen kan du se her:

Regelverket har vært så firkanta at det var vanskelig for Nav å kunne tolke det. Så mye skal vi gi Nav. Det er politikerne som bestemmer hva Nav skal gjøre. De utfører jo oppdragene på vegne av det politiske Norge, så dette er gledelig, sier Brandvik.

Kan ikke tjene penger i full jobb og beholde trygden

Men noen regler består, for det er ikke tanken fra politisk hold at du skal kunne tjene penger i full jobb og samtidig beholde uføretrygden.

Uføretrygd er en inntektssikring du har fordi du ikke jobber. Så noen regler kommer vi til å ha fortsatt, det er det som er formålet med hele uføretrygden, sier Brenna.

arbeidsminister Tonje Brenna

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sier det er vår jobb som politikere, å gjøre det enklest mulig å kombinere arbeid og trygd for den som har behov for det, og også at flere får innpass i arbeidslivet.

Foto: NTB

Hun legger til at endringen med å få lov til å prøve seg i arbeid flere ganger uten at du risikerer å ta høy økonomisk risiko, er noe som er ønsket.

Så dette er sikrere for den enkelte og tror jeg er mer nyttig for samfunnet, sier hun..

Guri Anne Egge sier at hun har opplevd tilbakebetalingskravet som urett. Hun mener at lovendringen burde hatt tilbakevirkende kraft, men roser Brenna for endringen.

– Jeg vet at det er mange som ønsker å delta i arbeidslivet, og når jeg kan klare det vet jeg at det er flere som kan få det til med inkluderende arbeidsgivere og med Nav på laget med gode ordninger. Jeg håper at politikerene vil fortsette å lytte til oss, sier Egge.

Publisert 18.10.2024, kl. 05.17

Read Entire Article