Elsykler kastes når batteriet er ødelagt

2 months ago 19


Eline Oftedal står ved en sykkel. Hun er generalsekretær i Syklistforeningen

Eline Oftedal, generalsekretær i Syklistforbundet.

Foto: Syklistforeningen

– At folk må kvitte seg med sykkelen fordi de ikke får et nytt batteri eller kan få reparert det, syns vi er veldig synd, sier Eline Oftedal, generalsekretær i Syklistforbundet.

– Markedet rundt elsykler bærer litt preg av å være et up-and-coming, et nytt marked. Det er mange aktører og lite standardisering, utdyper hun

Hun sier til NRK at en del produsenter og butikker ikke ser ut til å være så opptatt av å tenke på at syklene skal kunne vare lenge. Når batteriet ikke virker lengre, kan det være vanskelig for oss forbrukere å komme tilbake og få et nytt batteri.

Syklistforeningen mener det må en standardløsninger til for elsyklene, både på ladekabler og batterier, slik at syklene kan vare lengre.

Rett på dynga

Brukbare elsykler skrotes og havner på dynga hele året.

Jørgen Bakke Fredriksen i Oslo kommune

– Sykkel- og sparkesykkelbatterier må leveres inn som elektrisk avfall. Hvis slike kraftige batterier kastes feil i restavfallet, kan de lage eksplosive branner i avfallsanlegg og renovasjonsbiler, sier Jørgen Bakke Fredriksen i Oslo kommune

Foto: Silje Thoen

Vi har fått inn elsykler så lenge de har vært i markedet. Jo flere sykler som blir laget og solgt, jo flere får jo vi inn. Det forteller kommunikasjonsrådgiver Jørgen Bakke Fredriksen i Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune.

– Økningen er ganske jevn, men det kommer gjerne litt flere om våren og høsten, så det er en sesongvariasjon her også, sier han og minner om at batteriene er spesialavfall og er brennbare.

Noen av elsyklene som dumpes er ødelagte, mens noen kan bli brukt videre.

– Av de brukbare selger vi noen i ombruksteltene våre, mens firmaet OsloKollega henter mange av de ødelagte for å reparere dem og selge dem videre. Sånn sett bidrar det til god sirkulærøkonomi, forklarer han.

Elsykler

Flere elsykler skrotes fordi det ikke er mulig å skaffe batterier til dem.

Foto: Oslo kommune

Krever vedlikehold

Elsykkelsalget i Norge er høyt. I år kommer mellom 40.000 og 50.000 av oss til å sette oss på en elsykkel, ifølge sykkelbransjen.

Mange er ikke klar over at en elsykkel også krever vedlikehold ut over det en vanlig sykkel krever.

Batteriet skal nemlig også vedlikeholdes, ikke bare lades, ellers kan det gå i stykker eller bli skadet og da kan du som syklist stå med et problem og flere velger da å kvitte seg med sykkelen.

Årsaken til at folk velger å dumpe sykkelen kan være at det er vanskelig å få tak i et nytt batteri når det gamle ikke duger lenger. Det er nemlig ikke satt standarder for hvordan elsyklene skal utstyres.

En elsykkel med batteriet montert utenpå sykkelrammen

Denne sykkelen har batteriet festet på utsiden i en holder. Andre sykler har batteriet inni sykkelrammen

Foto: NRK

Både batteriet, batteriholderne og ladekablene kommer i forskjellige utgaver. Noen batterier festes på utsiden, andre på innsiden i sykkelrammen. Kvalitetsbatteriene er også dyre.

Etterlyser batterier som kan gjenbrukes

Blant forskere overrasker det ikke at det er en bruk-og-kast holdning til elsyklene.

Matyulda Guzik er forsker ved Universitetet i Oslo

– Bærekraftighet i denne sammenheng betyr at vi må gjøre batteriene og batteripakkene tilgjengelige for reparasjon og fornying, sier forsker ved UiO, Matylda Guzik

Foto: UiO

– I mange tilfeller eksisterer ikke det opprinnelige selskapet lenger, eller produktet har gått ut av produksjon, forklarer Matylda N. Guzik ved Universitetet i Oslo.

Hun er forsker og underviser i bærekraftige materialer og teknologier for fornybare energisystemer. Hun er opptatt av hele levetiden til batteriene, også etter at de plukkes av syklene.

Det handler om å forlenge livet til et produkt, forklarer hun.

Det betyr at vi må begynne med utformingen. På denne måten forlenger vi livsløpet til energikilden, altså batteriet, sier hun.

Hun har sett etter andre løsninger for slitne elsykkelbatterier, spesielt med tanke på gjenbruk og utskifting av batteriene.

– Mot slutten av livssyklusen til batteriet, hvis det ikke er mulig å gjenbruke cellene på noen annen måte, må de gjenvinnes for å hente ut det avgjørende materialet, forklarer hun.

Batterier skal skiftes

Trond Evald Hansen er administrerende direktør i Sportsbransjeforeningen

Du skal kunne gå til en selger å få batteriene skiftet sier, Trond Evald Hansen i Norsk Sportsbransjeforening

Foto: Tom Balgaard / NRK

– Vi i sportsbransjen er opptatt av at folk skal få gode aktivitetsopplevelser, sier administrerende direktør i Norsk Sportsbransjeforening, Trond Evald Hansen.

Han representerer de største salgskjedene og importørene av elsykler til Norge og han er opptatt av at syklene som vi kjøper, skal fungere.

– Det er helt klart at et batteri skal også tilfredsstille de kravene som ligger i samfunnet for øvrig. Du skal få skiftet et batteri når du går til en forhandler, slår han fast han når NRK møter ham til en sykkelprat.

Han er klar over at det kan oppleves vanskelig når det ikke er standardløsninger for ladekabler og batterier, men mener bransjen er opptatt av dette.

– Jeg er enig i at det bør standardiseres. Vi ser at det innenfor en rekke elektroniske områder, så kommer det standardløsninger. Det er et tidsspørsmål når det samme gjelder for sykkel- og elbatterier, avslutter han.

Publisert 25.09.2024, kl. 05.37

Read Entire Article