Dobbelt drama er skreddersydd for OL!

4 months ago 43


Det er bare å takke, bukke og se frem til to gåsehudfremkallende thrillere når det virkelig drar seg til i sommer.

Jakob Asserson Ingebrigtsen stupte til seier over Timothy Cheruiyot. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG
fredag 31. mai kl. 02:56

Bislett Games er alltid noe spesielt i seg selv. Men i en sesong der de aller største prøvene finner sted i Paris om rundt 70 dager, ble stevnet like mye en pekepinn på hvilken ekstrem spenning vi kan ha i vente.

Mange nordmenn foretrekker sikkert komfortable triumfer for Karsten Warholm og Jakob Asserson Ingebrigtsen. Men det er nå engang slik at idrett tilføres en ekstra dimensjon når det virkelig blir kamp til døren.

Slik sett kunne det ikke sett mer lovende ut i friidrettsøvelsene der de norske håpene er størst. Vi fikk alt vi kunne be om fra et spenningsperspektiv.

Karsten Warholm ble slått av Alison dos Santos på Bislett. Foto: Heiko Junge / NTB

Svalestupet til Jakob Ingebrigtsen vitner om et varmt hjerte og et kaldt hode, og det etter å ha vært gjennom 1498 knallharde meter. Det er en ren taktisk finesse å gjøre det storebror Henrik relaterte til TV-serien MacGyver.

Slik løpet var i ferd med å avsluttes, hadde trolig alt annet å kaste seg frem ført til at Ingebrigtsen hadde tapt mot Timothy Cheruiyot. Men en torso fra Sandnes sikret at æresrunden ble norsk!

Vi har blitt vant til mange forskjellige vrier fra Ingebrigtsen – dette ble 10/10 som underholdning.

Like interessant som duellen vi fikk på 1500 meter på Bislett, er den vi ikke fikk. Britiske Josh Kerr slo nylig nordmannen, og han snøt også nordmannen for et gull i forrige VM. Men nå fikk vi ikke mer kunnskap om hvordan de står i forhold til hverandre i år.

At Kerr velger en mer tilbaketrukken linje for å konsentrere seg om å yte maks i OL, vil være med på å ytterligere forsterke en rivalisering som sporten har veldig godt av. Også verdensmesteren fra 2022, Jake Wightman, blir spennende fremover etter store skadeperioder.

Den norske duellen mellom Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås ble aldri en faktor på Bislett siden sistnevnte mistet skoen. Men også her vil det være nerve i ukene inn mot de olympiske leker.

Om vi fokuserer på sannsynligheten for mer drama, lover det også godt at det var så tett mellom Karsten Warholm og brasilianske Alison dos Santos på 400 meter hekk. I regnet på Bislett leverte begge kruttsterkt. 46, 70 lar seg absolutt høre, selv om det selvsagt ikke er stas å bli slått.

Nordmannen vil trolig bruke det som gikk galt på den siste hekken som motivasjonsfaktor når det kryper mot Paris. Legger vi amerikanske Rai Benjamin til i regnestykket, kan vi fort få en helt forrykende kamp om medaljene når det drar seg til i OL.

Men før den tid skal vi jo ha et europamesterskap. Bislett ble en strålende oppladning også til det. 

Det var på skyhøy tid at en 45 år gammel norsk rekord røk, da Karoline Bjerkeli Grøvdal løp 3000 meter på godt under åtte og et halvt minutt. Også en norsk rekord fra Henriette Jæger og positive tegn fra Amalie Iuel bidrar til å befeste friidrettens posisjon som en gren der norske utøvere er i vinden.

I Tokyo manglet vi ikke sportslige løpsopplevelser, da både Warholm og Ingebrigtsen overgikk alle forventninger. Men et pandemitomt stadion bidro til atmosfæren ikke ble så dramatisk som de aller mest sitrende idrettsøyeblikkene kan bli.

Nå er det derimot skreddersydd for et dobbelt drama – denne gangen med lyd – noen dager ut i august.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article