Eks-Mossad-agent til VG: – De vet ikke at de er en del av operasjonen

2 weeks ago 8


Kortversjonen

  • Tidligere Mossad-offiser Avner Avraham mener det er mulig å være en del av en etterretningsoperasjon uten å vite det selv.
  • En norsk statsborger kobles til selskap som undersøkes for salg av personsøkere til Hizbollah. Hizbollah-medlemmer har opplevd fatale eksplosjoner i deres personsøkere og walkie-talkier.
  • Avraham beskriver operasjonen som kreativ og avskrekkende, men insisterer på at Israel gjør sitt ytterste for ikke å ramme sivile.

De fatale eksplosjonene i Hizbollah-medlemmers personsøkere og walkie-talkier har rystet folk langt ut over Libanons grenser denne uken.

Med 28 år i den israelske etterretningstjenesten Mossad bak seg, har oberstløytnant Avner Avraham sett det meste.

Så mye at han leies inn som konsulent til Hollywood-produksjoner om spionasje.

Men også han mener disse operasjonene er ekstraordinære, forteller han til VG.

– Jeg kan fortelle deg noe om Mossad som er veldig likt Hollywood. Når du har et budsjett, kan du gjøre sinnssyke ting. Du kan velge de ypperste, mest utrolige løsningene. Noen ganger trenger du å bruke fly, helikoptre, de beste folkene. Og det er likt med Mossad. Hvis du bare har en god idé, kan du tenke utenfor boksen, sier Avraham.

– Noen ganger finnes det ingen grenser for hva du kan gjøre.

 Hussein Malla / APPolititjenestemenn undersøker en bil med blod etter at en personsøker eksploderte like ved i Beirut tirsdag Foto: Hussein Malla / AP

Undersøker norsk kobling

Avner Avraham har tjenestegjort i Mossad i det han betegner som «et helt liv». Han kom inn etter å ha tjenestegjort i militæret. Da var han 22 år gammel.

Allerede da var Mossad beryktet for sine grenseoverskridende arbeidsmetoder.

Det som til nå er kjent om eksplosjonene i mobile kommunikasjonsenheter, tyder på at et komplekst system av skallselskaper var satt opp for å få tak i personsøkerne og walkietalkiene som skulle ut til Hizbollah-medlemmer.

En norsk statsborger kobles nå til et selskap som undersøkes for salg av personsøkere til Hizbollah. Oslo politidistrikt bekrefter de har iverksatt innledende undersøkelser rundt denne informasjonen.

– Du vet ikke alt

– Basert på din erfaring: Hvor sannsynlig er det at en person med et lite selskap i et land som Norge, plutselig kan bli en brikke i en operasjon?

– Vel, jeg skal ikke snakke om hvordan Mossad gjør slike ting, men jeg kan fortelle deg at når du bruker topphemmelig informasjon som du har fått, må du passe på å ikke endre din egen aktivitet for å vekke mistanke.

Han minner om hvordan den britiske regjeringen jobbet etter å ha knekt nazistenes Enigma-kode. De britiske styrkene kunne ikke bruke informasjonen og gripe inn mot fienden for ofte, fordi det ville avsløre at de fanget opp fiendens meldinger.

– Når du bestemmer deg for å trykke på knappen og gjøre alle personsøkere til små bomber, vet du at noen til slutt vil spore ruten og finne ut hvor de kjøpte dem. Da kan ikke hemmelige tjenester bruke selskapet lenger.

Dermed har hvert ledd i en operasjon ofte kort levetid, forklarer han.

Kan det være mulig at eieren av et skallselskap ikke er klar over at vedkommende er en brikke i en operasjon?

– Teoretisk sett er det helt mulig. Jeg har selv deltatt i operasjoner uten å kjenne hele bildet. Det er hele ideen. Du vet ikke alt. Du kjenner bare små biter av informasjon selv. Og noen ganger er det personer som er involvert, men de vet ikke at de er en del av operasjonen.

– Er det naivt?

– Nei, det handler ikke om å være naiv. Det handler om at du for eksempel kan ha et logistikkselskap, du får betalt, og du trenger å transportere bokser fra ett sted til et annet. Du vet ingenting om boksene eller hva som er inni dem.

 WAEL HAMZEH / EPA / NTBSørgende bærer kisten til en av dem som ble drept dagen før av en eksploderende personsøker. Foto: WAEL HAMZEH / EPA / NTB

Avraham, som insisterer på å være på fornavn i samtalen med VG, befinner seg i Tel Aviv i Israel.

Der tikker klokken stadig nærmere ett års markeringen for den mørkeste dagen Israel har opplevd på tiår: 7. oktober 2023.

Et nederlag for det ellers så pålitelige israelske forsvaret, en tragedie for dem som mistet kjære familiemedlemmer, og starten på en brutal israelsk krigføring i Gaza som til nå har drept minst 41.272 personer, ifølge helsedepartementet på Gazastripen.

For Avraham handler eksplosjonene i Libanon om traumet 7. oktober.

– De menneskene som går med personsøkere og walkietalkier er veldig nær terrororganisasjonens kjerne. Det er viktig å huske at Israel og Mossad ikke har tatt ansvar for dette. Men selvfølgelig nyter vi godt av resultatet, sier han.

– Men du sier ikke at du tror Mossad ikke står bak dette? 

– Dette er så kreativt. Tenk på det. Så kreativt. Historien om personsøkerne kan bli en TV-serie, og walkie-talkiene kan bli den andre sesongen. Og det er første gang i historien at du har noe slikt. Så noen ganger, når du har noe så smart og kreativt, sier folk at det sannsynligvis er Mossad. Det er det jeg kan si om det.

 Richard Drew / AP / NTBAvraham fotografert i 2017 da han var kurator for spionfilmen Operation Finale: The Capture & Trial of Adolf Eichmann. Foto: Richard Drew / AP / NTB

Den tidligere etterretningsoffiseren kommer inn på det han mener er det viktigste utfallet av denne ukens eksplosjoner:

Den avskrekkende effekten det har på Hizbollah, som Israel ser på som en stor militær trussel for sine innbyggere.

– Tenk på hvordan folk ikke lenger stoler på noe der i terrororganisasjonen. La oss si at de har et satellittkommunikasjonssystem. Da kan de tenke, «kanskje dette også har en bombe inni seg?», og så vil de ikke røre det.

En vanvittig menge mennesker har sett hva som skjedde, midt på gaten, midt i et supermarked, fortsetter han.

– Derfor er denne operasjonen så smart. Den skaper frykt og hindrer dem i å bruke den typen kommunikasjon videre. Det hindrer at de bedriver terror, mener israeleren.

Han hevder at israelere alltid vil gjøre sitt ytterste for å ikke ramme uskyldige.

– Operasjonen er svært intelligent. Fordi du bare påvirker eller skader terroristene som går med personsøkerne eller walkie-talkiene tett på kroppen. De er ikke uskyldige.

– Men det var rapporter om at to barn ble drept?

– Slike ting kan skje. Og du må vite at hvis du jobber i en terrororganisasjon, kan kanskje familien din betale for dette.

– Mange stiller seg spørsmålet om Mossad sto bak denne operasjonen, og om budskapet fra Mossad nå er at «alt teknisk utstyr du tar i kan eksplodere»?

– Ja. Selv en kaffemaskin. Jeg tror folk slutter å bruke kaffemaskiner, brødristere og hva det måtte være, sier den tidligere Mossad-agenten.

Men er dette budskapet rettet mot alle eller noen spesielle? 

– Som jeg sa, vi gjør ikke noe mot uskyldige mennesker. Så det er ikke alle. Det er hele poenget.

Read Entire Article