Elvia jekker opp nettleien – forventer et prishopp til

1 month ago 16


 Marius Helge Larsen / NTBPRISØKNING: Det koster å frakte strøm og vedlikeholde nettet. Noe strøm blir også borte på veien. Nå blir det 12–14 prosent dyrere å få den levert for Elvia kunder. Foto: Marius Helge Larsen / NTB

Elvia, Norges største nettselskap, skrur opp prisene med 12–14 prosent fra 1. oktober og varsler at det kan komme enda en økning denne vinteren.

onsdag 4. september kl. 11:33

For en enebolig med et årsforbruk på 25.000 kWh vil økningen utgjøre cirka 180 kroner per måned, skriver Elvia i en e-post til sine 970.000 kunder i Innlandet, Akershus, Østfold og Oslo. Det betyr 2160 kroner mer i året.

Forventer nok et prishopp

Har du en leilighet som bruker 8 000 kWh i året, vil du måtte betale en femtilapp mer i måneden – eller 600 per år.

Og det stopper neppe her.

– Det er for tidlig å si sikkert, men Elvia forventer at det kan komme én økning i nettleie til i løpet av vinteren, heter det videre e-posten.

– I snitt hvor mange prosent øker nettleien?

– 12–14 prosent, avhengig av boligtypen, sier Åsmund Strand Johansen, leder for kommunikasjon jhos Elvia, til VG.

– Hvor mye tror dere den vil øke senere i vinter?

– Det vet vi ikke, det er altfor tidlig å si.

Flaskehalsinntekter

Strømprisene har vært behagelige mange steder i Norge denne sommeren, men nå ser det nå ut til å være slutt på moroa. Når folk snart sveiver i gang panelovner og varmepumper, må de ikke bare betale mer for selve strømmen, men også for å få den fraktet til døren.

– Regjeringen vedtok i 2022 at Statnetts høye flaskehalsinntekter skulle tilbakeføres nettselskapenes kunder. Som følge av store overføringer og flaskehalsinntekter fra Statnett har nettselskapene kunnet holde økningen i nettleie nede. Nå er disse inntektene og overføringene redusert og Elvia setter derfor opp nettleien, heter det i Elvias begrunnelse til kundene.

Når det er mindre prisforskjeller mellom de forskjellige strømregionene og Norge og utlandet, flater også flaskehalsinntektene ut.

– Jeg vil tippe at andre selskaper også kommer til å sette opp nettleien etter hvert, sier Johansen.

Tensio, som holder til i Trøndelag, satte opp nettleien fra 1. september. Her er økningen 20–60 kr måneden for en trøndersk normalkunde i leilighet eller enebolig, skriver de på nettsiden.

Dette koster det

Er du Elvia-kunde vil du fra første oktober måtte betale 52,50 øre per kilowattime på dagtid og 45,00 øre kWh om natten og i helgene for å få strømmen levert. I tillegg kommer et fastledd som – avhengig av hvor stort strømforbruk du har – varierer mellom 140 og 675 kroner måneden. Prisene inkluderer alle avgifter.

Dette er nettleien. I tillegg må du selvsagt betale for strømmen.

Reguleringsmyndigheten for energi (RME) bestemmer hvor mye nettselskapene får lov til å ta seg betalt for å levere strømmen til døren din, 

De siste årene har vært unormalt dyre for mange norske strømkunder. I november i fjor var strømprisen oppe i godt over én krone kilowattimen i snitt i de sørligste delene av landet.

Men E24 skrev nylig at velfylte vannmagasiner i Sør-Norge gjør at kraftprisene anslås til å bli lavere enn i fjor. Ole Tom Djupskås i London Stock Exchange Group sa da at han ventet en gjennomsnittlig spotpris i Norden i fjerde kvartal på rundt 60 øre kilowattimen. Dette er uten skatter og avgifter – og rundt ti prosent lavere enn fjerde kvartal i fjor.

Read Entire Article