Ekspert om personsøker-angrepet: – Alle tegn på at Israel sto bak

2 months ago 32


Folk i Libanon er blitt bedt om å donere blod. Sykehusene i landet er overveldet med pasienter, skriver Politico.

Årsaken er et angrep som man ikke har sett maken til i historien:

I løpet av én times tid tirsdag ettermiddag gikk tusenvis av personsøkere som tilhører Hizbollah-medlemmer, i luften.

Nesten 2750 mennesker ble skadet, melder Reuters sent tirsdag kveld. Det er meldt om ni døde, blant dem flere barn.

Det er foreløpig uklart hvorfor personsøkerne eksploderte:

– Det er tre teorier. Den ene er et cyberangrep. Den andre er at man har manipulert batteriene slik at de har eksplodert. Den tredje er at det er plantet sprengstoff i de nye personsøkerne som Hizbollah nettopp har fått fra Iran, sier Per Erik Solli til NRK.

Per Erik Solli

Per Erik Solli tror en liten sprengladning kan ha blitt puttet inn i personsøkerne.

Han er militærrådgiver ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) og pensjonert oberst fra Luftforsvaret. Selv mener han eksplosiver er mest sannsynlig. Andre eksperter holder en knapp på batteri-teorien.

Men selv om Hezbollah foreløpig ikke har konkludert med årsak, er de tydelige på hvem de mener står bak: Erkefienden Israel.

Infiltrert kommunikasjons­nettverk

– Israel vil utvilsomt møte sin rettferdige straff for denne syndige aggresjonen, sier Hizbollah i en uttalelse, gjengitt av NPR.

Libanons utenriksdepartement kaller det et «israels cyberangrep» i en melding på X.

Israel har foreløpig ikke tatt på seg skylden. NRK har spurt den israelske hæren om å kommentere påstandene. De har foreløpig ikke svart på henvendelsen.

Men også vanlige israelere ser ut til å anta at det er deres stat som står bak det:

– Dette inspirerer oss når det gjelder omfanget av israels evner. Alle våre fiender burde frykte hva vi kan gjøre, sier dataingeniøren Yoav Tourgeman Levi til Reuters i Tel Aviv i Israel.

Også eksperter er samstemte:

– Dette har alle kjennetegn på at det er Israel som står bak, og at de har infiltrert Hizbollah telekommunikasjonsnettverk.

Det skriver Lina Khatib, forsker ved Midtøsten- og Nord-Afrika-programmet ved den britiske tankesmia Chatham house, i en e-post til NRK.

En kvinne gir blod

En libanesisk kvinne ser vekk da hun tirsdag donerte blod på en Røde Kors-klinikk i Sidon i Libanon.

Foto: Mohammad Zaatari / AP

I slutten av juli bombet Israel et nabolag i Libanons hovedstad Beirut og drepte blant annet Hizbollah-toppen Fouad Shukur. Tirsdagens personsøker-angrep er nok et nederlag for gruppen, mener Khatib:

– Denne episoden er ytterligere bevis på at Hizbollah ikke klarer å sikre seg selv i møte med Israels overlegne teknologi og etterretning.

Problemer med å kommunisere

Khatib mener angrepet kan ramme Hizbollah hardere enn en åpen militærkonfrontasjon med Israel, sier hun.

– Istedenfor en militær handling, som Hizbollah ville klare å håndtere, så har dette angrepet som mål å svekke Hizbollah og begrense evnene deres til å manøvrere overfor Israel.

Også David Wood, seniorforsker med fokus på Libanon i Internasjonal Crisis Group, mener man «trygt kan gå ut fra at Israel er ansvarlige» for angrepet. Og at det kan få reelle konsekvenser for Hizbollah:

Da Gaza-krigen brøt ut i fjor ble det raskt klart at Israel hadde god oversikt over Hizbollah-medlemmene, forteller Wood. Det forklarer hvorfor de byttet fra å bruke mobiltelefoner til personsøkere.

David Wood

David Wood ved International Crisis Group.

Foto: International Crisis Group

– Dette gir mer usikkerhet om hvordan de kan kommunisere trykt. Det vil gå utover militæroperasjonene deres og hvor effektive de kan være, sier Wood til NRK.

Han mener det også setter Hizbollah i et vanskelig dilemma.

– Kortsiktig tilbakesteg

Hizbollah kjenner nok et sterkt press på å svare, mener Wood. Samtidig er de trolig lite lystne på krig.

– Hizbollah må veie opp hvordan de kan gi et svar som er kraftig nok til å sende Israel en tydelig beskjed å avskrekke flere angrep. Samtidig må det ikke være så kraftig at det utløser en fullskala krig, sier Wood.

Sikkerhetsstyrker, folkemengder og en ambulanse

En ambulanse var omringet av folk og sikkerhetspersonell nært ingen til Det amerikanske universitetet i Beirut tirsdag ettermiddag.

Foto: ANWAR AMRO / AFP

Også Nupi-analytiker Per Erik Solli mener Hizbollah vil svare. Men kanskje ikke med det første. Tirsdagens angrep har svekket gruppen for mye:

– Dette er et kortsiktig tilbakesteg for Hizbollah. Men det er ikke dermed sagt at de ikke kan reise seg på nytt og true Israel.

Også han er tydelig på at det er Israel som står bak. Han peker blant annet på at Israel tidligere har plantet eksplosiver i mobiltelefonene til Hamas-medlemmer:

– Hizbollah har én motstander og én fiende. Det er vanskelig å se at det er andre som kan stå bak dette, sier Solli.

Men hva skulle Israel tjene på angrepet? Solli har noen teorier:

– Hizbollah har lenge varslet et angrep på Israel. Det kan ha vært at den israelske etterretningen fanget opp at en slik operasjon av i emning og prøvde å stanse den, sier Solli.

Men han peker også på at det var en voldsom skandale for Israel at de ikke avverget Hamas-angrepet i Israel 7. oktober i fjor:

– Det har vært en skamplett på deres etterretning. Så dette kan være et forsøk på å gjenreise tilliten og troen på deres effektivitet.

Publisert 17.09.2024, kl. 22.38 Oppdatert 17.09.2024, kl. 22.38

Read Entire Article