Dette skjer denne uken: – Det mest spennende nå er kronen

4 months ago 42


Uken byr på streik i både offentlig sektor og flybransjen, samt inflasjonstall fra USA og eurosonen. Ukens tall blir ikke av den mest oppsiktsvekkende sorten, mener sjeføkonom - men kronekursen kan bli interessant.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika tror kronekursen blir spennende å følge med på denne uken – og for så vidt det kommende året også. Foto: Siv Dolmen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– I sannhet blir dette en uke hvor vi venter på månedsskiftet, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika om det han tror blir en uke med mindre oppsiktsvekkende nøkkeltallsfremleggelser.

Den han heller vil følge med på, er valutamarkedet. Han har i lengre tid spådd at kronen skal opp mot 10 blank mot euroen, uten å ha fått rett.

– Ikke at jeg tar meg nær av det, kronen er blitt stadig vanskeligere å spå. Men i slutten av forrige uke begynte kronen å styrke seg litt. Jeg har begynt å lure på om vi kan se en styrking på 10–15 prosent det neste året, sier Andreassen.

Han peker ut trender og politikk som mulig årsak – og trekker frem en mulig «blå krone».

– Folk forbereder seg på en blå regjering, og på mer spenstig økonomisk politikk, sier Andreassen og viser til at meningsmålingene heller mot høyresiden av norsk politikk om dagen.

– Så er det ingen grunn til å tro at en blå regjering er bedre enn en rød, men markedene har sine greier. I valutamarkedet kan trender gjerne bli selvforsterkende, og folk kjøper kroner hvis narrativet er at vi får en blå regjering og en blå krone, sier sjeføkonomen.

Streikefare

Før helgen gikk Akademikerne Stat og Unio Stat ut i streik etter at meglingen ikke førte frem. 1251 medlemmer i fagforbundene har vært i streik siden fredag. Mandag blir streiken trappet opp til 3529 medlemmer.

Politiet og flere offentlige etater er berørt av streiken. Det samme blir avviklingen av eksamen ved flere høyskoler og universiteter.

Nærmere 1000 ansatte i politidistriktene, Økokrim og Kripos går i streik mandag. Politiets Fellesforbund (PF) meldte søndag kveld at det enkelte steder vil være politibemanning på nivå med feriebemanning.

Hos Økokrim går 10 av PFs medlemmer ut i streik mandag. Hovedtillitsvalgt Marit Lund opplyser til E24 at disse hovedsakelig jobber ved Avdeling for etterretning og forebygging.

Søndag kveld pågår det megling for flyarbeiderne. Fra mandag kan flere hundre ansatte i flybransjen være i streik, dersom meglingen ikke fører frem.

Torsdag denne uken starter også meglingen mellom pilotene i Norwegian. Partene er Norwegian-pilotene i Parat (YS) og NHO luftfart. Fristen er fredag.

Les også

Konfliktene som kan gi reisekaos

Arbeidsledigheten i Norge

Mandag kommer den arbeidskraftsundersøkelsen (AKU) målt av SSB for april. Ifølge AKU var 3,9 prosent av arbeidsstyrken arbeidsledige i mars.

Andreassen tror ledigheten skal noe opp.

– Ledigheten tikker oppover med små skritt, men egentlig er det et sektorproblem. Det er like stor mangel på folk innen helse, omsorg og industriarbeidere som før, sier Andreassen.

Han påpeker at det i hovedsak er byggebransjen som står for økningen i arbeidsledighet.

Les også

Tøffe tider i byggebransjen: – Jeg har ikke noen tiltak til dem

Inflasjonen i USA

Fredag presenteres nye inflasjonstall for april i USA.

Kjerneinflasjonen i USA, som ser bort fra prisene på mat- og energivarer, kom inn på 2,8 prosent på årsbasis i mars. DNB Markets tror den vil falle ned til 2,7 prosent for april.

De venter også at den samlede inflasjonen vil holde seg uendret på 2,7 prosent sammenlignet med forrige måned.

– Vi tror dette utfallet ville bli sett på som gunstig av den amerikanske sentralbanken og kunne øke sannsynligheten for en rentenedsettelse i september dersom våre prognoser er korrekte, skriver DNB Markets i en rapport.

Motsatt kan et høyere utfall redusere sannsynligheten for en rentenedsettelse i september. Et slikt scenario ville trolig bli forsterket hvis den såkalte superkjerneinflasjonen, det vil si kjerneinflasjon for tjenester eksklusive husleie, stiger mer enn i mars, skriver meglerhuset.

Videre skriver de at markedene også vil følge nøye med på personlige forbruksutgifter og inntektsdata for april, som blir offentliggjort sammen med inflasjonstallene.

Tall fra februar og mars indikerer en sterk etterspørselstrend fra forbrukerne, skriver de.

Fredag kommer også inflasjonstall fra eurosonen.

Read Entire Article