– Jeg tror egentlig ikke rettssystemet vet hva de holder på med. Denne saka er vel nybrottsland, og de hører for mye på det som Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) legger frem, sier daglig leder i Repparfjord Sand, Odd Einar Sakshaug.
Bedriften har siden 2003 tatt ut sand og grus fra et område som befinner seg like ved Repparfjordelva i Hammerfest kommune.
Elva har status som et nasjonalt laksevassdrag, og er vernet mot forurensning og utbygging.
Mistet konsesjonen
Repparfjord Sand fikk i 2010 konsesjon av NVE for å ta ut løsmasser i området. Tillatelsen forutsatte imidlertid krav om driftsstans i perioden april til juli for å unngå å forstyrre fuglelivet i hekkefasen.
I tillegg ba NVE om godkjent detaljplaner for driften.
I 2018 mistet bedriften konsesjonen.
NVE hevdet at Repparfjord Sand brøt betingelsene som var satt. Selskapet ble ilagt en bot 100.000 kroner, noe som ikke ble akseptert. Dermed havnet saka i rettssalene, og i 2021 ble selskapet dømt i Hammerfest tingrett.
De anket til lagmannsretten, men fikk ikke medhold.
Politianmeldt på nytt
I ettertid hevder direktoratet at bedriften har fortsatt å ta ut løsmasser fra området. NVE har derfor levert en ny politianmeldelse på Repparfjord Sand.
Finnmark politidistrikt bekrefter at de etterforsker saka for brudd på vannressursloven.
Sakshaug og Repparfjord Sand viser til at de tar ut masser fra egen grunn, og at dette skjer i god avstand fra vassdraget.
Han understreker også at uttaket skjer i sjøen, og ikke berører elva.
- Det er ikke første gang Repparfjord Sand har krangla med NVE.
– Miljøkriminalitet
– Vi definerer dette som miljøkriminalitet, sier Mari Hegg Gundersen, seksjonssjef for miljøtilsyn for vassdrag ved Norges vassdrags- og energidirektorat.
Hun mener Sakshaugs argumenter faller på egen urimelighet.
– Det ble vel avgjort i rettssaken at dette er absolutt innenfor det vi definerer som et konsesjonspliktig område, og derfor er vi uenige, understreker Hegg Gundersen.
Hun beskriver saka som bekymringsfull.
– Det er sjelden at aktører ikke retter seg etter lover og regler, som alle andre gjør. Vi synes dette er svært alvorlig, derfor har vi levert en ny anmeldelse, sier Hegg Gundersen.
- Økokrim vil ha økt straff for bedrifter som gjør ulovlige inngrep i verneområder.
David mot Goliat
Repparfjord Sand har hatt juridisk bistand av Trond Biti. Han representerte bedriften i to rettsrunder. På vegne av sin klient understreker han at de har til gode å se dokumentasjon på at fuglelivet og villaksbestanden har tatt skade av virksomheten.
– Først og fremst, dette er Davids kamp mot Goliat. Det som er spesielt, er at man ikke kan dokumentere negative konsekvenser.
– Lakseoppgangen og laksestammen har vært på et godt nivå, og fuglelivet har vært velfungerende. Man har altså ikke kunnet påvise konkrete skader, og likevel velger man å ilegge bedriften nærmest umulige vilkår, sier Biti.
- Les også om hvordan miljødirektoratet reagerer på miljøkriminalitet.
Etterforskning
NVE understreker at de forholder seg til den pågående etterforskningen.
– Dette er en kjedelig sak som har pågått over fryktelig mange år. Jeg håper og tror at det er siste gang vi anmelder dette forholdet, sier Hegg Gundersen.
Repparfjord Sand og Ole Einar Sakshaug akter ikke å gi seg uten sverdslag.
– Tror dere det blir ny rettssak?
– Vanskelig å si, men jeg håper jo det, sier han.
– Dere er dømt én gang allerede. Hva får deg til å tro at dere vinne fram i en eventuell ny sak?
– Å tro på Staten er jo som å banne i kirka. Dette er blitt en prestisjesak for NVE. De skal bare ha oss bort, sier Sakshaug.
Publisert 30.06.2024, kl. 09.46