En fersk FN-rapport viser en dyster utvikling i konflikter rundt om i verden.
I fjor ble 33.400 sivile mennesker drept i væpnede konflikter. Det er 72 prosent flere enn året før.
Omtrent en tredjedel var barn.
UNDP Global Policy Centre for Governance har utarbeidet rapporten i samarbeid med en rekke FN-organisasjoner. Direktør Arvinn Gadgil er bekymret for utviklingen.
– Det er ingen tvil om at krigen i Gaza utgjør en stor andel av denne økninga. Men dette er tall som er tatt opp til og med november i fjor. Det er derfor grunn til å se for seg, dessverre, at disse tallene vil øke enda mer.
Nesten 39.000 mennesker er så langt drept i Gaza siden krigen startet 7. oktober. Disse tallene skiller ikke mellom stridende og sivile.
Endret krigføring
Ser man på konflikter utover Gaza, er imidlertid trenden lik, ifølge rapporten.
– Der man over flere tiår har sett en nedgang i antall sivile drepte i konflikt, så tar dette nå en dramatisk vending.
Endringen begynte for to-tre år siden, ifølge Gadgil, men har skutt fart den siste tiden. Det handler både om en økning i antall konflikter og endret krigføring.
– Den føres i områder med stor konsentrasjon av sivile, og intensiteten er høy. Det går over lang tid, og det er vanskelig å komme seg unna og flykte.
Dermed rammes sivile hardt, og særlig barn.
– Ethvert sted der det er konflikt og voldsutvikling, er det en risiko for at barn blir drept. Og særlig når parter i konflikt ikke tar særskilt hensyn til å beskytte sivile.
Journalister utsatt
Rapporten ser også på drap på journalister.
Antallet drepte journalister og mediearbeidere doblet seg fra 2021 til 2023, fra 20 til 40 drepte. I 2022 ble 28 journalister drept.
– Det er en alvorlig trend. Antakeligvis er dette underrapportert, men det er full enighet om at doblinga er en realitet.
Også dette mener FN er på grunn av økning i antall konflikter og endret krigføring.
– Beskyttelse blir i mindre grad tatt alvorlig av krigende parter enn det man skal kunne forvente av dem. Dette er også en trend. Det er mange krigende parter som klarer å gjøre sitt for å beskytte journalister, også er det noen som ikke gjør nok.
Publisert 17.07.2024, kl. 19.46 Oppdatert 17.07.2024, kl. 19.50