En sensasjonell kjennelse

4 months ago 52


Donald Trump led et knusende nederlag i domstolen i New York. I kjent stil vil han forsøke å vende nederlag til seier.

Donald Trump på tiltalebenken i New York. I natt ble han funnet skyldig på alle punkter i tiltalen. Foto: Mark Peterson / Pool
fredag 31. mai kl. 00:53

En tidligere amerikansk president er blitt funnet skyldig på alle 34 punkter i en straffesak. Om noen uker kommer det republikanske partiet til å nominere en straffedømt mann til presidentkandidat.

Det er nesten ikke til å tro. Noe lignende har heller aldri tidligere skjedd i USAs historie.

Demonstranter med flagg og plakater utenfor rettsbygningen i New York. Foto: Cheney Orr / Reuters / NTB

Trump er dømt av sine likemenn, tolv vanlige borgere i en jury. De har lyttet til vitnemålene og gransket bevisene i saken.

Juryen trengte bare to dager på å ta stilling til skyldspørsmålet. Alle tolv var enige. Det er et sensasjonelt utfall i en historisk rettssak.

Trump har forberedt sine tilhengere på at det kunne skje. Han har systematisk forsøkt å svekke tilliten til rettsvesenet. Han er blitt bøtelagt mange ganger for å ha vist ringeakt for retten på grunn av sine nedsettende karakteristikker av dommer, aktor og andre aktører.

Donald Trump ankommer Trump Tower etter å ha blitt funnet skyldig i hysjpengesaken. Han vil kjempe videre. Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / NTB

Han fortsatte med uforminsket styrke etter å ha blitt funnet skyldig: Prosessen var rigget og skammelig. Dommeren var korrupt og Biden-administrasjonen sto bak. Og dessuten går landet til helvete, som han sa til reporterne på vei ut.

Trump liker å gå inn i offerrollen. Han påstår at han er utsatt for tidenes heksejakt. Han hevder alltid sin uskyld. Han sier at den virkelige dommen faller i november, da han tar sikte på å vinne presidentvalget.

Jeg er ikke i tvil om at hans store skare av tilhengere vil bli enda mer innbitte i sin støtte til Trump. De som allerede tror på den store løgnen om at Trump vant valget i 2020 godtar alt han nå sier.

Trump-tilhengere utenfor rettsbygningen viste sin støtte til den tidligere presidenten da han forlot domstolen. Foto: KENA BETANCUR / AFP / NTB

Vi vet ennå ikke hvilken straff som blir utmålt, om det blir bøter eller fengsel.

Mange, meg selv inkludert, var overbevist om at Trumps politiske karriere definitivt var over, etter at han i vanære forlot Det Hvite hus etter stormingen av Kongressen i januar 2021. Så feil kan man ta.

Trump har en liten ledelse på Joe Biden i meningsmålingene, også i de kritisk viktige vippestatene. Spørsmålet er i hvilken grad dommen i New York vil påvirke uavhengige velgere og et lite mindretall av republikanere som er fortsatt er skeptiske til en ny periode med Trump som president.

Det er for tidlig å si. Når det gjelder Donald Trump er alle politiske tyngdekrefter opphevet. Det utenkelige er blitt mulig.

Donald Trump og hans advokat Alina Habba utenfor domstolen i New York. Foto: POOL / AFP / NTB

Juryen trengte ikke å ta stilling til om Trump hadde sex eller ikke med Stormy Daniels på et hotellrom i Lake Tahoe i 2006. Trump sier at det ikke skjedde noe, mens hun i rettssaken vitnet i pinlig detalj om sex med ham.

Den påståtte forbrytelsen var heller ikke at hun fikk betalt for å holde munn om dette like før presidentvalget i 2016.

Aktoratets påstand var at han hadde forfalsket dokumenter for å skjule betalingen til pornostjernen. Trump ble tiltalt for å ha brutt regnskapsloven. Utbetalingen til Stormy Daniels ble skjult for å unngå at den belastende saken skulle bli kjent.

Påtalemyndigheten kalte dette for innblanding i valget, med ulovlige metoder.

Tiltalen besto av 34 punkter. På hvert enkelt punkt måtte juryen stemme over skyldig eller ikke skyldig.

At han nå er funnet skyldig forhindrer ham ikke i å stille som presidentkandidat. Han kan imidlertid ikke selv avlegge stemme i hjemstaten Florida, hvis han ikke har sonet ferdig sin straff.

Og det oppstår unektelig et problem hvis Trump blir dømt til fengsel og likevel vinner valget. Det står ikke noe i Grunnloven om en fange kan bli innsatt som president, ganske sikkert fordi ingen forestilte seg at noe slikt kunne skje.

Det er også første gang en tidligere president er blitt tiltalt og dømt i en straffesak. Trump var også den første president som ble tiltalt i riksrett to ganger, før han ble frikjent av sine egne i Senatet.

Det er et velkjent mønster ved Trump. Når noen anklager ham, slår han alltid hardt tilbake. Han påstår alltid at det er de som anklager ham som er de egentlige skurkene. Og at de står i ledtog med hans politiske motstandere. Og han fremstiller det som om han tar denne kampen for alle andre.

Men som vanlig handler alt om Donald Trump. Og loven gjelder også for ham. Juryen vurderte bevisene og fant ham skyldig.

Men Trump har rett på ett punkt. Siste ord er ikke sagt. Selvsagt vil dommen bli anket. Og Trump vil med sikkerhet forsøke å bruke dommen til å overbevise velgerne om at han blir forfulgt av den dype staten. Denne valgkampen blir å regne som alle konspirasjonsteoriers mor,

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article