Drar inn millioner på caps: – Vi har ikke råd til å gjøre store feil

5 months ago 88


Fra en gammel aviskiosk på Manhattan tester den norske caps-suksessen Varsity det amerikanske markedet.

– USA har vært et naturlig mål for oss helt siden vi startet – capsens hjemland og sannsynligvis det landet i verden med flest potensielle kunder, sier Sebastian Salvesen Adams. Foto: Varsity

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Det er en permanent butikk som er målet, sier caps-gründer Sebastian Salvesen Adams til E24.

Han er i New York for å teste det amerikanske markedet ved hjelp av en popup-butikk i det populære shoppingstrøket Soho. Så langt i år står USA for rundt 37 prosent av selskapets netthandel.

– USA er det viktigste eksportmarkedet for oss og vokser raskere enn de fleste andre. Det er et enormt marked, så nå er vi først her for å lære. Det er stor stas å komme til capsens hjemland, sier Adams.

Les på E24+

Reiseekspertens tips: Sparer tusener på ferie

– Bedre skikket

De siste fem årene har selskapet Fiftytwo økt salgsinntektene med i underkant av 10 millioner hvert år.

I fjor dro brødrene Sebastian og Alexander Salvelsen Adams, som startet i det små på Majorstua i Oslo, inn mer enn 50 millioner kroner på capser produsert i materialer som lin, bomull, ull og kamelhår.

Det viser selskapets ferske årsresultat fra Brønnøysundregistrene.

Samtidig havnet både driftsresultatet og resultat før skatt under nullstreken:

– Det er investeringer som gjør at vi ikke går i pluss. Noe av det aller viktigste vi gjorde i fjor var å omstrukturere hele selskapet. Vi har gått fra å være en gründerbedrift til å organisere oss litt mer som et tradisjonelt vekstselskap, sier Adams.

Det innebærer blant annet et nytt ledernivå og en ny nettbutikk med moderne systemer.

– Vi er mye bedre skikket for internasjonal vekst nå og merker godt resultatene av investeringene i det daglige. Men det synes ikke helt på regnskapet ennå, sier gründeren.

Alexander og Sebastian Salvesen Adams satser stort på caps. Foto: Varsity

Selger caps fra aviskiosk

Nå er kunnskapsinnhentingen om det amerikanske markedet i full gang.

Varsitys popup-butikk skal leve hele juni måned, og ble offisielt åpnet torsdag forrige uke. Fra før av har selskapet blant annet en popup-butikk på Oslo lufthavn og to i Kuwait.

Nylig åpnet de en permanent butikk i Cannes, i tillegg til de eksisterende i Saint-Tropez og Kuwait by.

– Vi har veldig tro på å vokse gjennom retail. Det er utrolig nyttig å møte kunder ansikt til ansikt, få direkte tilbakemeldinger og se hva de liker og eventuelt ønsker seg. Det er så mange fordeler med det. Utfordringen er at det er veldig kapitalkrevende. Du trenger mye penger for å bygge butikker og sikre deg avtaler, sier Adams.

I løpet av de første dagene har han møtt på amerikanske kunder som har handlet Varsity-capser tidligere og stopper innom når de tilfeldigvis går forbi dem i den gamle aviskiosken der de nå holder til.

– Da er det litt sånn at man må klype seg i armen når man er en hattemaker fra Oslo. Man blir litt stolt når man klarer å imponere dem nok til at de kjøper flere. Så nei, det er supergøy.

– Ikke råd til å gjøre store feil

Det er dyrt å være norsk i New York. Dollaren kostet mer enn 11 kroner i slutten av april, men svekket seg noe mot kronen gjennom mai. De siste dagene har prisen ligget rundt 10,5 kroner.

Adams vil ikke avsløre hvor mye leie av popup-butikken koster, men legger ikke skjul på at det ikke er billig.

Ved siden av andre kjente merkevarer som Prada, Louis Vuitton og Apple selger de norske gründerne nå capsene sine i New York. Foto: Varsity

– Vi har ikke råd til å gjøre store feil. Husleiene på Manhattan ... det er så mye penger. Men vi har fått veldig mye god hjelp fra det norske konsulatet i New York og Innovasjon Norge, som vi har hatt et samarbeid med i mange år, sier han.

De har blant annet bidratt med rådgivning og tips om hvordan man skal etablere et amerikansk selskap.

– Merker dere svak norsk kronekurs?

– Vi er sånn cirka valutanøytrale. I og med at vi fokuserer mye på Frankrike og USA, øker omsetningen vår i euro og dollar. Det gjør at vi ikke blir så hardt truffet av valutaforskjellen.

20 mill. fra ekstern investor

I fjor høst fikk Varsity med seg milliardær Christian Stabell Eriksen som første eksterne investor. Han har bidratt med rundt 20 millioner til selskapet, opplyser Adams.

– Vi har hele tiden sett på det som et ekstremt viktig vekstverktøy, men vært veldig bevisst på å ikke bruke det for tidlig.

Eriksen kom først inn i selskapet som rådgiver.

– Det har vært mange som har banket på døren og tilbudt investeringer. Men vi var opptatt av å finne en god match. Å få med en så erfaren forretningsmann som Christian, med et veldig bredt nettverk og bred merkevarekunnskap, har vært en stor suksess.

Brødrene er allerede på jakt etter mer permanente lokaler i USA.

– Vi vil gjerne til New York, men har også sett på Los Angeles og feriedestinasjoner som Aspen. Men vi tør nok ikke binde oss til en lang og dyr kontrakt før vi har fått inn litt mer data, rett og slett.

Men momentum er der for Varsity nå, mener Adams.

– Det skjer mye positivt. Det er litt frustrerende at vi ikke klarer å følge opp alt, men vi må bare være gode på å prioritere.

Read Entire Article