Egen kokk og privat bar: Dette er gjemmestedet til de rikeste turistene i Oslo.

5 months ago 50


Turister som ikke vil gi seg til kjenne, har funnet sitt eksklusive gjemmested i hovedstaden. Men fint lite har sivet ut om gjestene på Villa Inkognito.

Det tok fem år å pusse opp Villa Inkognito. Husverten Deborah Wigardt er godt fornøyd med det første driftsåret. Stedet har vunnet flere internasjonal hotellpriser. Foto: Dan P. Neegaard / Aftenposten

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Stedet bærer sitt navn med rette. Bak gardinene i den 150 år gamle villaen, like ved Sollis plass, ligger det et overnattingssted ulikt noe annet i Norge.

Bygget har vært både privatbolig, kontorbygg og ambassade. Nå inneholder Villa Inkognito 11 rom og suiter samt stuer, bar og kjøkken – som et anneks til det mer kjente hotellet Sommerro.

Men hvem har sjekket inn, siden villaen åpnet for ett år siden?

André Julseth er direktør for både hotell og villa, og vet det meste om hvem de er. Men når vi prøver å fiske ut noen navn, er munnen lukket.

Litt kan han likevel røpe.

 – Det er den flotteste. Foto: Dan P. Neegaard / Aftenposten

Vil avlive myte

Villa Inkognito er en del av Petter Stordalens største og dyreste hotellsatsing i hovedstaden. Over 2,6 milliarder kroner ble investert i Sommerrokvartalet.

Hotellet har fått mye oppmerksomhet. Mindre fokus har det vært på villaen rett ved siden av, som åpnet 17. april i fjor.

Villaen retter seg mot en liten prosent av turistmarkedet: De som ønsker privatliv og en høy standard på alt – og er villige til å betale for det.

Det resulterte raskt i en litt myteomspunnet oppfatning av villaen. Her kunne bare de ultra-rike ta seg råd til å bo.

– Men det er en misforståelse som jeg ønsker å oppklare, sier hotelldirektør Julseth.

Frokosten i Villa Inkognito inntas på kjøkkenet. – Kokken tilbereder det gjestene ønsker, forteller André Julseth. Foto: Dan P. Neegaard / Aftenposten

Nesten for seg selv

Men før mytene avlives – og opplysninger om pris og gjester røpes – kan Julseth avdekke hva som skjuler seg bak dørene og gardinene.

Villaen er renovert i en stil som er inspirert av en rekke epoker, inkludert klassisk norsk, Art Nouveau, den britiske «Arts & Crafts»-bevegelsen og japonisme. Alt er forankret i byggets historie, ifølge Julseth.

– Det er en annen stil enn på hotellet. Villaen gir et annet uttrykk og skaper en annen stemning, mener han.

Men det er ikke bare interiøret som skiller seg ut. På hotellet må du dele det meste med et utall av andre gjester. I villaen er du nesten helt for deg selv.

Frokosten kan du innta på kjøkkenet rundt et bord med åtte stoler. En egen kokk tilbereder det gjestene ber om. Baren har bare tre stoler, og trengselen blir aldri stor.

– Mange av de som jobber her har erfaring fra lignende steder i utlandet. Det er en jobb for spesielt interesserte. Vi skal hele tiden gi gjesten en unik opplevelse. Det er krevende, forteller Julseth.

Bli med inn i villaen:

1 av 6Foto: Dan P. Neegaard / Aftenposten

Flest utenlandske gjester

Så, hvordan har det gått det første året? Hotelldirektøren vil ikke ut med nøyaktige tall, men Julseth sier han er fornøyd.

Den kommende sommeren ser også bra ut. Pr. i dag er villaen fullbooket halve sommeren, ifølge oversikten på villaens nettside.

– Vi ser for oss en travel sommer, sier Julseth.

Flere av bestillingene er såkalte «buyouts» av villaen. Det vil si at gjester kjøper ut hele villaen og disponerer hele bygget – selv om de kanskje ikke benytter alle rom.

Julseth mener det ikke tegner seg noe mønster blant disse gjestene. Bortsett fra et par kjennetegn:

De har penger til å kjøpe ut hele bygget. Og de ønsker å bo sentralt, samtidig som de setter pris på en viss grad av privatliv. I tillegg er det enkelte nasjonaliteter som peker seg ut. Nordmenn er i mindretall.

– Rundt 80 prosent av dem som har kjøpt ut hele villaen, er utenlandske gjester. Det er hovedsakelig gjester fra Storbritannia, USA og Midtøsten.

Villa Inkognito åpnet 17. April i 2023 etter fem år med oppussinger. Villaen er knyttet sammen med hotellet Sommerro (til venstre) via en gangbro i 3. etasje. Foto: Dan P. Neegaard / Aftenposten

Men Julseth mener det har festet seg en liten misforståelse i deler av markedet: Det er ikke noe krav om at gjester må leie hele villaen. Det er mulig å leie bare ett av rommene i villaen.

Og prisen? Julseth ønsker heller ikke så mye fokus på den. Men det er et faktum at rommene selges enkeltvis for alt fra rundt 5.500 til 20.000 kroner døgnet.

Da sier det seg selv hva gjestene må regne med å betale for å disponere alle de 11 rommene.

– Det er veldig sesongavhengig, men det er mulig å få hele villaen for 100.000 kroner døgnet.

Enkle og tydelige gjester

For denne døgnprisen får gjestene bartenderen Emanuele Martucci for seg selv. Italieneren har tidligere jobbet på flere femstjerners hoteller i Europa.

– Men dette er det mest elegante. Det gjelder ikke bare interiøret, men også typen av gjester som bor her, sier han.

Emanuele Martucci serverer drinker fra villaens bar. – Har du ikke evne til å fremstå med et smil, har du ingenting i denne jobben å gjøre. Til høyre barsjefen på Sommerro og Villa Inkognito, Maxime Verrier. Foto: Dan P. Neegaard / Aftenposten

En annen du vil møte i villaen, er Deborah Wigardt. Hun kan beskrives som en «Lady of the House» – eller husvert på norsk. Wigardt er den som skal sørge for at selv den mest kresne gjesten blir fornøyd.

– Men gjestene våre er ofte enkle å ha med å gjøre, fordi de er tydelige på hva de ønsker og forventer, sier hun.

Men noen litt sære og spesielle ønsker dukker fra tid til annen opp. Julseth nevner ett eksempel.

– Vi har fått spørsmål om vi kan ominnrede et rom. Det er kanskje det mest spesielle – så langt.

Read Entire Article