Dette er farlig

5 days ago 5


Israel kan lykkes med å svekke Hizbollah. Men prisen er svært høy og uforutsigbar.

 Eduardo Munoz / Reuters / NTBIsraels statsminister Benjamin Netanyahu i FNs generalforsamling forrige uke. Foto: Eduardo Munoz / Reuters / NTB
tirsdag 1. oktober kl. 04:56

Over hundre tusen flyktet mennesker skal ha flyktet til Syria, fra Libanon. Det sier egentlig alt.

Den libanesiske befolkningen rammes for hardt av Israels krig mot Hizbollah. Og dette er før en bakkeinvasjon.

Vi får vite de neste dagene om det stemmer det som har blitt formidlet i internasjonale medier, at det er snakk om en begrenset bakkeinvasjon. Den skal være mindre enn i 2006. Målet skal være å ødelegge Hizbollahs kapasitet til å stadig angripe Israel.

Israels angrep synes å være målrettet mot Hizbollah. Flere i den øverste ledelsen er drept gjennom de siste dagenes angrep både i Beirut og i sørlige Libanon. Mange mellomledere ble drept eller skadet i personsøkerangrepet for to uker siden. I sum svekker dette Hizbollahs mulighet til å slå tilbake effektivt. I alle fall på kort sikt.

 ATEF SAFADI / EPA / NTBIsrael angriper byer sør i Libanon mandag. Foto: ATEF SAFADI / EPA / NTB

Men – selv om målet tydelig har vært den islamistiske militsen, som har kjempet mot Israel siden 1985, rammes den libanesiske befolkningen hardt. Mange sivile har mistet livet. Langt flere har mistet hjemmene sine, og anslagsvis en million har flyktet internt.

Motstanden mot Israel blir neppe mindre blant Hizbollahs mange støttespillere. Det er tross alt snakk om en bevegelse, med til dels stor støtte i den libanesiske befolkningen. Langt flere enn den harde, militante delen av Hizbollah kjenner på konsekvensene nå.

Dette er en situasjon som kan komme fullstendig ut av kontroll. Libanon er fra før et land over sammenbruddets rand.

Libanons statsminister Najib Mikat har bedt om våpenhvile, og ber om at en FN-resolusjon fra 2006 blir gjennomført. Den innebærer, blant annet, at Hizbollah må trekke seg tilbake fra områdene sør i landet.

En løsning ligger kanskje der, på sikt. Men det skjer neppe med det første.

 Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTBRøyk over sørlige bydeler i Beirut natt til tirsdag. Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB

Den amerikanske presidenten Joe Biden uttalte mandag at han er «komfortabel med en våpenhvile». Budskapet fra Det hvite hus har vært at Israel har rett til å forsvare seg og at de forstår det strategiske målet med en bakkeinvasjon, men at en våpenhvile er ønskelig.

For å si det forsiktig: Det finnes tydeligere språkbruk. Det har vært klarere tale mot krigføringen på Gaza.

Og ja, Israel må kunne forsvare seg mot angrepene fra Hizbollah, som har kommet kontinuerlig siden 7. oktober i fjor. Men konflikten med Hizbollah er ikke mulig å løsrive fra krigen i Gaza.

Et best mulig utfall etter at Israel har utført oppdraget de har satt seg fore i Libanon, er en våpenhvile – både i Libanon og i Gaza.

Alternativet er at ikke bare Libanon, men at en hel region kommer ut av kontroll.

Og man begynner jo å lure, om det er det Netanyahu faktisk vil.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article