Eide om Gaza: – Verre enn på veldig lenge

1 week ago 9


 OMAR AL-QATTAA / AFP / NTBPalestinske barn gråter etter et angrep mot en skole i Falluja i Gaza hvor internt fordrevne hadde søkt tilflukt torsdag. Foto: OMAR AL-QATTAA / AFP / NTB

Espen Barth Eide mener det haster med å støtte palestinske myndigheter og legge konkrete planer for Gaza.

fredag 27. september kl. 08:11

Utenriksministeren ledet to møter om Palestina under FNs høynivåuke i New York denne uken.

– Situasjonen i Palestina er verre enn den har vært på veldig lenge. Samtidig ser vi en gryende global enighet om hva som må til: Det er helt nødvendig med en levedyktig palestinsk stat for å oppnå en tostatsløsning, der Palestina og Israel lever i fred med hverandre, sier Eide i en pressemelding.

Under et møte i giverlandsgruppen for Palestina (AHLC) presenterte Palestinas statsminister Mohammed Mustafa en status for landets økonomiske situasjon. Eide understreker at situasjonen er svært kritisk.

 Pontus Hook / UD / Handout / NTBUtenriksminister Espen Barth Eide møtte Palestinas president Mahmoud Abbas i New York mandag. Foto: Pontus Hook / UD / Handout / NTB

– Vi må gjøre det vi kan for å sørge for at palestinske institusjoner kan gi befolkningen grunnleggende tjenester, sier utenriksministeren.

Eide ledet også et stort møte om implementeringen av tostatsløsningen sammen med Saudi-Arabia og EU. Møtet samlet rundt 70 land for å etablere en global koalisjon for gjennomføring av tostatsløsningen.

– Vi må alle være mer utålmodige på vegne av palestinerne. Flere generasjoner har vokst opp under okkupasjon. Som andre nasjoner har palestinerne rett til selvbestemmelse, sier Eide.

 Mohammed Salem / Reuters / NTBEn mann og et barn hviler i ruinene i Khan Younis i sørlige Gaza torsdag. Foto: Mohammed Salem / Reuters / NTB

Utenriksministeren mener universell anerkjennelse og fullverdig palestinsk medlemskap i FN vil jevne ut ulikheten mellom partene i framtidige forhandlinger.

– Midtøsten trenger diplomati og politiske løsninger, ikke mer krig, lidelse og ødeleggelse, understreker Eide.

Det ble meldt om 40 drepte etter et israelsk angrep mot en teltleir i Gaza 10. september:

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article