Droppet Støre-regjeringen: Nå feirer SV tre år utenfor regjering med bløtkake

1 week ago 9


SV sjokkerte mange da partiet for tre år siden sa nei til å gå i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Denne uken var SV-leder Kirsti Bergstø for første gang siden de dramatiske døgnene i 2021 tilbake på hotellet ved idylliske Hurdalsjøen.

Det var her de rødgrønne partitoppene satt samlet, bak lukkede dører og gardiner, for å avgjøre hvem som skulle styre landet.

I flere dager var de tre rødgrønne partiene samlet. Men så, 29. september, kom en alvorstynget ledertrio i SV marsjerende ut: Partiet ville ikke være med lenger.

SV-leder Kiristi Bergstø.

TILBAKE: Dagens SV-leder deltok i regjeringssamtalene på Hurdal for tre år siden.

Foto: Kristian Skårdalsmo / NRK

De tre årene som er gått, har vist at det var riktig av SV å forlate samtalene, mener Bergstø i dag.

– Det var det. Jeg mener at vår analyse har vist seg å være rett. Vår avgjørelse har stått seg, sier hun til NRK.

Som nestleder var Bergstø med på samtalene.

– Vi oppsummerte da vi satt her, i sene nattetimer og til utpå morgenkvisten, at vi kom til å få mer til, større gjennomslag, i forhandlinger i åpent landskap i Stortinget, enn vi ville oppnå ved å gå inn i regjering.

Og slik har det forblitt siden: SV gikk i opposisjon, men har vært regjeringens faste budsjettpartner i Stortinget.

Sjokket

Beskjeden fra daværende SV-leder Audun Lysbakken kom svært overraskende for mange, ikke minst i Arbeiderpartiet og LO: Det ble ingen ny rødgrønn flertallsregjering.

I ettertid, i takt med at oppslutningen om Ap og Sp har falt jevnt og trutt på målingene, har blant andre partiveteranen Martin Kolberg tatt til orde for at SV bør inn i regjeringen så raskt som mulig.

Det samme har LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Hun skulle gjerne sett SV på innsiden av regjeringskontorene.

– Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV må finne sammen, sa Følsvik på LO-kongressen våren 2022.

– Det har vært LOs mål at vi skal ha en flertallsregjering med Senterpartiet og SV som er ledet av Arbeiderpartiet. Det vil fortsatt være vårt mål, sa hun til NRK like etter.

Sonderinger i Hurdal

ALVOR: SV-toppene Torgeir Knag Fylkesnes, Audun Lysbakken og Kirsti Bergstø forklarte for tre år siden pressen og landet hvorfor partiet ikke ville gå i regjering med Ap og Sp.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Gjennomslag

SV inviterte denne uken partifeller til en kafé i Hurdal for å feire partiets gjennomslag utenfor regjering. NRK ble med på turen.

I de årlige forhandlingene om statsbudsjettene på Stortinget har SV fått milliarder til økt barnetrygd, mer gratis tannhelse og SFO.

Og partiet har fått stoppet leting etter helt nye oljefelt i 26. konsesjonsrunde ut denne stortingsperioden.

SV-leder Kiristi Bergstø i Hurdal.

PARTIVENNER: SV-leder Kirsti Bergstø besøkte allierte i Hurdal denne uken.

Foto: Kristian Skårdalsmo / NRK

– SV har fått til mye av å være i opposisjon. Vi har klart å gjennomføre to store reformer fra opposisjon, sier SVs fylkesleder Haitham El-Noush i Akershus, med henvisning til SFO og tannhelse.

Også SVs gruppeleder Balder Alvær Olafsen i fylkestinget i Akershus var med på feiringen. Han mener det var rett å si nei på Hurdal, fordi SV ikke fikk større gjennomslag i sosialpolitikken.

– Hva er du mest skuffet over at SV ikke har fått til siden?

Jeg er utålmodig for at vi skal få til mye, mye mer, sier han, og trekker fram behovet for en tannhelsereform.

Endret styrkeforhold

Ett år før valget viser NRKs siste meningsmåling borgerlig flertall med 91 mot 76 rødgrønne mandater. Og da er både Rødt og MDG tatt med på rødgrønn side.

Samtidig er nå SV betydelig større enn Senterpartiet på meningsmålingen: 8,4 prosent mot 5,1 prosent på den siste NRK-målingen.

Det kan endre dynamikken på rødgrønn side hvis det skulle bli rødgrønn valgseier.

For i valgkampen før 2021-valget ble Senterpartiet om igjen og om igjen spurt om det var aktuelt å sitte i regjering med SV. Svaret var alltid det samme: Nei. Dette standpunktet har Sp opprettholdt siden.

SV-leder Kirsti Bergstø på Hurdal.

UTVEI: Kirsti Bergstø var nestleder i SV under forhandlingene på Hurdal for tre år siden. Nå har hun tatt over som partileder.

Foto: Kristian Skårdalsmo / NRK

Bergstø sier SV søker makt, men ikke for enhver pris: Vi går inn i regjering hvis vi kan, men står utenfor hvis vi må, sier hun, med blikket mot neste års valg.

– Hva er SVs utgangspunkt hvis det blir rød-grønt flertall?

Vi ønsker veldig sterkt et rødgrønt flertall og synes rødgrønn side burde samle seg.

– Men landet har jo en regjering. Vil SV kreve nye sonderinger, nye regjeringsforhandlinger, hvis det blir et rødgrønt flertall?

Selvsagt. Et nytt valg betyr også endringer i partilandskapet. Det har vi sett at det er i endring i dag. Og det er knyttet til styrkeforhold og også forhandlinger rundt et politisk grunnlag.

– Hva gjør du hvis Ap og Sp sier at de ikke er interessert i nye sonderinger med SV?

Nå har jo Ap sagt det motsatte. De har sagt at de ønsker å ha en rødgrønn flertallsregjering, men ikke nødvendigvis dagens, sier Bergstø.

Det er egentlig Senterpartiet som er nødt til å snu.

Publisert 27.09.2024, kl. 07.09

Read Entire Article