Drept av de som skulle beskytte henne

4 months ago 94


Drapet på Sonya Massey er nok en tragisk påminnelse om det amerikanske politiets enorme brutalitet mot afroamerikanere.

ENDA ET TRAGISK DRAP: Sonya Massey (36) ble skutt og drept i sitt eget hjem. På bildet holder hun datteren sin i armene. Massey etterlater seg to barn, en gutt og en jente som begge er i tenårene. Foto: AP / NTB
torsdag 25. juli kl. 11:27
Bilde av MOHAMMED MOUSAMOHAMMED MOUSA

Fylkessekretær i Rogaland Unge Høyre

Tenk deg at du tror det har skjedd et innbrudd i ditt eget hjem. Du er redd, og ringer politiet for hjelp. Men så viser det seg at det som faktisk setter livet ditt i fare, er politiet - de som har som jobb å beskytte deg.

Det skjedde med Sonya Massey som ble drept i sitt eget hjem i Illinois 6. juli.

Hun slapp politiet inn i hjemmet sitt. Politimannen Sean Grayson reagerte på at Massey hadde en kjele med kokende vann på kjøkkenet. Han ba henne gå bort fra kjelen.

Massey slapp ikke kjelen, men svarte at hun skal «rebuke you in the name of jesus» - altså at hun skal sette ham på plass.

Politimannen Grayson svarer da: «You better fucking not, I swear to God I’ll fucking shoot you right in your fucking face».

Massey beklager - men blir skutt i hodet og dør på stedet.

Massey var diagnostisert med paranoid schizofreni, noe som kan gi alvorlige vrangforestillinger.

Politiet, som skulle hjelpe henne, endte opp med å skyte og drepe henne. Det ble enda et tragisk politi-drap på amerikansk jord.

Men ikke nok med det. Rett etter drapet kaller samme politimann henne for en «crazy bitch». Politimannen Sean Grayson har mistet jobben og er siktet for overlagt drap.

Familien mener politiet bevisst forsøkte å dekke over drapet.

På en pressekonferanse uttalte familien at politiet hadde opplyst dem om at Massey enten hadde drept seg selv, eller at hun hadde blitt drept av en inntrenger i huset hennes.

Dessverre er Sonya Massey ikke alene om denne opplevelsen.

Siden 2017 har 7760 blitt drept av politiet i USA.

Vi har gjentatte ganger sett at USA ikke lærer av sin egen mørke historie.

Den grusomme oppførselen fra politimannen kan oppsummeres som et speilbilde av dagens utfordringer i USA.

Dette omfatter en lang rekke problemer, fra den høye kriminaliteten blant minoriteter og tilstedeværelsen av gjenger og organisert kriminalitet, fattigdom, og til den dype mistilliten og mangelen på trygghet minoritetene føler overfor politiet.

Denne situasjonen viser nok en systemsvikt i samfunnets evne til å
beskytte og tjene alle sine borgere likt, og fremhever behovet for å skape reformer for å gjenoppbygge tillit og sikkerhet.

I SORG: Barna til Sonya Massey under en pressekonferanse. Foto: John O'Connor / AP / NTB

Drapet på Sonya Massey har paralleller til drapet på George Floyd i 2020.

George Floyd døde fordi en politimann knelte på halsen hans i over ni minutter. Det utløste nok en bølge med globale protester under banneret «Black Lives Matter».

Begge hendelsene har utløst sterke reaksjoner og skapt en oppvåkning om politivold og rasisme over hele verden.

RINGTE POLITIET: Sonya Massey ringte politiet fordi hun var redd noen hadde brutt seg inn i huset hennes. Her står politiet på trappen hennes før hun slapp dem inn i hjemmet sitt. Foto: AP / NTB

Hver gang vi hører om slike hendelser i verden, blir jeg påminnet om hvor heldige vi er her i Norge, hvor terskelen for å avfyre skudd er betydelig høyere.

Her føles det som om bruk av skytevåpen virkelig er siste utvei, og hvert liv verdsettes høyt.

PROTEST: Donna Massey, Sonya Masseys mor, løftet budskapet «Say her name» om datteren som ble drept 6. juli. Foto: Thomas J. Turney/The State Journal-Register / Reuters / NTB

I perioden 2009 til 2021 døde syv personer som følge av politiskyting i Norge.

Dette er syv for mange, men likevel langt færre enn i andre land.

Dette står i sterk kontrast til andre land, hvor man risikerer å bli skutt og drept for å rapportere et innbrudd i sitt eget hjem.

I Norge er politiet generelt ubevæpnet, og de fleste oppdrag løses uten bruk av skytevåpen. Dette reflekterer Norges dype respekt for liv, og en vilje til å finne alternative løsninger.

Dette bidrar til å opprettholde tilliten mellom politiet og befolkningen, noe som er avgjørende for et trygt og stabilt samfunn.

Det er en av grunnene til at Norge anses som et av de tryggeste landene i verden, og det gir oss grunn til å sette pris på sikkerheten og rettferdigheten som preger vårt samfunn.

BLE DREPT: George Floyd ble drept av politimannen Derek Chauvin i 2020. Det førte til store protester mot rasisme og politivold over hele verden. Bildet er tatt i Minneapolis etter Chauvin ble dømt for drapet året etterpå. Foto: Thomas Nilsson / VG

Nå ber president Joe Biden om rettferdighet for familien. I en offentlig uttalelse mandag uttaler han:

– Dette minner oss om at afroamerikanere altfor ofte frykter for sin egen sikkerhet på måter mange andre ikke gjør.

Det er viktig at det blir satt på dagsorden, og at Biden reagerer setter lys på hendelsen.

Målet må være en endring. Det har allerede gått altfor lang tid og altfor mange liv er tapt.

I lys av nok en dyster hendelse hvor et menneske mister livet sitt på grunn av amerikansk politi, håper jeg USA gjør mer for en varig endring.

For ingen skal bli frarøvet livet sitt på den måten Sonya Massey, George Floyd og så altfor mange andre afroamerikanere dessverre har opplevd.

Les også

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article