Kortversjonen
- Putin og Kim Jong-un møtes i Pyongyang.
- Putin vil ha ammunisjon og artilleri fra Nord-Korea, ifølge eksperter.
- Forholdet mellom Russland og Nord-Korea skaper bekymring internasjonalt, særlig med tanke på atomvåpen.
- Nato-sjef Jens Stoltenberg uttrykker bekymring over Russlands allianse med autoritære stater.
Putin besøker Nord-Korea for første gang på 24 år - etter at han gjestet Kim Jong-uns far Kim Jong-il i juli 2000, da han var fersk president.
Tirsdag kveld landet han igjen i Pyongyang.
Forholdet mellom de to landene er blitt stadig varmere de siste årene, og Kim Jong-un besøkte Russland i september i fjor.
– Dette viser at Putin er ganske desperat på å få ammunisjon og artilleri fra Nord-Korea, sier Aage Borchgrevink, forfatter av boken «Krigsherren i Kreml» og ansatt i Helsingforskomiteen, til VG.
– Dette handler om at Putin etter hvert har en ganske smal krets av gode venner, med Nord-Korea og Iran som sentrale partnere.
– Hva mener du med «desperat»?
– Om det hadde stått så bra til med den russiske krigsindustrien som det Putin gir inntrykk av, hadde han kanskje ikke trengt å dra til Nord-Korea.
Borchgrevink mener besøket er et uttrykk for hvor isolert Putin nå er.
– Blir verden et farligere sted av at disse to møtes jevnlig nå?
– Hm, det er i hvert fall ikke gode nyheter.
– Putin har blitt veldig desperat de siste månedene, sier det amerikanske utenriksdepartementets talsperson Matthew Miller til Reuters.
Joakim Paasikivi, oberstløytnant ved den svenske Försvarshögskolan, sier at dette er to karer som har fått et «gjensidig avhengighetsforhold».
– Begge er isolerte, og Pyongyang tjener på dette ved russerne bryter sanksjonene mot Nord-Korea. Putin trenger ammunisjon og annet krigsmateriell, mens Kim trenger robotteknikk og kanskje også matvarer.
– Putin kjenner seg tvunget til å besøke Nord-Korea - det er et svakhetstegn. Dels skyldes det den internasjonale arrestordren mot ham, som gjør at han ikke kan dra til så mange andre land, men det skyldes også at russerne føler seg tvunget til å besøke Nord-Korea for å kunne kjøpe krigsmateriell.
– Hvorfor?
– Fordi den russiske produksjonen ikke er nok. Det virker som Russland først og fremst vil ha ulike typer ammunisjon fra Nord-Korea. Men samtidig er det sånn at den nordkoreanske ammunisjonen har et dårlig rykte blant russiske soldater, fordi det ofte ikke fungerer som den skal.
I et brev publisert i statlige, nordkoreanske medier tirsdag morgen, takker Putin landet for støtten til krigen i Ukraina. Han sier også at Russland vil støtte Nord-Koreas forsvar mot det han mener er militære trusler og press fra USA.
Charlotte Flindt Pedersen, direktør ved Det utenrikspolitiske selskab i København, sier til VG at dette er to ledere som ser alt som en kamp mot Vesten:
– Det er en bekymringsverdig allianse, fordi ukrainerne opplever at de blir truffet at ammunisjon som kommer fra Nord-Korea. Både Kim og Putin «outsourcer» statlige oppgaver til kriminelle grupper eller private hærer.
– Hva har Putin og Kim ellers felles?
– De har en paranoid, hatefull holdning til Vesten. Det er de enige om. Selv om de også er forskjellige, er de samme primære mål: sin egen overlevelse. Og her er Vesten en felles «trussel» fordi de utfordrer styreformen i disse to landene.
Både Flindt Pedersen og Paasikivi er bekymret over at samarbeidet mellom Russland, Nord-Korea og Iran kan gi større atomvåpenfare.
– Det som er ekkelt, er at Nord-Korea har atomvåpen og Iran ønsker å skaffe seg atomvåpen - og at Russland kan påskynde disse prosessene. Om det skulle skje, blir verden et farligere sted å leve.
Jens Stoltenberg uttalte seg mandag til BBC om Putins Nord-Korea-besøk under en tale i Washington D.C.
– Russland tilnærmer seg nå stadig mer autoritære ledere, sa Nato-sjefen og listet opp Iran, Kina og Nord-Korea. Ifølge Stoltenberg har Nord-Korea sendt artillerigranater til Russland, og at Russland til gjengjeld har gitt avansert teknologi til Nord-Koreas missil- og atomprogrammer.
– Slik hjelper Nord-Korea Russland med å føre en angrepskrig mot Ukraina.