E24 vant Skup-diplom for «Aksjeskandalene i norsk politikk»

5 months ago 49


Arbeidet med stortingspolitikernes aksjer sikret E24s første Skup-diplom.

Foto: Eirik Amb Nysveen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Dette er ekstremt gøy, først og fremst fordi det er en lagseier som viser hva som bor i E24-kulturen. Det er knapt en journalist hos oss som ikke har bidratt inn i sakskomplekset. E24s redaksjon er en fremadstormende gjeng som hele tiden jobber for å gjøre hverandre bedre. Nå fortjener alle å feire dette diplomet, sier publisher i E24, Lars Håkon Grønning.

Det var Jonatan Ree Nolet, Balder Haarklou Jensen, Jørgen Indrøy Strømsnes, Gustav Johan, Lindbäck, Ragnhild Vartdal, Pål Solheimsnes, Nora Rydne, Erik Tangen, Hans Jørgen Ro og Eiliv Frich Flydal som stod bak metoderapporten «Aksjeskandalene i norsk politikk».

– Dette er første gang vi vinner et diplom, men vi har ingen intensjoner om at det blir siste. Vi er inne i en god utvikling, og har alle planer om å bidra med god og vesentlig journalistikk i mange år fremover, sier Grønning

Handlet våpenaksjer

Erna Solberg, Ola Borten Moe og Anniken Huitfeldt havnet i fjor høst i politisk uføre grunnet spørsmål knyttet til deres habilitet og aksjer.

Det hele startet da E24 avslørte at daværende forsknings- og høyere utdanningsminister, Ola Borten Moe, kjøpte aksjer for 415.000 kroner i våpen- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen. En uke senere annonserte regjeringen en milliardkontrakt med en ammunisjonsprodusent delvis eid av Kongsberg Gruppen.

Ola Borten Moe måtte tre av samme dag som saken ble publisert.

Senere kom det frem at utenriksminister Anniken Huitfeldts ektemann hadde gjort mer enn hundre aksjehandler i hennes periode som utenriksminister. Huitfeldt sa hun hadde vært «uvitende inhabil» i flere saker.

Huitfeldt ble senere byttet ut som utenriksminister, og Jonas Gahr Støre forklarte da at noe av årsaken var knyttet til habilitetsproblemene rundt ektemannens aksjehandel.

Solberg fikk «sterk kritikk»

15. september sto tidligere statsminister Erna Solberg foran et samlet norsk pressekorps og forklarte at hennes ektemann hadde handlet aksjer over 3.600 ganger da hun satt som øverste leder for landet. Solberg innrømmet også at aksjehandelen hadde gjort henne inhabil i hennes periode som statsminister.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité konkluderte i slutten av februar med å gi Solberg «sterk kritikk» for ikke å ha hatt oversikt over ektemannens aksjehandel i hennes periode som statsminister.  Anniken Huitfeldt fikk kritikk, mens Ola Borten Moe unngikk kritikkvedtak, begrunnet med at han selv hadde tatt kritikk ved å gå av.

Read Entire Article