Elon Musks gigantiske lønnspakke fikk ja

5 months ago 64


Tesla-sjefens lønnspakke har en verdi på nærmere 600 milliarder kroner.

Oljefondet er blant aksjonærene som varlset at de vil stemme mot lønnspakken til Elon Musk. Foto: David Swanson / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Saken oppdateres.

Tesla-aksjonærene stemte for lønnsforslaget på elbilprodusentens generalforsamling torsdag kveld.

Den gigantiske lønnspakken til Musk hadde en verdi på om lag 56 milliarder dollar i aksjeopsjoner da selskapet nådde milepælene som var nødvendig. Det tilsvarer i underkant av 600 milliarder kroner med dagens valutakurs.

Tesla har falt på børs i siden da. Per i dag er aksjeopsjonene i lønnspakken verdt rundt 45 milliarder dollar, eller 480 milliarder norske kroner, ifølge Bloomberg.

Les på E24+

Stoler du blindt på forvalteren?

Tidligere torsdag hevdet Musk i en melding på X at lønnspakken, samt forslaget om å flytte Teslas formelle selskapstilknytning fra delstaten Delaware til delstaten Texas, lå an til å passere med god margin.

Tesla-aksjen klatret på Wall Street i etterkant.

Flytter til Texas

Teslas aksjonærer stemte også for å flytte selskapstilknytning fra Delware til Texas.

Tesla-sjef Musk lanserte ideen om å flyttingen tidligere i år, i etterkant av at en dommer i Delaware avviste lønnspakken Tesla-aksjonærene godkjente i 2018.

Det fysiske hovedkvarteret til selskapet og en av fabrikkene ligger i byen Austin i Texas.

Lille Delaware er kjent for være delstaten der mange av USAs største selskaper er formelt registret. Det handler om at Delaware har lang historie med spesialiserte forretningsdomstoler, i tillegg til et rykte som en næringsvennlig delstat.

Texas etablerte også tidligere i år en forretningsdomstol, Texas Business Courts, for å konkurrere med Delaware.

Oljefondet sa nei

I helgen ble det klart at det norske Oljefondet ville stemme mot lønnspakken til Musk. Fondet eier rundt én prosent av Teslaeier rundt én prosent av TeslaOljefondet opplyser selv at de hadde en eierandel i Tesla på 0,98 prosent ved utgangen av 2023..

«Vi mener lønnspakken er uforholdsmessig høy, med for stor utvanning av aksjonærene, og den har feil struktur i forhold til hva som er mål for utbetaling», skrev Carine Smith Ihenacho, direktør for eierskap og etterlevelse i Oljefondet, i en spalte i E24 lørdag.

«Vi har hatt god dialog med Tesla, inkludert styreleder, både på dette og andre saker», fortsatte hun, og understreket at dialogen vil fortsette uansett utfall på generalforsamlingen.

Musk har selv vært kritisk til at Oljefondet ikke vil støtte lønnsforslaget.

– Dette er ikke greit, skrev han på X tidligere denne uken.

Har prøvd før

Dette er ikke første gang en slik pakke til Musk står på agendaen hos Tesla.

I 2018 vedtok Teslas eiere en tilsvarende lønnspakke til Musk, hvor han fikk rett til å kjøpe aksjer til gunstige priser hvis selskapet nådde enkelte driftsmessige og finansielle mål. Oljefondet stemte også mot lønnsavtalen i 2018.

Avtalen ble imidlertid stanset av en dommer i delstaten Delaware, hvor Tesla er registrert, i januar i år.

Selv om lønnspakken blir vedtatt på nytt nå, baner ikke det automatisk vei for at Musk skal få tildelt aksjeopsjonene. Det påpeker flere medier, inkludert Bloomberg, Financial Times og New York Times, som har snakket med eksperter på den aktuelle jussen. Tesla har også selv anerkjent at det er uklart hva slags betydning en godkjennelse vil ha rettslig sett.

Elon Musk er blant verdens aller rikeste. I øyeblikket er han rangert som nummer tre på Bloombergs milliardærindeks, kun slått av Amazon-sjef Jeff Bezos og Bernard Arnault, sjefen for luksuskonsernet LVMH.

I tillegg til å lede Tesla er Musk toppsjef for romfartsselskapet SpaceX og eier av X (tidligere Twitter).

Read Entire Article