Én grad kjøligere inne – helt opp til 36 grader!

4 months ago 32


Kortversjonen

  • Sporveiens nye trikker i Oslo skal holde kun én grad lavere enn utetemperaturen, opp til 36 grader, for å spare strøm.
  • Kjøleanlegget i trikken vil ikke starte før temperaturen er tre grader over innstilt temperatur.
  • Kritikk fra Oslos 17. mai-sjef og Norsk forening for allmennmedisin om at Sporveiene bør sørge for levelig temperatur på nasjonaldagen.

Mens det går mot en av tiårets varmeste sommer og en 17. mai i full sol og 25 varmegrader, sender Sporveiene inn en joker for dem som planlegger å ta trikk i Oslo: Det kommer til å bli varmt og klamt.

Et skriv fra august 2023 sier hvordan temperaturen innendørs skal justeres til mellom en halv og en grad mindre enn utetemperaturen.

Dette skal gjelde helt opp til utetemperaturen er 36 grader Celsius.

«Er utetemperaturen mellom 11 grader C og 36 grader C øker innstilt innetemperatur med 0,5 grader for hver 1 grad Celsius som utetemperaturen øker», skriver Sporveiene og gir et konkret eksempel i skrivet:

«F.eks dersom utetemperaturen er 30 grader C skal innstilt innetemperatur være 29 grader C.»

Gjør det for å spare strøm

Målet er at Sporveiene ikke skal bruke for mye strøm på avkjøling: «Intensjonen med de forhåndsdefinerte innstillingene er at (...) på den måten skal man ikke bruke mer energi enn nødvendig på oppvarming og nedkjøling», står det i skrivet.

Kjøleanlegget i trikken vil ikke starte før temperaturen er tre grader over innstilt temperatur:

«Er det f.eks. 26 grader ute, vil innstilt temperatur være 27 grader, og HVAC (kjøleanlegget) vil begynne å kjøle vogn når innetemperaturen er over 29 grader», står det i skrivet.

– Oi, er den umiddelbare reaksjonen til Oslos 17. mai-sjef Bjørn Revil.

– Jeg synes absolutt Sporveiene bør sørge for at temperaturen på busser og trikker er levelig på nasjonaldagen. Det er en festdag hvor mange har lange dager i varme klær. Hvis det er teknisk mulighet for at trikkene kan ha normal innetemperatur, bør de ha det, sier han.

– Ifølge Sporveienes skriv handler det om å «ikke bruke mer energi enn nødvendig.»

– Javel? Men da er det absolutt nødvendig på 17. mai! Jeg tror flere vil reagere på dette i varmen, sier han.

Foto: Nikolai Kobets Freund / Oslo kom

«Trikkevettregler»

– Det kan hende de burde vurdere å kjøle ned trikken mer, sier Marte Kvittum Tangen, leder av Norsk forening for allmennmedisin.

Hvis det er god utlufting og ikke høy luftfuktighet, vil menneskekroppen normalt klare å kjøle ned seg selv selv når det er så varmt som 35 grader. Over det blir det krevende for oss alle, og faren for helsefarlig heteslag er til stede.

Barn, eldre og kronisk syke kan få heteslag ved langt lavere temperaturer, sier Tangen. Det er grunnen til at hun mener Sporveiene burde senke temperaturen.

– Hvis det står mange mennesker tett samlet, så oppfattes det som mye varmere, siden vi avgir mye varme selv. Kroppen vår er også avhengig av at luft passerer huden. Dette er ting som kan øke faren for at varmen er helseskadelig.

Hun råder folk som tenker å ta trikken til å vise respekt for vær og varme og forberede seg godt.

– Hvis man vet at det er dårlig kjøling på trikken, og det er meldt varmt er det nesten så man bør legge trikketurene til tider hvor det er mindre varmt, hvis det er mulig, sier Tangen.

– Snau tid til syttende

– Det er nok en og annen medisiner som vil si deg at for store forskjeller mellom inne- og utetemperatur vil gjøre deg forkjøla. Vi etterstreber at temperaturen skal være levelig. Men det er snakk om å finne et kompromiss som er levelig for flest mulig, sier pressevakt Jan Rustad i Sporveien til VG.

– Men det står at det gjøres for å spare strøm?

– Primærhensynet er at det ikke skal være stor forskjell på inne- og utetemperatur.

– Kommer dere til å endre på dette før 17. mai?

– Det blir nok litt snau tid. Men jeg ser helt klart poenget, og dette er en pågående prosess med å tillempe teknologien på en SL-18 så den fungerer best for Oslo.

Temperaturinnstillilngene er forhåndsdefinerte innstillinger som trikkeføreren ikke kan kontrollere. Føreren – som jo er på arbeid i trikken gjennom hele dagen – slipper heldigvis unna Sporveiens forhåndsdefinerte innstillinger. Førerhuset har egne temperaturinnstillinger, forteller Rustad .

– Der er det et eget luftanlegg som styrer temperaturen i førerhuset. Så det skal være godt ivaretatt..

– Ikke et politisk spørsmål

Tor Audun Gram, pressekontakt i byrådsavdelingen for miljø og samferdsel, skriver i en e-post til VG at Sporveien har ansvar for effektiv og forsvarlig transport av passasjerene.

Videre skriver han at spørsmål om temperatur og tekniske løsninger, og hvilke vurderinger og avveininger som er gjort med tanke på dette, må rettes til Sporveien.

– Temperaturen inne i vognene er ikke et politisk spørsmål, avslutter han.

Read Entire Article