Drapsmannen som Putin nå har fått fri

3 months ago 24


En mann ruslet gjennom idylliske Tiergarten i Berlin da en syklist kom tett innpå og skjøt ham med pistol – først i ryggen, så i hodet. En ren likvidering.

Foto: OBTAINED BY REUTERS / Reuters / NTB
fredag 2. august kl. 03:12

Kortversjonen

  • En mann ble skutt og drept i Berlin i 2019 av den russiske leiemorderen Vadim Krasikov i det såkalte «Tiergarten-drapet».
  • Krasikov er nå en del av en fangeutveksling mellom Russland og vestlige land.
  • Russiske myndigheter har aldri bekreftet om Krasikov handlet på deres ordre, men han er tilknyttet FSB.
  • Attentatet skjedde i dagslys og ble nøye planlagt og utført.

Drapsmannen, Vadim Krasikov (58), er nå en del av en historisk fangeutveksling mellom Russland og vestlige land, som inkluderte Norge.

Allerede i februar – før opposisjonsleder Aleksej Navalnyjs død – antydet president Vladimir Putin at den russiske leiemorderen Vadim Krasikov kunne byttes mot Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich.

– Samtaler er allerede i gang. Vi har hatt mange slike situasjoner tidligere, som har endt vellykket, og denne vil trolig også løses til slutt, sa Putin – og antydet at Gershkovich «kan komme til hjemlandet sitt». Dette kom frem i den omdiskuterte intervjuet med Tucker Carlson.

Flere medier, blant dem Wall Street Journal, mente at Putin den gang hadde vist til Krasikov som mulig bytteobjekt.

Vladimir Putin i et møte med lederen for republikken Mordovia torsdag. Bildet er publisert av Kreml-kontrollerte nyhetsbyråer. Foto: Gavriil Grigorov / AP / NTB

Det har aldri blitt bekreftet fra Moskva at Krasikov handlet på ordre fra russiske myndigheter, men Financial Times tolket i februar Putin som at han antydet at det var på ordre fra etterretningstjenesten FSB.

– Det var en patriot som drepte i en av de europeiske hovedstedene. Om han gjorde det av egen vilje eller ikke, det er et annet spørsmål, sa Putin – som altså ikke nevnte Krasikov eksplisitt.

Senere i februar ble det meldt at det hadde vært en plan om at opposisjonsleder Navalnyj skulle byttes mot Krasikov, men at denne planen aldri ble satt i verk før det var for sent. Flere kilder bekreftet dette til de tyske avisene Frankfurter Allgemeine Zeitung og Bild.

Løslatelsen av Krasikov vekker oppsikt i tyske medier. Foto: Faksimile fra Bild

Vadim Krasikov ble pågrepet og dømt til livsvarig fengsel i Tyskland. Rettens dommer fastslo at han hadde handlet på oppdrag fra russiske myndigheter.

Krasikov skal tilhøre en av Putins hemmelige tjenester og er derfor dyrebar for regimet i Kreml. Ifølge det uavhengige mediet Meduza er han offiser i FSB – samme sted som Putin i sin tid var sjef.

Offeret var en tsjetsjensk opprørsleder, Zelimkhan Khangoshvili, som hadde blitt en verdifull informant for georgisk etterretning. Han hadde rømt til Vesten, men den 23. august 2019 hadde russiske agenter funnet ham – og Krasikov gjennomførte det som har fått navnet «Tiergarten-drapet».

Foto: PAUL ZINKEN / AFP / NTB

Khangoshvili hadde vært kommandant i den andre Tsjetsjenia-krigen, hvor han ledet tsjetsjenske opprørere i kamp mot russiske styrker. Allerede i 2002 hadde Russland ført ham opp på en liste over terrorister. Den unge offiseren ble en nær fortrolig av daværende president Aslan Maskhadov, som ble drept av russerne i 2005.

Foto: ZURAB KURTSIKIDZE / EPA / NTB

Den mistenkte drapsmann nektet å forklare seg for politiet, men passet hans var russisk og avslørte at han het Vadim Sokolov og var 49 år. Tilsynelatende en turist som hadde kommet til Berlin etter først å ha besøkt Warszawa og Paris. Men så viste det seg at det ikke fantes noen Vadim Sokolov i Russland, derimot en Vadim Krasikov, som hadde forbindelse til etterretningen.

Foto: PAUL ZINKEN / AFP / NTB

Også den tyske utenriksministeren Annalena Baerbock sa etter at dommen hadde falt, at dette var et statlig bestilt drap. Moskva på sin side hevdet at det var en politisk betinget dom. Baerbock har tidligere uttalt seg kritisk til å løslate en morder som Krasikov.

Ifølge Wall Street Journal bor Krasikovs kone og barn på Krim, den ukrainske halvøya som er okkupert av Russland. Der skal de ha beskyttelse fra spionorganisasjonen FSB.

Les også: Drept på åpen gate i Berlin: Slik ble snikmorderen avslørt

Read Entire Article