Dukket opp i Vestfold: – Rene spøkelset!

4 months ago 84


BLINKSKUDD: Svein Andersen er godt bevandret i skogene ved Tønsberg, men dette var nytt for ham. Foto: Svein Andersen

Mandag dro Svein Andersen til skogs for å fotografere fugler. Men det var noe ganske annet som dukket opp ved Akersvannet utenfor Tønsberg.

  • Bilde av Silje Lien Sveen
torsdag 16. mai kl. 11:51

– Jeg skvatt noe voldsomt, sier Andersen til VG.

– Du kan jo tenke deg at du står der og ser opp i luften etter fugler, så kommer plutselig noe sånt ut av skogen. Det var jo rene spøkelset!

I over 60 år har han tilbrakt mye av tiden sin i skog og terreng. I snitt er han i skogen ved Akersvannet et par ganger i uken.

Men et helt hvitt rådyr har han aldri sett før.

– Det var helt utrolig artig. Jeg har vært her så mange ganger, og aldri sett en slik en. Det var utrolig morsomt å se.

– En sprø dag

Fuglefotografen beskriver et rikt dyreliv ved Akersvannet, med elg, havørner og en drøss andre rovfugler. Det hvite rådyret var ikke den ensete krabaten som lusket ut av buskene mandag.

– Akkurat da jeg hadde tatt bilder av rådyret, kom reven ut av skogen. Det var en sprø dag, alt på en gang, sier Andersen.

Foto: Svein Andersen

Men fotografering av reven måtte naturligvis vike for det som ble et blinkskudd av det uvanlige rådyret.

– Den har klart seg gjennom vinteren, så vi får håpe den lever videre. Jegerne sier de har fredet den. Det er jo veldig fint.

Kommunikasjonssjef i Norsk Jeger- og Fiskerforbund Håvard Skjerstad Andersen sier det ikke er et forvaltningsvedtak om å frede rådyret, men at det ikke er uvanlig at jegere seg i mellom blir enige om å la enkelte dyr være i fred.

– Det kan være store, fine dyr som anses som verdifulle for stammen. I andre sammenhenger gjør man det fordi dyret i seg selv har karakteristikker, som gjør det veldig lett å kjenne igjen.

– Ingen tvil om at dette er sjeldent

Atle Mysterud er professor i økologi ved Universitetet i Oslo, og har hjortedyr som spesialfelt. Han sier rådyret har det man kaller delvis albinisme, eller mer presist: Leukisme.

– Det ser man utfra at det ikke er fullstendig hvitt, og at øynene og nesen har naturlige pigmenter.

Mysterud anslår at mindre enn én av hvert 10.000. rådyr i Norge har denne tilstanden.

– Det er ingen tvil om at dette er sjeldent. Det er artig å se at det er så mange variasjoner av tilstanden. Denne har for eksempel pigmenter på hodet.

Når de en sjelden gang dukker opp, er det lett å få øye på dem på sommerstid. Mysterud mimrer tilbake til sin egen opplevelse i fjor vinter, da han var ute med lokale for å lete etter et albinorådyr på Nes i Romerike.

– Plutselig så vi en snøflekk som var veldig rar. Vi måtte stå og se nøye på det, for å se at det faktisk var et rådyr. Det var utrolig morsomt å se den i det landskapet.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article