Kortversjonen
- Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap krever umiddelbar demontering av lysløypa på Korsvoll.
- André Magnus Hansen mistet livet under en tordenværhendelse der strømmen kan ha blitt ledet gjennom lysløypa.
- Enken Trude Sæther Hansen ønsker en grundig etterforskning for å forstå hva som skjedde.
- DSBs rapport peker på at lysløypa ikke oppfyller dagens sikkerhetsstandarder.
- Politiet avventer rapport fra tilsynsmyndighetene før etterforskning startes.
André Magnus Hansen (49) mistet livet 6. juni, mens han luftet hundene i skogen rett ved familiens hjem på Korsvoll i Oslo.
Tobarnsfaren var ute i lysløypa til Korsvoll idrettslag, da lynet slo ned to steder i nærheten klokken 19.33.
Den foreløpige obduksjonsrapporten konkluderer med at dødsfallet kan være forårsaket av lynnedslag.
Enken Trude Sæther Hansen (50) mistenker at strøm fra lynnedslaget kan ha blitt ledet ned i bakken og slått ut ektemannen.
Hun har funnet flenger i barken på 18–20 furutrær. Stripene går fra punktet der vaierne til lysløypen er festet og ned i bakken.
Hun fortalte VG om tragedien for å advare andre:
– Det er viktig for meg at alle steiner snus i denne saken, at det blir grundig etterforsket, slik at vi kan få et svar på hvordan dette kunne være mulig.
Etter dødsfallet har Direktoratet for sivilt beredskap undersøkt lysløypa ved Grindajordet i Nordmarka. Løypa ble laget på dugnad i 1982.
DSBs konklusjon er at installasjonsmetoden som er brukt, ikke oppfyller forskriftens dokumentasjonskrav til elektriske lavspenningsanlegg.
Vedtaket om at lysløypa må tas ned omgående, ble sendt Korsvoll idrettslag 22. juli. Idrettslaget har svart at vedtaket vil bli effektuert.
Nordre Aker Budstikke omtalte vedtaket først.
– Gitt pålegg om demontering og fjerning, kan det tyde på at måten lysløypa er montert på, har medvirket til dødsfallet, sier Trude Sæther Hansen til VG i dag.
Oslo-politiet avventer rapport fra tilsynsmyndighetene, før de beslutter om det skal iverksettes etterforskning av hendelsen.
For de etterlatte er det viktig at en grundig etterforskning blir utført.
– Uten at jeg kan så mye om el-sikkerhet, tror jeg at noen burde gjort en grundigere jobb, både ved installasjon og tilsyn, sier Hansen.
Les hennes historie om ektemannens bortgang: – Så slo lynet ned
– Vil advare andre
For enken er det viktig at informasjonen kommer ut.
– Dersom andre lysløyper eller installasjoner er tilsvarende montert, er det viktig å få advart om at det ikke er forsvarlig.
– Vurderer dere rettslige skritt mot idrettslaget?
– På nåværende tidspunkt har jeg ingen kommentarer til det, sier Trude Sæther Hansen.
Hennes bistandsadvokat Sol Elden svarer slik overfor VG:
– Det vil være naturlig å gå på eier når faktum er nærmere avklart. Om det er Korsvoll IL eller kommunen, gjenstår å se.
Idrettslaget har tidligere uttrykt medfølelse med de pårørende.
– Vi har iverksatt arbeidet med å ta ned lysløypa og håper å være ferdig i løpet av august, sier styreleder i Korsvoll IL Julie Høydal Davik til VG.
Hun sier at idrettslaget har begrenset dokumentasjon fra etableringen av lysløypa, siden det skjedde for over 40 år siden.
– Vi er kjent med at løypa ble etablert i samarbeid med grunneier Oslo kommune og med el-installatør som ansvarlig for arbeidet.
– Kan monteringen av lysløypa ha medvirket til dødsfallet?
– Den tragiske ulykken på Korsvoll skyldes, etter det vi vet, et eller flere kraftige lynnedslag. Ulykken granskes av politiet og DSB. DSB foretar en teknisk vurdering og vi mener spørsmålet må rettes dit.
– Erkjenner idrettslaget noen form for ansvar for dødsfallet?
– Korsvoll IL har ikke fått henvendelser eller påstander fra noen om eventuelt ansvar knyttet til lynnedslaget, sier styreleder Julie Høydal Davik.
Statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt Alexander Broberg Skeltved har doktorgrad på stråling i lyn og elektriske felt i tordenskyer.
VG sendte ham i sommer en video som viser at et av trærne i lysløypa har en flerre fra vaierfestet og ned i bakken.
– Det er tydelig at strømmen har gått ned i bakken ved dette treet.
Elektrisitet forgrener seg
Skeltved forklarer at et elektrisk felt mellom sky og bakke lades opp over tid.
– Plutselig begynner en kanal av ladede partikler å gå nedover fra skyen. Når den nærmer seg bakken, blir spenningen så høy at det også ledes en kanal fra det høyeste punktet på bakken og opp.
Meteorologen sier at når disse kanalene møtes, blir det ekstremt varmt, opp mot 30 000 grader og det oppstår en eksplosjon.
– Det er det vi hører som torden og ser som et lyn. Når det skjer, forgrener elektrisiteten utover bakken og treffer trær, dyr og mennesker som er i området.
En lysløype som den ved Grinda, med vaiere koblet sammen via trærne, mener Skeltved er et utsatt sted i skogen.
– Ja, for når lynet slår ned, vil strømmen spre seg via det som i dette tilfellet er trær og vaiere, til hele strømkanalen fra tordenskyen er utladet. Slik lager strømmen mange forgreninger i en relativt stor radius fra der lynet først treffer.
Vaierne i området er laget for å lede strøm og bidrar derfor til å gjøre akkurat dette området enda mer utsatt, mener Skeltvedt.
– Det er mulig at lynet har slått ned i vaierne og derfra gått direkte videre til kroppen hans. Eller som vi ser i videoen, via trærne, gjennom bakken og uheldigvis ledet gjennom beina i det han gikk forbi, sier han.