Etter fjorårets aksjeavsløringer har næringsministeren mottatt et forslag til et digitalt søkesystem.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Vi har utredet hvordan man skal få til større åpenhet i tråd med hvordan loven ser ut i dag, sier Malin Tønseth, advokat og partner i Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig til E24.
Hun er leder i arbeidsgruppen som i dag leverte inn rapporten «Større åpenhet om aksjeeierskap» til næringsminister Cecilie Myrseth.
Tidligere næringsminister Jan Christian Vestre nedsatte arbeidsgruppen 19. januar i år.
Les på E24+
Syv eksperter: Slik blir kronekursen de neste tre årene
– Viktig for å ha tillitt
Tønseth forteller at de har konkludert med et forslag om en åpen digital løsning hvor man man kan søke opp alle aksjeopplysninger på Oslo Børs.
Det betyr at hvem som helst skal kunne søke opp hvem man vil i registeret og finne ut hvilke aksjer de eier. I tillegg skal man kunne laste ned aksjeinformasjonen.
Unntaket gjelder for enkelte typer informasjon som må skjermes. Forslaget sier at kun noen utvalgte grupper, for eksempel politi eller presse skal ha tilgang til denne typen informasjon.
– Forslaget er viktig for at vi skal ha tillitt til samfunnet og næringslivet. Åpenhet er et grunnleggende prinsipp i en rettsstat, sier partneren.
Hun forklarer at prinsippet om åpenhet allerede er lagt til grunn i aksjeloven, men at det i praksis ikke finnes en god løsning for dette i dag.
– Dette er en løsning hvor nesten alt skal vises med unntak av noen få opplysninger som man er nødt til å skjerme for noen mennesker.
– Grunnleggende verdi i det norske samfunnet
Nåværende næringsminister Cecilie Myrseth fikk overrakt resultatet tirsdag ettermiddag.
– Åpenhet om maktstrukturer er en grunnleggende verdi i det norske samfunnet. Og det er viktig med åpenhet om hvem som eier aksjer i norske aksjeselskaper og allmennaksjeselskaper, sier Myrseth i en pressemelding.
– Jeg er opptatt av at vi legger til rette for mer åpenhet, men uten at det går på bekostning av andre, viktige hensyn, og ser frem til å sette meg inn i forslagene i rapporten, fortsetter hun.
Rapporten skulle gi anbefalinger om hvilke utfordringer regjeringen må ta hensyn til, hvilke muligheter som finnes, og hvordan rammene bør være.
Av mandatet fremgår det at arbeidsgruppen skulle vurdere hvordan privates tilgang til eierskapsinformasjon i aksjeselskaper, allmennaksjeselskaper og SE-selskaper kan reguleres, og hvordan offentlighet om slik eierskapsinformasjon kan reguleres.
I tillegg til Malin Tønseth har arbeidsgruppen bestått av journalist Eiliv Frich Flydal, Anders Andersen, instituttleder på Institutt for informatikk ved UiT og Marianne Støkken Pilgaard, advokat i Advokatfirmaet Pricewaterhousecoopers AS.
Les også