Lokale medier gikk tidlig ut og mistenkte «ising». Ifølge sikkerhetskomiteen i Norsk Flygerforbund kan flere faktorer ha spilt en rolle.
mandag 12. august kl. 04:17Kortversjonen
- Flyet som krasjet i Brasil falt nesten fire tusen meter på to minutter, og alle passasjerene omkom
- Etterforskere analyserer nå «black boxes» for å finne ulykkesårsaken
- Eksperter diskuterer ising på vingene som en mulig årsak, men Norsk Flygerforbund understreker at det er for tidlig å konkludere
- Flytypen ATR 72 har vært involvert i flere dødelige ulykker tidligere
Lørdag begynte etterforskere i Brasil jobben med å finne ut hva som kan ha skjedd med flyet som falt nesten fire tusen meter på to minutter.
To såkalte «black boxes» er under analyse, har Marcelo, lederen for det brasilianske etterforskningssenteret Cenipa uttalt i en pressekonferanse.
– Denne flytypen har flight data recorder og cockpit voice recorder
, hvor siste halvtimen blir spilt inn. De tåler ganske mye, og hvis de er intakt vil man kunne danne seg et godt bilde av dette, sier John Kristoffersen til VG.Han er leder for flysikkerhetskomiteen i Norsk Flygerforbund.
Flyet var av typen ATR 72 – altså et tomotorsfly. Det er et fly som blir brukt av en rekke flyselskaper i Europa, forteller Kristoffersen.
SAS har gjennom wet leas
seks ATR-72 fly i sin flåte. Bruken av flyet fortsetter som normalt etter ulykken, opplyser pressekontakt Alexandra Lindgren Kaoukji i SAS til VG.Alle passasjerene om bord omkom da flyet falt ned fra himmelen. Spørsmålet om hvordan det kan skjer står fortsatt ubesvart.
– Jeg har sett videoen og det man ser er et fly som er ut av kontroll og i spinn. Det tyder på tap av kontroll.
– Og det er mange ting som kan føre til tap av kontroll, legger Kristoffersen til.
Allerede noen timer etter ulykken uttalte en brasiliansk flyingeniør at han trodde årsaken til ulykken var is på vingene. Før styrten inntraff ble det også sendt ut farevarsel om ising i området.
– Det er en fare for fly, men fly har antiising-system. Jeg ser ikke bort fra at det kan være en faktor, men jeg vil ikke spekulere, sier lederen.
Han ramser opp flere faktorer som kan føre til manglende kontroll:
- Instrumenter på utsiden av flyet, som gir fartsinformasjon, kan ise igjen
- Flyet mister motorkraft på én side
- Strukturelle feil på flyet
- Flyet kan miste deler i luften
Sistnevnte skjer svært sjeldent, ifølge eksperten.
Undersøker ising
Flyingeniøren Calso Faria de Souza, en brasiliansk ekspert på flyulykker, har uttalt til avisen Globo at han føler seg svært sikker på at ulykken skyldes is på vingene.
Souza sier at en annen kaptein som fløy i det samme området meldte tidligere på dagen at han så isformasjoner fra cockpitvinduet, noe som ikke er vanlig.
Flightradar24 skriver også at det var en aktiv advarsel om ising mellom 12.000 og 21.000 fot i området hvor ulykkesflyet styrtet.
Flere ulykker
I 1994 krasjet et fly av samme type i Indiana i USA. Den gang var det ising som forårsaket ulykken. I etterkant av ulykken ble flytypens antiising-system forbedret.
Det er imidlertid ikke den eneste fatale flyulykken flytypen har vært involvert i.
Aviation Safety Network har registrert tretten dødelige ulykker med ATR 72-fly de siste 20 årene. Én av ulykkene var en krasj med et flyplassbygning. De tolv andre forekom under letting eller mens flyet var i luften.
Også i 2010 skal ising ha forårsaket en ulykke, da et fly krasjet på Cuba.
Den forrige fatale ulykken fant sted i januar i 2023. Da mistet 72 personer livet etter en styrt i Nepal. Det var den dødeligste flyulykken i 2023.
Ulykken i Brasil er ifølge AP News den dødeligste flyulykken siden flystyrten i Nepal i fjor.
– Det er viktig å ikke spekulere når det gjelder flyulykker fordi det er blant de mer komplekse. Det er dessverre veldig lite igjen av et fly og ingen å snakke med, sier Kristoffersen i Norsk Flygerforbund.
Undersøkelsene av de to boksene fra flyet kan ta alt fra tre uker til flere måneder å analysere, sier han.
I 2016 var et ATR 72–212A-fly, operert av det danske flyselskapet Jet Time AS på vegne av SAS, involvert i det Havarikommisjonen kaller en alvorlig luftfartshendelse.
På vei fra Bergen til Ålesund registrerte besetningen at hadde kommet inn i sterk ising. Flyet kom i en kort periode ut av kontroll på grunn av isingen, før besetningen gjenvant kontrollen.
Det ble besluttet å forlate isingsområdet og flyet landet som normalt på Vigra.
Ifølge Havarikommisjonen ble ruten lagt ned og Jet Time sine flyginger med flytypen opphørt i Norge tre måneder etter hendelsen.